En bit längre fram på stigen halvspringer gästen tillbaka till den varma stugan. Det är inte alltid lätt att utses till mottagare av det bästa någon anser sig kunna ge. Min mamma, som var lågstadielärare, stegade ofta iväg till jobbet med den ena skapelsen märkligare än den andra runt halsen eller fäst med nålar på skjortblusen – smycken som elever hade gjort åt henne. Somliga presenter krävs det stor kärlek att ta emot seriöst och värdigt.
I vår kultur anses det mest omtänksamt vid valet av gåvor att utgå från frågan ”Vad önskar du dig?”. Bara en egocentrisk givare utgår från sig själv. Men visst faller brudparets presentlista på nätet ändå platt mot barnets glädjerop ”Titta vad jag har gjort åt dig! Titta vad du får av mig!” Där är den delade glädjen vid överlämnandet av gåvan viktigare än gåvan själv – det går utmärkt att överräcka samma gåva om och om igen, uppleva mottagarens glädje på nytt och på nytt. Precis som med Gud, egentligen. Hela sommaren är ju som ett enda ivrigt rop: ”Titta, vad jag har gjort åt dig! Visst är det en fin sommarnatt? Titta vilken fågelmorgon du får av mig! Jag ger dig det bästa jag har.”
Min största läsupplevelse tillsvidare den här sommaren är Pauliina Rauhalas Taivaslaulu, en svidande och vacker skildring av människor som lever inom den gammallaestadianska traditionen i norra Finland, och som har fått lära sig att den som använder preventivmedel visar förakt för Guds finaste gåvor. Även om det innebär att många kvinnor bryts ner mentalt och inte orkar ge de redan födda barnen den kärlek och närvaro som de behöver. Varifrån smög den sig in, tanken att Guds gåvor liksom ska köra över mottagaren? Gud förmodas konstigt ofta vara en långt mer okänslig givare än den värsta nätläggningshetsaren till värdinna: En kärleksfull givare och lidande mottagare? Här går det nog inte ens att skylla på Luther. Det handlar om makt och blindhet. Människors makt över andra människor och blindhet inför deras behov. Och ibland inför gästers behov.
Inom barn-TV och barnteater finns ett gammalt slagord som lyder ”Vi ger dig det du inte visste att du ville ha!” Ett slagord som förstås kan förvanskas till ”ta emot vad jag än ger dig och var tacksam”. Men som rätt förstått är underbart sant. Mottagarens glädje är ledtråden – och gåvan kan ändå vara långt mer överraskande än den som stod på önskelistan.