Kreationismen bubblar under ytan i delar av Borgå stift. Kring konfirmandarbetet uppstår fortfarande konflikter i avsnittet ”tro och vetenskap”. Församlingar lyckas inte alltid lösa frågan i arbetslaget när den allmänt accepterade evolutionsläran ställs mot en läsning av Bibelns berättelser.
Det finns unga som studerar vid lärarutbildningen som oroar sig för hur de i sitt yrke ska kunna undervisa om evolutionsläran, säger en källa som Kyrkpressen har talat med.
Personen vill för sitt arbete kring unga och unga vuxna på en ort i Österbotten vara anonym, och säger sig ha följt med fenomenet en längre tid.
Det blir också till ren kyrkopolitik på sina håll. Den laestadianska väckelsens förbund LFF skrev i fjol ihop en plan för bönehusföreningarna att eventuellt gå ur folkkyrkan och starta ett eget samfund. Då var utvecklingsläran på bordet.
"Man kan välja att läsa trosbekännelsen om Gud som Skapare eller låta bli."
Ett argument i LFF-rapporten i januari 2024 var att folkkyrkan genom att ”anpassa sig till sekulära dogmer [som] utvecklingsläran förlorat den bibliska auktoriteten att stå upp till försvar för kristendomens grundsanningar”.
Stå för trosbekännelsen
– Varje söndag när vi samlas till gudstjänst så läser vi ju ”Jag tror på Gud Fader, den Allsmäktige, himmelens och jordens skapare”. Om man inte tror på Gud som Skapare ska man inte läsa trosbekännelsen, säger Stig-Erik Enkvist, verksamhetsledare för LFF.
Av kolleger i andra väckelserörelser säger han sig ha hört om ”nästan en ungdomsväckelse” i frågan.
Stig-Erik Enkvist (LFF), Larsmo
– Polariseringen är stark i kyrkan och många, speciellt mer välutbildade unga, har ett nyvaknat intresse för tro och för de här frågorna. De samlas till ungdomskvällar och bibelstudier och fördjupar sig. Trevligt för en gammal predikant och pastor att se, säger han.
Inom den evangeliska rörelsen, vid storsamlingen Kyrkhelg, i frikyrkor och någon enstaka folkkyrkoförsamling bjuder man regelbundet in aktiva kreationister som talare. Bland dem finns den finländska läkaren Pekka Reinikainen och biologen Lennart Saari. Från Sverige ses ofta teologen Stefan Gustavsson eller naturvetaren Mats Molén. Också lokalt har skolrektor Tore Jungerstam i Esse, också lekmannapredikant inom evangeliska Slef, talat om ämnen kring skapelse och jordens urhistoria.
En föränderlig teori
Kreationismen är en kristen motreaktion mot evolutionsteorin, lanserad av den brittiska naturvetaren Charles Darwin på 1850-talet.
Utvecklingsläran började svartvitt från hur arter i naturen har utvecklats genom att överleva andra och anpassa sig. Sedan dess har evolutionsteorin förfinats som vetenskap, bland annat genom framsteg inom genetik och molekylbiologi.
Kreationismen har i sin tur ibland radikaliserats till sin ”ung jord”-falang som utmanar vetenskapen med att jorden har existerat bara inom den tidslinje om 6 000 till 10 000 år som går att utläsa vers för vers i Bibeln.
Omkring 37 procent av befolkningen i USA tänker så, visar en studie från det anrika enkätföretaget Gallup sommaren 2024. I sjutton amerikanska delstater undervisas skapelselära i dag i skolorna parallellt med evolutionsteorin.
Kreationismen sägs ha tynat på 90-talet, men den brittiska biologen Richard Dawkins argt ateistiska bok Illusionen om Gud (2006) ska enligt bedömare ha blivit en vändpunkt. Också den evangelikala Trump-vågen i USA ska nu ha gett nya impulser.
”Spola och använd resurserna bättre”
Kristdemokraternas (KD) lokal- och regionpolitiker, köttuppfödaren David Pettersson, 44, i Esse utgår i frågan från sin egen skoltid i Pedersöre.
