Bloggarkiv

Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

I de färska jordgubbarnas tid

17.05.2012 08:01
Idag ska jag köpa färska jordgubbar i butiken. Igen. Det är högsäsong för jordgubbar här just nu; italienska, närodlade och obesprutade som faktiskt kan tävla med minnet av mammas jordgubbar hemma i Sundby. Så det blir mycket jordgubbar just nu, härligt härligt. Längst ner i inlägget ska jag lägga in ett recept på en enkel och härlig feta- och valnötssallad med färska jordgubbar som säkert passar i den finska sommaren också, så snart 'gubbsäsongen' börjar. Men häremellan en liten reflektion...
För knappt två månader sen köpte jag vårens första lilla låda med jordgubbar. Då var det inte säsong ännu för dem, så jag blundade för kilopriset för de såg så goda och saftiga ut. Skenet bedrog faktiskt inte när vi hade dem som efterrätt på kvällen; de smakade toppengott och Jeff tyckte det var kul att jag kommit på köpa dem.
Jag hade precis på tungan att svara honom att jag tyckte de var kanske lite väl dyra, med påföljande förklaring och ursäkt varför jag ändå hade köpt dem. Innan jag hann säga orden, insåg jag hur konstigt det skulle ha låtit. Vad ville jag framhålla med den deklarationen?
Det verkade precis som om jag ville provocera fram en negativ reaktion: "jamän då skulle du ha låtit bli att köpa dem!" Eller kanske jag ville föregripa den negativa reaktionen jag väntade mig, ifall han skulle ha läst kvittot. Till saken hör att Jeff är den typen att han inte skulle bry sig om de kostade en eller två euro, och det fick mig att tänka på varför jag var så ivrig att... ja, nästan bikta mig?
Jag började fundera lite mer och insåg att inte skulle ha varit första gången jag sagt något liknande, så något inom mig provocerade en sån onödig ultra-ärlighet. Jag säger onödig därför att jag däremot vet att det skulle ha förargat Jeff att höra mig säga den nedvärderande, självkritiserande kommentaren.
Så varför skulle jag ha sagt så, och varifrån kommer viljan att göra så? Jag vet att jag bör titta tillbaka i min egen bakgrund för att söka djupare, hur långt tillbaka vet jag inte, ej heller vad jag kommer att finna. Samtidigt undrar jag, vilken betydelse kan min kultur och omgivning ha haft för att forma denna begivenhet? Ligger det något i min österbottniska bakgrund också?
Första steget till helande är att bli medveten om problemet, så nu vet jag att jag är något nytt på spåret. Igen en gång kommer Gud med nya insikter. Kanske hinner jag återkomma med mer om denhär saken innan månaden är slut, kanske inte. Men att Gud hjälper mig att växa till lite mer än en gång, det är jag övertygad om.
*************************************
Feta- och valnötssallad med färska jordgubbar
Färsk babyspenat (eller annan mörk salladsbas)
Färska jordgubbar
Fetaost
Valnötter
Dressing:
Extra-jungfru olivolja (i proportion ca 3 ggr så mycket olja som vinäger)
Balsamvinäger
Salt och peppar
Farinsocker (enligt smak, men som riktlinje ca 1 tsk på 1 dl olivolja)
Skölj bladspenat och jordgubbar. Hacka jordgubbarna och placera över bladspenaten i en salladsskål. Smula över fetaost. Hacka och ev. rosta valnötterna i en torr stekpanna ett par minuter (under konstant översikt) för att framhäva smaken innan du häller över dem också.
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en burk eller flaska med tät kork, skaka om tills ingredienserna blandats. Smaka av för att få den styrka som du gillar.
Någon minut innan du serverar häller du över dressingen och blandar samman allt. Det momentet kan du inte göra i förväg för då "vissnar" salladen. Så ska du ha med dig salladen till grillfesten, så tar du med dig dressingen skilt.
Jag har med avsikt uteslutit mängd och mått, för med så få ingredienser ser du snabbt hur mycket som går åt sig för dem du gör salladen för. Men spara inte på jordgubbarna - de fyller en viktig roll! Lycka till!
****************************************
Saftiga och goda jordgubbar - och värda varje eurocent!
Saftiga och goda jordgubbar - och värda varje eurocent!
Jo, det blir nog en fullstor pizza, roligt att du tyckte om den. Vi kommer till Finland i slutet på juli, så kanske, kanske hinner vi få lite färska finska jordgubbar också i år, det vore toppen.
Anna Lisa Lönnqvist
17.5.2012 12:13
Tack för recept på vit pizza, den blev god och räcker för mig till tolv portioner,efter som jag är ensam. Recept för salladen verkar intressant, men inte just nu kan jag pröva det,men kanske när vi flyttar till sommarstugan. Trevlig sommar !

Fjolårets resultat visar ett underskott på 1,9 miljoner euro.

FMS. – Understödsintäkterna har tyvärr inte utvecklats som vi hade förväntat oss, och vi har varit för optimistiska, säger verksamhetsledare Rolf Steffansson på Finska Missionssällskapet. 10.6.2020 kl. 21:12

ekonomi. Understödet styrs så att de församlingar som på grund av pandemin förlorar mest intäkter också får mest stöd. 9.6.2020 kl. 19:00
Jonas Gehlin tycker det varit mindre utmanande än väntat att bo och jobba i Finland.

