I nya Puls: fr.v. Christoffer Perret, Susanna Pimenoff, Elin Gädda, Hanna och Tuomas Rosqvist.

De två halvorna av splittrade Puls i Helsingfors söker sig nu nya vägar

PULS.

Det har gått ett halvt år sedan de aktiva i det karismatiska lekmannakonceptet Puls lade ner i Petrus församling i Helsingfors och gick sin väg. Kyrkpressen tittar på vad som hände sedan.

17.2.2025 kl. 19:00

Om söndagseftermiddagarna i ett gråvintrigt Helsingfors hålls två svenska gudstjänster med starka lekmannainslag på varsitt håll i stan, nästan samtidigt. De heter båda Puls. Vi besöker dem båda.

Klockan halv fyra möts ett 20-tal människor i Petruskyrkan i Månsas, en sextitalsförort med små butikstorg och låga höghus.

Klockan halv fem i Heliga hjärtats kapell i Berghäll möts ett 30-tal, ibland upp till 50, i ett jugendtempel strax ovanför lätt ökända Helsingegatan, på gränsen till stadens nya hipster-innerstad.

Ett halvt år har gått sedan konflikten i Petrus församling, då många aktiva i lekmanna­gemenskapen Puls gick sin väg, besvikna på församlingsråd, kyrkoherde och domkapitel, för att starta eget.

Videoskärmar med lovsångstexter tänds nu på två håll. Samma ackordkomp på likadana svarta flyglar. Samma lite ovana slammer med mikrofoner och stativ. Samma Pulsformat.

”Där Jesus är i centrum”

Elsa Sandås är glad och utåtriktad och kommer fram och hälsar eftersom jag är ett nytt ansikte här i nya Puls Helsingfors.

Elsa Sandås går i nya Puls Helsingfors.

Elsa kommer från Vörå och är uppvuxen i flera olika frikyrkor. I Helsingfors där hon jobbar som lärare har hon landat i Puls och sedan följt med utbrytargruppen som nu samlas här.

– Jag trivs överallt där Jesus är i centrum, säger hon och behöver skynda vidare bort till sina vänner.

De fyller snart en bänkrad, unga kvinnor och nån kille, snart står de med semilyfta händer i det första lovsångspasset.

Alla går under förnamn i gudstjänsten. Vi ber för Karin som ska på bibelskola till Skottland, Tuomas är gudstjänstvärd, Fiona leder lovsången, Erika på violin, Susanna är förebedjare och Toffi leder bibelstudiet ur Apostlagärningarna.


Ville ha förening i församlingen

Christoffer ”Toffi” Perret är it-ingenjör och före detta chef i fotbollsklubben HIFK och prästson. Han var en av ledarna i gamla Puls, och är det också nu i nya Puls Helsingfors. I samfälligheten i staden, landets största, hade han förtroendeuppdrag och var viceordförande i mäktiga kyrkofullmäktige.

I april 2024 kom beslutet från domkapitlet att ny kyrkoherde i hans församling Petrus blir en präst som själv varit medlem i församlingen i många år, Pia Kummel-Myrskog. Valet gjordes av domkapitlet i Borgå sedan församlingsrådet hade röstat oavgjort mellan henne och motkandidaten.

En utomstående präst och valberedare hade formellt nominerat en annan präst som också var Pulsgruppens favorit, men domkapitlet stod fast vid Kummel-Myrskog som mera erfaren för ledaruppgifter.

"Vi är inte inom kyrkan, men inte utanför den heller."

Vad som hände sedan är båda sidor ganska överens om: Pulsgruppen ville verka i Petrus församling, men inuti den som en fristående förening. Pia Kummel-Myrskog ansåg att det inte gick för sig om hon som kyrkoherde skulle svara för verksamheten.

Christoffer Perret säger att Puls ultimatum i det läget inte borde ha överraskat någon när 46 medlemmar sedan tog sig själva på orden och gick.

