Som ivrig amatör är det alltid lika intressant att följa med processen. Men vad är det som ligger bakom? Efter att ha bläddrat i boken Av jord (recensionen av boken hittar du här på samma sida) har jag förstått att det händer mycket mer än vad ögat kan se i jorden. Jorden är ett eget välfungerande och väluttänkt ekosystem.
Odlingarna i växthuset tillför förutom iver också lugn och ro i min tillvaro. Jag märker att det är en utmärkt plats då jag behöver slappna av efter en hektisk dag. Att kånka vatten till huset, att bli smått frustrerad över myrorna och att skära av någon kvist här och där, att helt enkelt bara vara medan kroppen sakta varvar ner. De stunderna är sådana jag inte vill vara utan.
Under somrarna som gått har jag testat olika grönsaker med olika bra resultat. Till mina långkörare hör vinrankorna. De växer tacksamt och blir lite större för varje sommar som går. I något skede måste de lämna boet, men hittills är plantorna små och druvorna har bestått av mest kärna med lite växtkött runtomkring. Men det lilla som går att äta smakar precis som ”riktiga” vindruvor, kanske till och med lite bättre.