Kriminella grupper i världen använder sig av coronan för att ta kontroll över kyrkor
World Watch list, den årliga kartläggningen över de länder där kristna lever mest farligt, är inte heller i år någon trevlig läsning.
Listan bygger på den internationella organisationen Open Doors poängsättning av förföljelsen baserat på förtyck inom olika livsområden och våld som kristna utsätts för.
Senaste vecka offentliggjordes årets lista. Den omfattar perioden från oktober 2019 till september 2020.
"Precis som tidigare år står Nordkorea, Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan överst på listan."
Listan på totalt 50 länder toppas av tolv länder där förföljelsen är extrem. Precis som tidigare år står Nordkorea, Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan överst på listan. Nordkorea har legat först sedan 2002, men i år har Afghanistan kommit upp på samma poäng. Nya länder med extrem förföljelse är Nigeria och Irak, medan Sudan som avskaffat dödsstraffet för apostasi (att lämna islam) fallit från den extrema nivån till nivån ”mycket allvarlig förföljelse”.
Covid-19-pandemin har gett förtryckarna ett nytt vapen i sin hand. Kristna i flera länder har nekats ta del av livsmedelsutdelningen under nedstängningen av landet. Eftersom kyrkorna inte varit i gång har församlingens gåvor minskat. På många håll har det påverkat livssituationen för pastorerna, som är beroende av gåvorna för sin försörjning. Det har också minskat kyrkornas egen humanitära hjälp.
Kriminella grupper i Mexiko och Colombia, men också myndigheterna i Kina, använder sig av coronan för att öka sitt inflytande och ta kontroll över kyrkor.
"Kriminella grupper i Mexiko och Colombia, men också myndigheterna i Kina, använder sig av coronan för att öka sitt inflytande och ta kontroll över kyrkor."
Vi ska heller inte glömma de kristna i Turkiet och Indien, som utsätts för allt hårdare förtryck till en följd av ökad nationalism.
Några goda nyheter finns trots allt. Livet för de sex procent av Sudans invånare som är kristna har förbättrats. En grupp unga muslimer i Mosul i Irak har sedan 2017 frivilligt arbetat med att röja upp förstörda kyrkor och kristnas hem, i förhoppning om att kristna som har flytt ska återvända till staden.
Åtminstone 340 miljoner kristna runt om i världen upplever idag någon form av förtryck. På två år har antalet ökat med 100 miljoner. Det är inget att ta lättvindigt. Mänskliga rättigheter respekteras sällan i länder som saknar religionsfrihet. För att vända på detta behövs allas vår insats: regeringarnas, de unga muslimernas i Mosul, din och min.