Puls Helsingfors hyr nu in sig hos den evangeliska väckelsen med gudstjänster om söndagarna efter evangeliska Slefs mässa. Kyrkkaffe är det efteråt med ost­smörgås och gurka, familjärt kring enkla vita bord som kapellet delar med en kristen skola.

– Vi är inte en inomkyrklig väckelserörelse, men inte utomkyrkliga heller. Och inte en egen förening, säger Christoffer Perret.

I en nyvald ledningsgrupp sitter förutom honom Susanna Pimenoff, Hanna och Tuomas Rosqvist och Elin Gädda.

En ram för gruppens ekonomi låg klar för Puls Helsingfors – projektföreningen Petrus Plus som några unga i det dåvarande Puls hade registrerat 2021. Den leds dock inte av ledningsgruppen, utan av en helt annan styrelse med it-utvecklaren Mattias Kallman som ordförande.

Vänner och bekanta

Petrus har i Helsingfors haft den tydligaste teologiskt konservativa profilen bland de svenska evangelisk-lutherska församlingarna i stan. I åsiktsmätningar inför församlingsvalet var kandidaterna i Petrus starkt delade bland annat i hbtq-frågan.

Efter kyrkoherdevalet våren 2024 ville Christoffer Perret lämna sitt engagemang i Petrus. Han undrade om det var bara han själv som var ute och cyklade.

– Men det kom tydliga signaler från vår gemenskap. De som har new age-bakgrund kunde inte längre komma till Petrus om man i ett rum har yoga och i rummet intill vill bli fri från yoga, säger han.

Puls Helsingfors vill ändå att splitten inte ska krokas på de klassiska konfliktfrågorna i kyrkan just nu. Också annat spelar in.

"I ett rum har man yoga och i rummet intill vill andra bli fria från yoga."

Puls var i Petrus en gemenskap av vänner och familjer. Puls samlade människor från andra församlingar, orter och kyrkosamfund, vilket också krockade med Petrus som luthersk lokalförsamling.

– Jag trivdes jättebra i Puls som det såg utdå, och jag håller med Puls vision. När jag efter kyrkoherdevalet hörde att Puls vill gå ur var det självklart för mig att gå med. Jag har många vänner här, säger Elin Gädda, frisör och butikshjälp och yngst i nya Puls Helsingfors ledningsgrupp.

Flera som Kyrkpressen har talat med har kritiskt sagt att Puls blev en inre krets i Petrus. Det fanns de som kände sig utanför, också efter att länge ha försökt engagera sig i gruppens kärn­idé om att vara lärjungar tillsammans.

Alla Pulsaktiva följde inte heller med vid utmarschen från Petrus. En del har droppat av till evangeliska Slef eller till frikyrkor i stan. Andra är obekväma med att binda sig till allt frivilligjobb nya Puls Helsingfors förutsätter – nu utan stöd av folkkyrkans etablerade ramar.

Här växte Puls under 15 års tid - nu har många aktiva lämnat Petruskyrkan.

Färdiga former

I Petruskyrkan i Månsas tänds en rödgul spotbelysning utmed altarväggen, när det ska bli lekmannagudstjänst här.

Samlingen leds av Janne Silfverberg, församlingssekreteraren. Församlingens präst Anne Koivula är både predikant och kantor vid flygeln i dag, civilklädd men i prästkrage. Lovsångerna låter som de i Berghäll, men här firas dessutom nattvard.

Trots kärngänget som gick har Petrus församling hållit kvar Puls. Kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog säger ändå att man småningom ska byta namnet till något annat, när man väl hittat på ett.

Mycket är nu öppet och söker sina nya former, säger Camilla Vuoristo som är ansvarspräst för resterna av gemenskapen i Petrus. Splittringen känns som ”en sorg”, säger hon.


Camilla Vuoristo är ansvarspräst i "gamla Puls".

