Det som inte dödar dig väcker din medkänsla för andra
Jag har en låt på en av mina Spotify-listor som spelas upp med jämna mellanrum. Refrängen lyder: What doesn’t kill you makes you stronger.
Jag har inte tänkt så mycket på den där raden. Den finns på många språk, också på finska: Mikä ei tapa vahvistaa. Det som inte dödar dig, det härdar dig.
"Fast det stämmer tyvärr inte över huvudtaget."
Fast det stämmer tyvärr inte över huvudtaget. Det finns gott om undersökningar som visar att traumatiska upplevelser ger oss sår för livet och gör oss mer sårbara för både psykisk och fysisk sjukdom. Om en person genomgår en depression ökar sannolikheten för att personen drabbas av fler depressioner. För varje depression ökar sannolikheten ytterligare.
Den man älskar agar man, står det också i Bibeln. Men forskning visar att stränga och bestraffande uppfostringsmetoder leder till skadade barn. Morot fungerar helt enkelt bättre än piska.
I motgångens stund känns det bra att lyssna på en låt som säger att man kommer att stiga upp som en fenixfågel ur askan. Det finns tusen låtar av sårade personer som sjunger om att aldrig låta sig såras igen (åtminstone inte av samma person).
Men vad är det för ett ideal? Att motgångar ska göra dig hård? Att du ska få ett skal som ingen kan tränga igenom? Varför skulle du vilja bli hård för att någon eller livet varit hårt mot dig?
Jag gillar det sätt att se på motgångar som man hittar i olika kristna traditioner. Då kunde refrängen lyda: Det som inte dödar dig väcker din medkänsla för andra. Eller: Det som inte dödar dig gör dig klokare och varmare.
"De har gått igenom trauman, de har varit djupt deprimerade, de har velat dö. De är kanske inte särskilt starka, men de lever, och de orkar trösta andra."
Det här är min erfarenhet. Många av de underbaraste människor jag känner – de mest empatiska, de mest speglande, de mest analytiska och intresserade – har varit med om stora, till och med fruktansvärda, saker i sina liv. De har gått igenom trauman, de har varit djupt deprimerade, de har velat dö. De är kanske inte särskilt starka, men de lever, och de orkar trösta andra.
Motgångar kan göra dig hård och bitter, eller också kan motgångar göra dig mjuk och vidsynt. Du väljer. Du väljer åt vilket håll du går när du fallit och slagit dig illa.
I svagheten är kraften störst, skriver Paulus. Till vem skulle du gå om det du byggt upp rasade och du kände dig misslyckad och skamsen? Skulle du gå till den starka eller till den svaga?
Till den svaga och mjuka skulle du gå, till den som sa: Välkommen hit, vi är många som varit i samma grop.