Det är nu projekt läggs ner, biståndsarbetare kallas hem och organisation efter organisation kungör vem som får gå från halvgjort arbete och vilka fattiga som drabbas. Det är ett smärtsamt arbete, där hjälparen tvingas bli den som klipper banden. Den kliniska termen budgetnedskärning får kött och blod i farväl och avslut, som är svåra att förklara för dem de gäller. Katja Köykkä, projektkoordinator för Fida i Jordanien, skriver i sin blogg om ett sådant avslut. På grund av regeringens beslut måste projektet läggas ner och Fidas jobb i Jordanien upphör. Det beskedet ges, över en, två, tre koppar te. ”Varför?” undrar den unga ensamstående jordanska kvinnan. Köykkä beskriver hur motiveringar som tjälskadade motorvägar och dålig ekonomi faller platt till marken.
På måndagen meddelade Finska Missionssällskapet hur skalpellen går över deras verksamhet. Över 220 uppsägningar inom olika projekt väntar. 17 projekt avslutas, 85 bantas ner.
Inom biståndet talar man om ”ansvarsfull exit”. Det handlar om att inte abrupt lämna hjälpbehövande i sticket. Det ansvaret tog inte Finlands regering.
Finska Missionssällskapet lovar att sköta sina avtal ända till slut. Verksamhetsledaren Seppo Rissanen ber om församlingarnas och privatpersoners hjälp att kunna genomföra ett ansvarsfullt tillbakadragande. Det går inte bara att dra ur pluggen för den hjälp som byggts upp. I höst vädjade biskop Jari Jolkkonen direkt till församlingarna att bära sitt ansvar, att inte minska budgetmedel till kyrkans missions- och diakoniorganisationer. Det beskedet verkar ha gått hem i flera församlingar, som har meddelat att de inte kommer att minska på sina budgetmedel bland annat till Finska Missionssällskapet trots att deras skatteintäkter minskar. Församlingarna är med och bär bördan.
I den samhällsanda som råder är det viktigt att kyrkan – och kyrkorna ‑ säger ifrån att geografiskt avstånd inte är en godtagbar ursäkt att strypa hjälp. Därför var det gemensamma nödropet från hela Finlands kyrklighet till regeringen tidigare i höst en nödvändig markering. Därför är det också bra att den evangelisk-lutherska kyrkan, genom Kyrkostyrelsens plenums beslut nyligen, tydligt tar avstånd från den sortens tänkande genom att sätta tummen ner för att Gemensamt Ansvar-insamlingen omfördelar intäkterna. Även om planerna att låta en större del gå till hjälpbehövande i Finland kanske skulle öka intäkterna, så får det globala ansvaret inte tonas ner. Inte ens fastän folk kanske lättar på plånboken villigare om pengen stannar hemma.