Ett av de mera citerade bibelställena i Nya testamentets brev beskriver Guds vapenrustning. Bildspråket handlar bland annat om skorna som är redo att gå fredliga vägar och skölden som släcker det ondas brinnande pilar. Poängen är den andliga vakenheten som a och o för den som inte vill tas på säng av ondskan. Kort och gott: håll huvudet på skaft och det goda för ögonen.
Uppmaningen från Efesierbrevet klingar i det här fallet samstämmigt med de statliga satsningarna mot propaganda och cyberkrig. Också här har man insett att det bästa försvaret inte är anfall utan ett bildat folk som förstår att släcka bränderna redan innan de uppstår. En kritiskt tänkande befolkning är en ringmur som hjälper alla att sova gott.
President Sauli Niinistö har i flera sammanhang lyft fram cyberkrigföringen som ett av de största hoten mot fred. Begreppet kan kännas förvirrande för många, men det handlar inte om spionerande mikrovågsugnar eller satellitkameror. I praktiken är den mest förekommande varianten gammal välbekant propaganda, i tidsenliga kanaler. Den har alltid utgjort ett viktigt vapen i krig. Under kriget är det propagandan som målar upp den grymma fienden, som varken skonar barn eller åldringar. Propagandan förskönar likaså de egna misstagen och förlusterna. Men propagandan kan tyvärr också hetsa till krig, resa folk mot folk och medborgare mot medborgare.
I lördagens Hbl tar president Niinistö återigen temat till tals i en stor intervju med Anna-Lena Laurén. Han utser varje finländare till försvarare: ”Försvar innebär inte bara att ta vapen i hand, det innebär också att man är kritisk, att man tänker efter då man tar information, att man reagerar på konstigheter.”
Mot varje nättroll ställer han alltså en upplyst finländare. Det kan behövas. I en artikel i Foreign Policy, där forskaren Jed Willard framhåller Finlands unika överlägsenhet i kritisk attityd till propaganda, konstateras samtidigt att de finländska myndigheterna har dokumenterat 20 kampanjer med desinformation om Finland där spåren leder till Kreml.
Förra veckan inleddes en stor satsning med samma tema. En rad frivilliga försvarsorganisationer lanserar tillsammans med bland annat inrikesministeriet, försvarsministeriet och räddningsväsendet kampanjen Nuku rauhassa i sociala medier. Först ut med det vikiga budskapet om att tänka själv är Sofi Oksanen, som i en video betonar att det hör till de medborgerliga färdigheterna att känna igen propaganda och informationskrig.
Att idka källkritik är inte något man gör av begåvning, intresse eller elitism. Det är rentav en skyldighet –om inte för nationens skull, så för medmänniskornas. I en tillvaro där svartvitheten och lögnerna frodas träffar presidenten rätt när han konstaterar i intervjun att det främsta försvaret sitter mellan öronen. Man kan tillägga: det gör den främsta motståndaren också.