Kulturskillnader. Som rikssvensk i Helsingfors har teologen Jonas Gehlin kunnat betrakta finländare från ett utifrånperspektiv. I Finland är arbetsklimatet mer formellt och ledarskapet sakorienterat. Och han har med intresse följt de två ländernas olika linjer under coronapandemin. 9.6.2020 kl. 10:35

prästvigning. Jean d’Amour Banyanga prästvigdes sjunde juni i Borgå domkyrka. 8.6.2020 kl. 12:33
Till de konstigaste saker Haje Abrahamsson gjort under coronaisoleringen hör att hon öppnade en byrå för flygande mattor och kokade grankottssirap!

utmaningar. Haje Abrahamsson är skådespelare och mamma till ett barn med specialbehov. – Det jag gör kan tyckas tungt, men det är roligt och djupt meningsfullt. 5.6.2020 kl. 10:39
En chaufför påverkar stämningen i hela bussen, bland annat därför tycker Rune Packalen att det är viktigt att kunna bjuda på sig själv.

sibbo. Rune Packalen kallas för församlingens tredje diakon. Som busschaufför har han fört många förtroliga samtal. En stor tragedi har färgat hans eget liv, och gjort honom till en lyssnare. 4.6.2020 kl. 14:11
Mattias Åhman i sitt rätta element, i köket.

Personligt. Kocken Mattias Åhman är en tävlingsmänniska. Vad han än gör strävar han efter att bli bra på det. Nu satsar han på att fortsätta bygga upp restaurang Hejm som fått öppna igen. 4.6.2020 kl. 11:11
Heidi Finnilä är aktuell med podden ”Min galna mamma” som hon gör tillsammans med dottern Vivi Vesterinen. I podden diskuterar de svåra ämnen som psykisk ohälsa, skilsmässa och förhållandet till alkohol.

Depression. För känslig, för högljudd, för hudlös. Efter flera svåra depressioner har Heidi Finnilä lärt sig att se på sig själv med nåd. – Jag skäms inte för att jag är en liten ömklig varelse, inte tuffare än så här. 3.6.2020 kl. 15:08
Juldagsfirande i Dunga.

mission. Om Gud vill och flygen går återvänder Chamilla och Kristian Sjöbacka till Kenya så snart de kan. ”Får man trivas så här bra på missionsfältet?” har de ibland frågat sig. Landet och arbetet har förändrats sedan de första gången åkte ut som missionärer. 4.6.2020 kl. 09:19
Fler matkassar än vanligt går åt både i Helsingfors och Vasa.

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51

Coronapandemin. Tillsvidare ska man undvika körsång, rekommenderar biskoparna. 2.6.2020 kl. 14:23
Konfirmanderna i Jakobstads svenska församling får vistas på Pörkenäs i sommar. I september får de också övernatta där.

Pörkenäs. Jakobstads svenska församling har omprövat beslutet att inte ordna konfirmandläger i sommar. Församlingen ordnar två dagläger på Pörkenäs. 1.6.2020 kl. 16:32

Åbo akademi. Björn Vikström har blivit utnämnd till professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi för de närmaste fyra åren (1.8.2020-31.7.2024). 1.6.2020 kl. 14:20

pingst. På pingstdagen, söndagen 31.5, sänder Svenska Yle en gudstjänst med rubriken "Anden leder oss" från Brändö kyrka. 30.5.2020 kl. 08:55
Nicklas Storbjörk

Fontana Media. Styrelsen för Fontana Media har utsett Nicklas Storbjörk till ny vd. Han fortsätter som ansvarig redaktör för Kyrkpressen. 28.5.2020 kl. 17:19

Den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors hade pengar i krisande Credit Suisse.

FINANSFÖRVALTNING. Förvaltningsdirektören kan inte svara på varför Helsingfors kyrkliga samfällighet förvaltar medel genom finansvärdepapper i Schweiz. 16.3.2023 kl. 16:10
Konfirmandundervisningen har bibehållit sin popularitet.

Konfirmander. Under det första coronaåret 2020 sjönk antalet deltagare i konfirmandundervisningen i evangelisk-lutherska kyrkan, men 2021 vände trenden, en trend som fortsatte under 2022. 15.3.2023 kl. 18:16
– Vi har ingen tid att förlora utan vi ledigförklarar tjänsten på nytt den tjugonde mars, säger Åstrand.

KYRKOHERDETJÄNST. – Det kan ju hända att vi har den ansökningskulturen i Pedersöre av att man avvaktar och ser vad som händer, säger biskop Bo-Göran Åstrand om att ingen sökte den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling. 14.3.2023 kl. 19:43
Kyrkoherdetjänsten i Pedersöre lockade inga sökande i första rundan.

PEDERSÖRE. Domkapitlet vid Borgå stift meddelade på fredagen att den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling inte fått någon sökande. 10.3.2023 kl. 12:11
Just nu jobbar Eva Ahl-Waris
som diakoniarbetare i Sjundeå – här står hon vid Sjundeå kyrka.

Personligt. När Eva Ahl-Waris började studera teologi blev hon så lycklig att det förvånade henne själv. – Bara att få studera hebreiska. – Guds och änglarnas språk! Helt amazing! 9.3.2023 kl. 16:49