Bloggarkiv
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.
I de färska jordgubbarnas tid
17.05.2012 08:01
Idag ska jag köpa färska jordgubbar i butiken. Igen. Det är högsäsong för jordgubbar här just nu; italienska, närodlade och obesprutade som faktiskt kan tävla med minnet av mammas jordgubbar hemma i Sundby. Så det blir mycket jordgubbar just nu, härligt härligt. Längst ner i inlägget ska jag lägga in ett recept på en enkel och härlig feta- och valnötssallad med färska jordgubbar som säkert passar i den finska sommaren också, så snart 'gubbsäsongen' börjar. Men häremellan en liten reflektion...
För knappt två månader sen köpte jag vårens första lilla låda med jordgubbar. Då var det inte säsong ännu för dem, så jag blundade för kilopriset för de såg så goda och saftiga ut. Skenet bedrog faktiskt inte när vi hade dem som efterrätt på kvällen; de smakade toppengott och Jeff tyckte det var kul att jag kommit på köpa dem.
Jag hade precis på tungan att svara honom att jag tyckte de var kanske lite väl dyra, med påföljande förklaring och ursäkt varför jag ändå hade köpt dem. Innan jag hann säga orden, insåg jag hur konstigt det skulle ha låtit. Vad ville jag framhålla med den deklarationen?
Det verkade precis som om jag ville provocera fram en negativ reaktion: "jamän då skulle du ha låtit bli att köpa dem!" Eller kanske jag ville föregripa den negativa reaktionen jag väntade mig, ifall han skulle ha läst kvittot. Till saken hör att Jeff är den typen att han inte skulle bry sig om de kostade en eller två euro, och det fick mig att tänka på varför jag var så ivrig att... ja, nästan bikta mig?
Jag började fundera lite mer och insåg att inte skulle ha varit första gången jag sagt något liknande, så något inom mig provocerade en sån onödig ultra-ärlighet. Jag säger onödig därför att jag däremot vet att det skulle ha förargat Jeff att höra mig säga den nedvärderande, självkritiserande kommentaren.
Så varför skulle jag ha sagt så, och varifrån kommer viljan att göra så? Jag vet att jag bör titta tillbaka i min egen bakgrund för att söka djupare, hur långt tillbaka vet jag inte, ej heller vad jag kommer att finna. Samtidigt undrar jag, vilken betydelse kan min kultur och omgivning ha haft för att forma denna begivenhet? Ligger det något i min österbottniska bakgrund också?
Första steget till helande är att bli medveten om problemet, så nu vet jag att jag är något nytt på spåret. Igen en gång kommer Gud med nya insikter. Kanske hinner jag återkomma med mer om denhär saken innan månaden är slut, kanske inte. Men att Gud hjälper mig att växa till lite mer än en gång, det är jag övertygad om.
*************************************
Feta- och valnötssallad med färska jordgubbar
Feta- och valnötssallad med färska jordgubbar
Färsk babyspenat (eller annan mörk salladsbas)
Färska jordgubbar
Fetaost
Valnötter
Färska jordgubbar
Fetaost
Valnötter
Dressing:
Extra-jungfru olivolja (i proportion ca 3 ggr så mycket olja som vinäger)
Balsamvinäger
Salt och peppar
Farinsocker (enligt smak, men som riktlinje ca 1 tsk på 1 dl olivolja)
Extra-jungfru olivolja (i proportion ca 3 ggr så mycket olja som vinäger)
Balsamvinäger
Salt och peppar
Farinsocker (enligt smak, men som riktlinje ca 1 tsk på 1 dl olivolja)
Skölj bladspenat och jordgubbar. Hacka jordgubbarna och placera över bladspenaten i en salladsskål. Smula över fetaost. Hacka och ev. rosta valnötterna i en torr stekpanna ett par minuter (under konstant översikt) för att framhäva smaken innan du häller över dem också.
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en burk eller flaska med tät kork, skaka om tills ingredienserna blandats. Smaka av för att få den styrka som du gillar.
Någon minut innan du serverar häller du över dressingen och blandar samman allt. Det momentet kan du inte göra i förväg för då "vissnar" salladen. Så ska du ha med dig salladen till grillfesten, så tar du med dig dressingen skilt.
Jag har med avsikt uteslutit mängd och mått, för med så få ingredienser ser du snabbt hur mycket som går åt sig för dem du gör salladen för. Men spara inte på jordgubbarna - de fyller en viktig roll! Lycka till!
****************************************