Vardagstro och söndagstvivel.

En vecka i underlig riktning

Markus Andersén 24.06.2022

I skrivande stund har bl.a följande hänt denna vecka:

1) en vuxen man narrar minderåriga flickor och när han blir fast, anländer en drös gubbar och påpekar att det är lagligt och att detta är klappjakt på en osyldig man

2) den högsta domstolen i USA upphäver ett snart 60-årigt beslut angående aborträtten och konservativa kretsar gläds öppet åt detta

3) i vår ankdam var det en kille som inte läst sitt kommande arbetes arbetsbeskrivning tillräckligt noga och insåg att han var på fel jobb. Eller kanske att vissa av hans kolleger hade fel jobb, så han kunde inte jobba med sina kolleger. Kolleger som redan fanns på jobbet när han började där, antar jag.

Gemensamt för alla dessa tre händelser är att jag på något sätt redan förpassat dessa diskussioner till det förflutna, men inser att det bara är jag som är inte hållit mej informerad om hur strömningarna går Alternativt är alla dessa tre efterskalv på något som redan håller på att avta och tyna bort. Kanske är det bara att ta fram den vassa pennan igen och hoppa in i debatterna igen?

För min del är det nog den första händelsen som väckt mest tankar, då den på något sätt är så konstig. En vuxen man har först fört ganska intima diskussioner med minderåriga flickor, sedan printat ut och arkiverat diskussionerna som förts i olika digitala media. Varför skulle man göra så?

Och varför är det starkaste argumentet att det "är lagligt"? Som sagt, män över 30 skall inte föra småsnuskiga diskussioner med minderåriga flickor, så enkelt är det. Vare sig det är lagligt eller ej.

Må väl. Och printa ej ut diskussioner med minderåriga flickor.

Just det, glad midsommar också. Det verka vara en varm sådan.

En försommarnattsdröm

Mikaela Westerling-Nylund 24.06.2022

Har lärt mig vid det här laget.

Försommarljus och humlor surrande i blommor ger skönhet i vardagslivet.

Men lugnare blir det inte.

Packa till dagsläger, hitta på lunchrätter, sköta ny logistik, undra vad ändå glömts bort.

Hur än försöker spara utrymme i jobbkalendern för oväntat arbete är den ändå överfylld.

Att tro en kan kontrollera sin kalender i detta jobb är en myt. Styra kanske.

Skriva sista remisserna.

Stänga jobbets dörr och ämna vila.

Semestervälsignelse.

Midnattssol över Fäboda.

Barnen märker ingen skillnad på dag och natt.

Kanske går jag och lägger mig före dem det här året.

Glad midsommar!

"Din skärmtid minskade med 29% förra veckan"

Louise Häggström 21.06.2022

Uppdatering: Min skärmtid har minskat med 29 procent! Ganska bra, va? Förra veckan hade jag ett genomsnitt på 3 timmar och 45 minuter (i jämförelse med 5 timmar och 49 minuter veckan före). Mest tid framför skärmen tillbringade jag på torsdag när jag reste till Finland. Det kan jag ändå tycka är okej men tanke på att jag var på resande fot i över 10 timmar och jag inte hade plats för böcker eller annan underhållning i min resväska.

Vilka insikter har hon fått då? undrar ni säkert. Det är framförallt fyra saker jag hunnit reflektera över.

1. Det är lätt att fuska. Youtube är den appen jag lade mest tid på, om jag inte minns fel. Men jag har också en iPad med appen installerad. Så ja, jag har fuskat och tittat lite på den. Men bara lite, jag lovar.

2. Mitt hem har aldrig varit så rent. Många gånger har jag tagit upp min telefon av gammal vana och genast tänkt "oj" och lagt ner den lika snabbt. Så börjar jag titta omkring mig och ser att det ligger disk överallt. När diskmaskinen är tömd och fylld och jag inte kan återvända till skärmen så kanske jag plockar fram dammsugaren. Otroligt bra!

3. Jag har så mycket tid över. Tanken "oj, vad mycket man hinner med på en dag" har slagit mig. Jag har ju faktiskt haft två timmar och fyra minuter mer tid varje dag.

4. Att läsa böcker är underbart! Förr älskade jag att läsa. Det var typ det bästa jag visste. Men jag har kommit helt ur rutin sedan min smartphone blev min största källa till underhållning. Med andra ord är det flera år sedan jag läste regelbundet. Men under förra veckan läste jag en bok om Tove Jansson (tips! Den var jättebra!) på 270 sidor. Nu ska jag börja med Klein av Axel Åhman och jag ser så mycket fram emot det. Det är så många böcker jag har oläst!

Magnus Lindholm 19.06.2022

Mer eller mindre instängd i min håla under lång tid blev behovet av rörelse så småningom allt mera akut; jag måste få röra på mig, min karga kropp kräver kläm och kurs, krut och kraft! Men nu när restriktioner och psykologiska barriärer mer eller mindre har raserats står jag visserligen på egna ben men har förlorat något av drivkraften och riktningen. En stor del av dagen tassar jag sålunda omkring i lokalen i väntan på inspiration, traskar ut på terrassen för att kolla blomsterläget och vankar stundom på bergsängen bland trefaldighetsblomster och liljekonvaljer på jakt efter liv och mening.

Men mitt gående är slående segt och helt stegmätarbefriat. I den bemärkelsen är jag en arvinge till den flanerargeneration som befolkade de europeiska storstädernas parker och esplanader för hundra år sedan. Min lite håglösa och obestämda framfart gör dock mera sken av dagdriveri, men jag ogillar begreppet som pes ... jag menar coronan; jag vill definitivt inte driva med dagen, i alla fall inte viljelöst och vingligt som ett frö i junivinden. Då är det bra mycket roligare att driva med sig själv.

Detta med att gå och röra på sig i olika riktningar är en hel vetenskap. Min sakta lunk i förortsenvirongerna kompletteras sålunda med ett återkommande strosande och spankulerande, släntrande och strögande i huvudstadens park- och torgfyllda city i hopp om att där möta andra sökande på sina motsvarande livsvandringar.

Och jag upptäcker många invandrare men knappast några utvandrare, och mest bara vanliga vardagsvandrare. Om de går i ljus och sanning, eller i sitt eget mörker, kan jag knappast avgöra. På parkernas sandgångar är det också lite tveksamt i vems fotspår jag ska gå. Hur var det till exempel med Jesus – vilken sandalstorlek hade han, hur långa steg tog han, vilka avtryck ska jag alltså söka efter? För det var ju det han gjorde; vandrade – knappast flanerade men vandrade – gick omkring, talade, lyssnade och väntar nu att jag ska gå i hans fotspår. Han som inte bara visar väg, men som är Vägen.

I dag (19.6.) på INTERNATIONELLA FLANERARDAGEN knallar jag längs esplanader och kajer, och med kameran hängande på axeln ger jag åtminstone sken av att inte bara fånga dagen men också vara en pilgrim på väg mot mål som hägrar. Det kallar jag framsteg.

Flanerande turister i Alicante, Spanien.
Flanerande turister i Alicante, Spanien.