Det har, länge, skrivits och förlagts böcker där författaren och utgivaren tydligt har drivits av sin kristna tro och viljan att dela med sig av den i bokform.
Och för enkelhetens skull har det fått heta kristen litteratur, för några decennier sedan självklart och oproblematiserat – vid millennieskiftet sagt med ett urskuldande leende för att markera medvetenheten om att själva etiketten var ifrågasatt också inom de kristna leden.
Och ändå fanns den – och finns, fortfarande.
På sjuttiotalet var den idédrivna litteraturen stor överlag och följaktligen också de idébaserade företagen. Kyrkligt aktiva i olika samfund läste det som kallades uppbyggelselitteratur på bred front, lekmän som teologer. Den diskuterades och rekommenderades. Det fanns ett sug efter den och i kombination med efterfrågan var det självklart att litterärt intresserade och begåvade förläggare såg det som sitt specifika kall att ge ut sådana böcker. Omsättningen gjorde dessutom att det hela gick runt, i kombination med att folkkyrkorna i sin verksamhet också behövde bruksböcker som även de ofta gavs ut av samma förläggare. Svenskfinland låg i bokflödet från två länder. Också här gav Församlingsförbundets Förlags Ab, numera Fontana Media, och även frikyrkorna i Finland ut egen litteratur på svenska, samtidigt som det lästes mycket från andra sidan viken.
På åttio- och nittiotalet började kurvan rasa nedåt. I Sverige gav flera kristna förläggare upp eller fusionerades med dem som var större. En ikon för många, bokförlaget Cordia, köptes upp av Svenska kyrkans förlag Verbum och blev ett varumärke som så småningom blev allt osynligare.
Ett litet uppsving i kurvan kom med den nya svenska bibelöversättningen år 2000, då intresset för den klassiska kristna traditionen blev något av en trend. Det var då vi läste om mystiker, ökenfäder och pingströrelsens Lewi och hans resa. För en period på några år flyttade de kristna förlagen in på allmänna listor och de allmänna förlagen plockade upp teman som dittills varit tabu hos dem.
Andlighet försvinner inte, den lever hela tiden. För ett par sekel sedan var nästan all litteratur kristen eller andlig. I dag kan man i stället hitta andlighet och kristna teman i all litteratur.
Ändå är det värt att uppmärksamma de förläggare som envist håller fast vid sitt grunduppdrag trots trenderna. Det finns en tradition värd att förvalta också här.
I helgen firas den kristna boken. Det finns fortfarande verk i den här kategorin som kan ge en oväntade knuffar på trons väg.