Som en av de invalda klokt konstaterar är det också dags för dem som valts in att stuva undan listorna som skilt dem åt. Den fortsatta resan är gemensam. Fyra år framöver handlar det om att jobba för sin församlings bästa, oberoende av deviser och eventuella åsiktsskillnader.
Men vilka är då de invalda? Kyrkans valservice är en guldgruva för den som vill forska i den saken. Det finns utomordentlig statistik på församlingsvalssidorna och jämförelser mellan stiften. In på skinnet går detaljuppgifterna på församlingsnivå, där kandidaterna inte bara listas utan också jämförs utifrån ålder, kön och tidigare engagemang. Det materialet är det skäl att återvända till när det gäller att utveckla valet och kyrkans lokala beslutsfattande. Plats för visioner finns det trots allt, för även om valet fått bra synlighet offentligt, så sjönk valdeltagandet från 17 till 15,6 procent i hela landet. Det är en besvikelse och kan också utläsas som att folkkyrkans koppling till sitt folk obönhörligt blir allt skörare.
I den statistiska verkligheten är den förtroendevalda både i fullmäktige och församlingsrådet en 54-årig kvinna - enligt matematiska beräkningar.
I kyrkofullmäktige i Borgå stift är hon två år äldre - och av allt att döma en han. Detta är anmärkningsvärt, med tanke på att det är i gemensamma kyrkofullmäktige de stora besluten om samfälligheternas pengarna tas. Iögonfallande är till exempel könsfördelningen i de svenskregistrerade kyrkliga samfälligheterna i Pedersörenejden och Korsholm. I bägge överstiger männens andel 60 procent.
De unga gjorde ett hyfsat bra val till exempel i Åbo, Helsingfors och Esbo. I huvudstadsförsamlingen Matteus röstade 16-17-åringarna nästan två procentenheter flitigare än övriga väljare med ett valdeltagande på 14,5 procent. I och med det sänker de tre invalda under trettio år de förtroendevaldas medelålder till 48, trots att det i samma skara sitter fem beslutsfattare över sextio.
Idealet vore en blandning av åldersgrupper och här är de yrkesverksamma mellan 30 och 50 en grupp som är svår att engagera. Här är variationen mellan församlingarna enorm. I Väståbolands svenska församling gick 21 procent av medlemmarna till val. De har valt ett församlingsråd där nästan 60 procent representerar just de nämnda åldersgrupperna. Deras kolleger i Närpes kyrkofullmäktige når inte ens upp till en femtedel, och där är dessutom över hälften av fullmäktige över 60 år.
Kyrkan är bra på barn-, ungdoms och pensionärsverksamhet. För dem som nu städar undan valet är det skäl att klicka bland statistiken och nyfiket glänta på verkligheten bakom sifforna. Frågan ”hur har ni gjort?” är sällan fel för den som söker nya vägar - oberoende av om man kopierar svaret eller inte.