En bild på USA:s tidigare president George W. Bush och teve-stjärnan Ellen DeGeneres orsakade en liten mediestorm i USA häromveckan. De två satt bredvid varandra på vip-läktaren under en match i amerikansk fotboll, och på bilder som kablades ut verkade Bush och DeGeneres trivas utmärkt i varandras sällskap.
Det här såg inte Ellen DeGeneres följare på sociala medier med blida ögon på. Man undrade hur hon, som själv är lesbisk och propagerat för HBTQ-personers rättigheter, kunde sitta bredvid en man som åsikts- och värderingsmässigt står så långt från henne som George W. Bush gör.
Ellen DeGeneres bemötte kritiken några dagar senare i sin egen teve-show, där hon försvarade vänskapen med den förra presidenten. "Jag är vän med George W. Bush. Och faktum är att jag har många vänner som inte tycker lika som jag gör. Bara för att jag inte håller med någon om allt det den tycker betyder inte att jag inte kommer att vara vän med personen i fråga.”
Den här diskussionen är symptomatisk för den tid vi lever i. Åsiktsklyftorna verkar bli djupare och djupare, och man bygger gärna murar mot människor som tycker annorlunda. De här tendenserna finns också i kristenheten. Vi behöver inte gå längre än till vår egen evangelisk-lutherska kyrka för att hitta åsiktsklyftor som riskerar att orsaka ytterligare splittring.
»Vi måste klara av att vara överens om att vi inte är överens om allt.«
Ska kyrkan vara en åsiktsgemenskap eller en trosgemenskap? Påven Franciskus konstaterade vid en presskonferens i sommar att ekumenik inte handlar om att diskutera tills man är överens utan om att vandra tillsammans. Han betonade samtidigt handlingens snarare än teologins ekumenik, och lyfte fram vikten av att tjäna tillsammans i arbetet för de fattiga, sjuka och marginaliserade. Det här kan vara bra att komma ihåg i en tid när åsikter duggar tätt och ytterligare splittring hotar en redan sargad kyrka. Kanske vi också inom kyrkan måste bli bättre på att hantera och acceptera åsiktsskillnader.
Positiva tecken går i alla fall att hitta. Per-Ole Hjulfors, som är ny verksamhetsledare för LFF, konstaterar i intervjun på föregående uppslag att laestadianerna för tillfället upplever sig pressade i kyrkan. Men han avslutar med att säga att han ser fram mot att träffa och diskutera med den nya biskopen. Det inger hopp. Vi måste klara av att diskutera. Och vi måste klara av att vara överens om att vi inte är överens om allt.
Nicklas Storbjörk är redaktör på Kyrkpressen.