Men i både nya och gamla Puls droppar nya människor till. Eva, pensionerad tandläkare, är textläsare här i Månsas. Hon har länge sökt sin plats i sin församling och säger att hon trivs bättre i Puls nu än innan.

– Jag behövdes liksom inte alls där. Allt var färdigt och det var människor som hade hållit på i många år, säger hon.

En snabb sommar

Kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog – tillsvidare bara tillförordnad i tjänsten – verkar ha blivit överraskad över hur fort Pulskonflikten rullades ut under en sommar.

–Det var början på en diskussion som tog slut.Och sedan bestämde ett gäng att de går vidare. Jag blev ledsen, säger hon.

Hela Petrus församling anser hon ändå att till sist kom att definieras mycket av just Puls. Den är mycket annat också, säger hon.

Nya kyrkoherden – omstritt val av Pia Kummel-Myrskog fick aktiva att sluta.

Sin tidigare information om att den karismatiska gemenskapen i Puls ska haft ”andliga övertramp som gjorde en del rädda” säger hon sig ha fått bekräftad.

Nånting du själv kunde ha gjort annorlunda?

– Det skulle ha varit bra att ha en direktkontakt med Pulsgruppen. Nu gick jag via deras ledningsgrupp. Men själva Pulsgänget träffade jag egentligen aldrig, säger hon.

Men livet går vidare. I församlingsrådet har Pamela Granskog, till vardags sakkunnig vid ett ministerium i stan, tagit över som viceordförande, efter sin föregångare som slutat efter elva år. Rådsmedlemmar Susanna Pime­noff och Christoffer Perret som nu driver Puls Helsingfors beviljades förra veckan avsked ur rådet

Pamela Granskog hör till dem som jobbar med nya diskussionskvällar i Petruskyrkan där kyrkan ska möta samhället och kulturen, hoppas hon.

– Det är jätteviktigt att fråga hur vi möter de behov som finns på vårt område. Vi vet att vi har ganska mycket barnfamiljer och barn procentuellt sett. Hur ska vi få dem att inte bara nå en gemenskap, utan församlingen som helhet?

Text och foto: Jan-Erik Andelin


vikarie. Domkapitlet har förordnat pastor Catharina Englund till tf kyrkoherde i Jakobstads svenska församling under den ordinarie kyrkoherden Jockum Krokfors tjänstledighet från den 1 april 2025 till den 31 mars 2026 27.11.2024 kl. 11:07

BORGÅ STIFT. Bo-Göran Åstrand fick som ny biskop en rivstart i ämbetet med corona­pandemin 2020. Efter 60 år på jorden och fem år som biskop är alla i stiftet inte överens med honom om de liberala förändringar i kyrkan som”BG” från Pedersöre i den lila skjortan stöder fullt ut. 27.11.2024 kl. 10:00

ISRAEL-PALESTINA. Israel attackeras ur flera väder­streck. Och svarar med en militär styrka som lägger livet i grus i Palestina och Libanon. Kyrkorna har fått kritik för att vara för tysta inför den humanitära krisen. Kyrkpressen talade med två biskopar om saken. 22.11.2024 kl. 16:36

kyrkoherde. Kyrkoherdetjänsten i Ekenäsnejdens svenska församling har sökts av en person – församlingens kaplan Wille Westerholm. 25.11.2024 kl. 14:52

UTTRÄDE. Metodistkyrkans svenska församling i Åbo vill gå ur sin kyrka. Det följer av att kyrkan i maj i år globalt beslöt att öppna för samkönade äktenskap och hbtq-personer som präster. 20.11.2024 kl. 15:56

USA. USA:s återvändande president Donald Trump belönar sin evangelikala kristna väljarbas med att utnämna baptistpastorn och den förre guvernören i Arkansas Mike Huckabee till ambassadör i Jerusalem. 20.11.2024 kl. 15:37