David Pettersson (KD), Esse
– Vi hade en biologilärare som sade att ”det här med evolutionslära, det tar vi och skiter i”. Och jag tror att eleverna var helt okej med det. Det som i dag vållar bekymmer är närmast att evolutionsteorin inte framställs som en teori utan som fakta. Det finns ju inga bevis och belägg för evolutionen, säger han.
"Evolutionsteorin kunde man spola och använda resurserna till någonting vettigare."
Du uppges ha sagt att du önskar att dina egna barn inte skulle undervisas i evolutionsläran?
– Det är möjligt att jag har sagt så. Jag tycker att de kan ta del av teorin. Som konservativt kristen och troende tar jag hela tiden del av andra källor för att bredda min egen förståelse, och för att förstå andra bättre. Men evolutionsteorin som fakta tycker jag man kunde spola och lägga resurserna på någonting vettigare.
David Pettersson är en av KD:s viceordförande på riksnivå. Som ett bredare parti ska KD inte enligt honom ha tagit några beslut om hur landets skolor bör undervisa i den här frågan.
Sin församlingsförankring har David Pettersson i Missionskyrkan.
På jakt efter syndafloden
Rektor Tore Jungerstam vid Bäckby byskola är på sin fritid en entusiastisk pedagog i fråga om kristen tro och jordens urhistoria.
På sin webbplats Urhistorien.com är han en typisk kristen kreationist av i dag. Själva jordens ålder vill han inte i sina videor ta ställning till. Däremot är Tore Jungerstam angelägen om bevis för att Bibelns syndaflod bokstavligen ska ha ägt rum. Han tror också på en mikroevolution där nya arter utvecklas på kort tid, men inte på en stor övergripande utveckling av naturens arter ur en art till en annan, makroevolution.
Tore Jungerstam (Slef), Esse
Tore Jungerstam skriver för tillfället på en doktorsavhandling vid Åbo Akademi om de elva första kapitlen i Bibeln, och är aktuell med en ny populärvetenskaplig bok. I den säger han sig kullkasta forskningen om att Bibelns skapelseberättelse som ”unik” och ”litterärt briljant” skulle innehålla lån från andra uråldriga skapelseberättelser i Mellanöstern.
Tonåringarna pratar
Verksamhetsledare Albert Häggblom vid den evangeliska takorganisationen Slef är själv pappa till tonåringar och vet att frågorna om tro och vetande rullar på bland de unga.
– Jag hör ju av dem att det i åldern femton-plus diskuteras ofta, säger han.
Inom Slefs föreningar kan det förekomma att kreationistisk skapelsetro hålls framme. Slef självt har dock varken rekommendationer eller särskilda satsningar på området, säger Albert Häggblom.
– ”Pröva allt och behåll det goda” – medlemmarna måste kunna avgöra det själva. Vi kan inte börja kontrollera vad de gör. Då är det fort slut på frivilligarbetet, säger han.
Max-Olav Lassila, nypensionerad kyrkoherde i Larsmo, sitter i ledningen för det ena av de två teologiskt konservativt orienterade Kyrkhelg-evenemangen. Han säger sig inte känna av någon kreationistisk våg just nu.
– Men jag vet ju att nu finns det ju många som som tänker i de banorna här, säger Max-Olav Lassila.
Kyrkhelgen har ändå flera gånger stått värd för kreationister som talare. Några planer på det har man inte just nu i ledningen för evenemanget, säger han.
Var står du själv som präst och själavårdare när någon kommer och har funderingar kring det här?
– Jag lutar nog mer åt Bibelns beskrivning än åt den vetenskap som förändras hela tiden. Evolutionsteorin är ju en teori.
Tore Jungerstam tackade nej till att bli intervjuad av Kyrkpressen om evolutionskritik.
– – –
FAKTA: Kreationism eller evolutionsteori?
- Kreationister anser Bibeln (eller någon annan religiös tradition) ha en djupare insikt i universums mekanismer än modern vetenskap.
- Under 1970-talet började huvudfåran av kreationister radikalare hävda att jorden är betydligt yngre än vetenskapen anser.
- De evangelisk-lutherska biskoparna i Finland tog i dokumentet Tieteiden lahja (2019) avstånd från att tro och vetenskap ställs mot varandra.