Nu öppnar kyrkorna – ännu är det inte läge att sänka garden
I takt med att dygnets ljusa timmar blir fler ser det äntligen ut som om också läget med pandemin blir ljusare. I stora delar av landet och därmed också i församlingarna i Borgå stift verkar epidemiläget gå åt rätt håll.
Från den första juni gäller nya restriktioner som innebär lättnader för de flesta församlingar i stiftet. Incidensen är fortfarande högre i södra, sydvästra Finland och i Mellersta Österbotten än i övriga Finland. Av sjukvårdsdistrikten på Borgå stifts område har Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite det högsta incidenstalet. Av stiftets församlingar påverkas alltså Karleby svenska och Kronoby mest. Trots att man där registrerat enstaka nya positiva fall de senaste dagarna befinner man sig fortfarande i spridningsfasen i skrivande stund.
I församlingarna får man nu glädjas över att öppna upp gudstjänsterna för besökare. Och församlingsmedlemmarna får glädjas över att få känna sig delaktiga i församlingsgemenskapen. Hur många personer församlingarna får ta in i sina kyrkor varierar. Det har i första hand att göra med smittoläget i distriktet.
Nytt är att domkapitlet gett direktiv om en sektorindelning av kyrkorna. I direktivet är indelningen formulerad som en möjlighet, inte som en bestämmelse. Syftet är naturligtvis att så få besökare som möjligt ska komma i kontakt med varandra före, under och efter gudstjänsten.
Hur bra sektortanken än är så är den svår att tillämpa fullt ut i praktiken. Besökarna i varje sektor borde träffas vid en given tidpunkt utanför kyrkan, på behörigt avstånd från de andra sektorerna, gå in, sitta och gå ut tillsammans. Så gäller det att gå hem utan att stanna på kyrkbacken och samtala med vänner som man kanske inte träffat på sex månader och som tilldelats en annan sektor.
Även om man tillämpar sektorindelningen är det ännu inte läge att sänka garden, varken för besökarna eller församlingarna. Sektorn är ingen garant för att viruset inte ska sprida sig. Den bara begränsar en eventuell spridning. Fortfarande gäller det att hålla två meters avstånd, god handhygien och att använda munskydd. Också inom sektorerna.
Vi skymtar i alla fall en ljusglimt som gör att vi kan hoppas på och se fram emot en mer normal höst. Om vi får leva, Jesus inte kommit tillbaka och – som vi lärt oss att tillägga det senaste året – coronaläget det tillåter.