Personligt. Hon är präst och hon är gift med Norges ambassadör. Under åren av utlandskommenderingar har Cecilie Jørgensen Strømmen tackat för varje plats där de fått bo. Hon är nyfiken på allt. – Kan du förklara för mig varför finländare är en kvart tidiga när de kommer till en bjudning? 20.11.2024 kl. 13:34

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet i Borgå stift har beslutat om förändringar som påverkar församlingarna i stiftet. 20.11.2024 kl. 13:07

betraktat. – Framme vid altaret i Pedersöre fullsatta kyrka fick jag klä av mig hela utrustningen: kåpan, mitran och till sist biskopskorset som det var allra svårast att slita sig ifrån, skriver Erik Vikström. 19.11.2024 kl. 19:00

advent. Allhelgona ligger bakom oss, affärerna är fyllda med julpynt. – Hur tar man emot ett nyfött barn? Inte är det ju med skrålande högtalarmusik, säger Katarina Gäddnäs. 18.11.2024 kl. 12:48

tro. Han såg Bibeln som endast en historisk bok och ville inte acceptera att Gud verkar idag. Men Magnus Finskas tvingades tänka om när Gud helade hans sjuka rygg. – Jag vill inte säga att jag är kristen. Om inte mitt liv avspeglar att jag är det så är det ju en lögn, säger han idag. 13.11.2024 kl. 13:54

KYRKOMÖTET. Den segslitna frågan om vem som ska betala för gravväsendet i Finland går vidare. i ett vasst brev till regeringen varnade kyrkomötet för dyrare gravar framöver för den som inte hör till kyrkan. 8.11.2024 kl. 16:41

KYRKOMÖTET. Det är olika dyrt för både anhöriga och församlingar att sköta en begravning. Kyrkomötet i Åbo debatterade det här länge på tisdagen. 5.11.2024 kl. 16:45

UNG I KYRKAN. Höstdagarna 2024 samlar som bäst närmare 600 tonåringar från församlingar runt om i Svenskfinland. 2.11.2024 kl. 12:44

betraktat. Det är en helt vanlig lördag förmiddag när vår 8-åring mitt i allt filosoferar över livet: ”Pappa, kommer du att finnas kvar när jag är 18?” 3.11.2024 kl. 18:37

Personligt. År 1995 i ett kaotiskt, nyfött Ryssland. En tioårig pojke i alltför stora kläder ser en grupp människor samlas på andra sidan gatan. De ska resa en kyrkspira. Pojken har aldrig hört talas om Gud. En man får syn på honom, går fram till honom och räcker honom en handske. Vill han hjälpa till? – Kyrkan räddade mig. Utan den skulle jag vara kriminell – eller död, säger Andrey Heikkilä, Svenskfinlands nyaste präst. 21.1.2025 kl. 14:00

flyktingar. 25-åriga Petra Gripenberg har precis åkt till den grekiska ön Lesvos. Där ska hon hjälpa traumatiserade flyktingar att berätta om det de varit med om. 17.1.2025 kl. 10:55

Kolumn. Pensionen närmar sig, det är dags att ta en titt i backspegeln och fundera över hur samfälligheten förändrats ur ett språkligt perspektiv. Det var en utmaning för mig att 2002 börja jobba som samfällighetens translator. Övergången från näringslivet till den offentliga sektorn och kyrkans trygga famn bjöd på oväntade överraskningar och mina barn frågade om jag nu skulle få en egen ”tjänstekaftan”. 23.1.2025 kl. 10:54

film. – Jag har inga principer jag skulle kunna döda för, men många jag är beredd att dö för. Det handlar om att välja fred och kärlek, även i en polariserad värld, säger Ville Virtanen, aktuell med filmen Aldrig ensam. 20.1.2025 kl. 18:02

INGERMANLANDS KYRKA. Helsingin Sanomat noterar att protestantiska kyrkor i Ryssland verkar blir intressanta för president Vladimir Putins maktsfär – om de har rätt konservativa värderingar. 20.1.2025 kl. 17:28