Bloggarkiv
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.
Godaste smörgåsgurkan
24.05.2012 10:57
Nu har de färska italienska gurkorna börjat komma i butikerna. Även om de är goda att äta råa (helst skalade, för dessa har mörkgrönt, ganska tjockt skal), så är de härligt knapriga inlagda bara några dagar. Och i år har vi tillgång till dill ur eget land, tyvärr inte krondill än, så det blev ett litet experiment med vanlig dill denna gång, men smaken är ju där! Ju mer jag tänker på det, desto mer drömmer jag om en härlig rågbrödssmörgås med Snellmans leverpastej och inlagd gurka... månne det är graviditeten som spökar?
Jag gör ofta en liten sats, för vi tycker om dem rätt så färska, bara några dagar, eller max en vecka i kylskåpet för att de ska behålla den rätta "crunchen". Denhär satsen räcker till en 1 liters kanna (som på bilden) eller 2 stora glasburkar, om de ska sparas längre.
Ingredienser
3 stora eller 4 små gurkor (typ västeråsgurkor)
1 3/4 dl ättikssprit
2 dl strösocker
1 dl vatten
salt
inläggningskryddor (med bl.a. senapsfrön, svartpepparkorn)
dillkronor enligt smak
3 stora eller 4 små gurkor (typ västeråsgurkor)
1 3/4 dl ättikssprit
2 dl strösocker
1 dl vatten
salt
inläggningskryddor (med bl.a. senapsfrön, svartpepparkorn)
dillkronor enligt smak
Tillagning
Skölj, ev. skala och skär gurkorna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Varva gurkskivorna i en bunke och salta lätt mellan varven. Lägg en press över, t.ex. en tallrik eller ett lock med en vikt på. Låt stå i ett par timmar, och häll sen bort saltlagen som bildats.
Skölj, ev. skala och skär gurkorna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Varva gurkskivorna i en bunke och salta lätt mellan varven. Lägg en press över, t.ex. en tallrik eller ett lock med en vikt på. Låt stå i ett par timmar, och häll sen bort saltlagen som bildats.
Under tiden koka upp ättika, socker och vatten i en rostfri kastrull. Rör om och ställ lagen att svalna.
Lägg gurkskivorna tätt i rena burkar (sköljda med t.ex. atamon) eller kanna och med jämna mellanrum sätt ner inläggningskryddor och lite dillkronor. Häll över den kalla ättikslagen och var noga med att den täcker. Ifall du använder kanna, sätt gärna en vikt på som trycker ner gurkorna, och täck med plastfolie.
Låt stå kallt i minst 3 dagar, upp till en vecka.