I nöd och lust – då lipar jag professionellt på arbetstid

”För er är det kanske ert livs mest spännande dag hittills. Men för oss som jobbar i kyrkan är det egentligen mest en vanlig dag på jobbet. Därför får ni gärna berätta precis hur ni vill ha det, så har vi bättre chanser att göra det riktigt lyckat tillsammans.”
Så sa min härliga – och ärliga – kollega förra veckan när vi träffade en grupp brudpar inför sommarens vigslar.
”Och var beredda på att vigselsamtalet, som ni har tillsammans med prästen några veckor före vigseln också innehåller ganska personliga frågor. Det handlar om er och er framtid tillsammans!”
Nöd och lustkväll, så kallar vi vår infokväll om kyrklig vigsel där det bjuds på brudmarscher, bröllopstårta och en möjlighet att provpromenera längs altargången. Vi går också igenom vigselformuläret och pappersarbetet kring bokningarna och eventuella namnändringar. Kvällen brukar vara fylld av pirr i luften, vad kan vara härligare än människor som går i giftastankar? Kvällens höjdpunkt är när kantorn drar i gång brudmarscher så att kyrktaket nästan lättar. Det är pampig musik, fylld med minnen och känslor för de flesta, som går rätt in i själen – också på mig.
Det är pampig musik, fylld med minnen och känslor för de flesta, som går rätt in i själen – också på mig.
Till slut, när alla fått önska så många marscher de vill, piper jag från sista raden ”Kan man få höra Drottningholmsmusiken?” som vi hade som utgångsmarsch vid mitt och min mans bröllop. Sedan lipar jag professionellt på arbetstid.
Utöver välvald musik tipsar jag också gärna om att ordna en vigselövning. Vi hade många gäster som medverkade med musik, så det kändes viktigt att få öva tillsammans en gång. Efter övningen bjöd min mamma in alla på middag till sig. Kanske var den kvällen roligare än själva bröllopet? Åtminstone var den mer avslappnad och man fick ha bekvämare kläder på sig.
Sista tipset till brudparen kommer från ett av kyrkans mest efterfrågade proffs: Fastän det kanske känns avlägset att snacka nöd över en bit fluffig bröllopstårta, så brukar vi också klämma in en hälsning från familjerådgivningen under kvällen. Vi hoppas ju förstås att paren ska få leva lyckliga i alla sina dagar, men det skadar kanske inte att påminna om det stöd som finns att hämta – gratis och för alla sorters familjer.
Vi hoppas ju förstås att paren ska få leva lyckliga i alla sina dagar, men det skadar kanske inte att påminna om det stöd som finns att hämta – gratis och för alla sorters familjer.
Med oss hem får vi alla en relationsövning, De fem magiska timmarna (googla om du blir nyfiken), för att vi inte bara ska fundera på bordsplacering och blomsterarrangemang, utan hålla den andra huvudpersonen för den stora dagen kvar i fokus – nu och tills döden skiljer oss åt.