Den nya stugbyn på Klippan påminner om den gamla. Anki Dahlfelt har planerat stugorna.

Mjölkkon är såld men Slef satsar framåt

slef.

Trots att Evangeliföreningen sålt sin mjölkko, en industrifastighet i Esbo, satsar föreningen friskt på ny verksamhet och nyanställningar. En ny stugby på lägerområdet Klippan i Monäs, Nykarleby är också under planering.

2.2.2025 kl. 09:07

– Vi satsar där vi tror att människor idag och framöver behöver oss. Ett ständigt sparande och nedskärningar väcker inget engagemang utan människorna vill stödja något som är i rörelse och där det finns en framåtanda. Stödet handlar inte bara om pengar utan också om tid, engagemang och förbön som är ack så viktigt, säger Evangeliföreningens verksamhetsledare Albert Häggblom.

2023 sålde Svenska lutherska evangeliföreningen Slef industrifastigheten vars hyresinkomster täckt lejonparten av underskottet i föreningens verksamhet.

– Det var en riskplacering då så mycket av kapitalet varit bundet i en fastighet.

Då Slef riskerade bli utan hyresgäst valde man efter moget övervägande, experthjälp och analyser att sälja fastheten. Vid det laget började också renoveringsbehoven göra sig påminda.

– Nu har vi placerat kapitalet i aktier och fonder, men det tar tid att bygga upp en portfölj som ger avkastning. Vi betalade också bort de sista skulderna och är skuldfria idag.

Fördelen med hyresinkomster är att de kan budgeteras.

– Aktiemarknaden kan variera från den ena dagen till den andra, beroende på det världspolitiska läget och faktorer som är utanför vår kontroll. Den prövar tron mera.

Samtidigt inledde Slef en treårig ekonomisk anpassningsperiod som nu är inne på andra året.

– Vi sparar i utgifter där vi kan utan att det ska störa den löpande verksamheten.

Trots det satsar föreningen på utökad verksamhet. I Helsingfors, Åbo och Vasa ordnar Slef nu regelbundet egna gudstjänster, i Helsingfors varje söndag. För att svara på det behovet har man anställt Tuomas Rosqvist som präst för arbetet i Nyland. Dessutom har man anställt en ny medarbetare för flyktingarbetet i Grekland.



– Vi satsar där vi tror att människor idag och framöver behöver oss. Ett ständigt sparande och nedskärningar väcker inget engagemang utan människorna vill stödja något som är i rörelse och där det finns en framåtanda,
säger Evangeliföreningens verksamhetsledare Albert Häggblom.



– Verksamheten i Helsingfors har varit stabil i flera år. Men vi har hela tiden vetat att vi borde ta ett steg till och ordna gudstjänst varje söndag. Nu öppnades den möjligheten.

Albert Häggblom uppskattar att antalet besökare i mässan i Heliga Hjärtats kapell i Helsinfors ökat i medeltal med cirka tio personer per gudstjänst. Nu rör sig besökarantalet runt 35 personer per gudstjänst.

– En regelbunden verksamhet varje vecka attraherar människor mera för då fungerar det sociala samspelet och omhändertagandet bättre.

Ett ökat antal besökare med 10–15 personer per gudstjänst täcker ändå inte kostnaderna för en lön.

– Nej, det gör det inte. Men på sikt så kan det ha effekt. Vi behöver ekonomiskt understöd och vi är tacksamma för allt stöd vi får. Mycket av vår verksamhet bygger på frivilligarbete och förböner. Inget värderas mer än det andra. Det här är någonting vi gör tillsammans. De satsningar som är från Gud förser han med pengar.

Trots det behövs ändå en del anställda.

– Vi har sammanlagt ungefär 13 helårsverk i hemlandstjänst och ungefär nio utomlands. Senaste sommar anställde vi 19 unga lägerledare plus lägerområdespersonal för kök och städning. Det är ju också en rejäl satsning.

I och med de regelbundna gudstjänsterna har tyngdpunkten på orter som Helsingfors, Åbo och Vasa förskjutits från att ha kompletterat den lokala församlingens verksamhet till en ordinär egen verksamhet. Men speciellt på den österbottniska landsbygden är verksamheten fortfarande kompletterande.

– Det är svårt att nå nya människor med bara kompletterande verksamhet.

I och med satsningarna på gudstjänstgemenskaper i städerna har man nått människor som saknar tidigare anknytning till Slef.

– Det är människor som söker en kristen gemenskap där ett klart evangelium predikas. Många av dem är studerande och unga barnfamiljer.


Är det människor som känner sig desillusionerade i kyrkan som söker sig till Slef?

– Delvis är det så. Varje människa har ju sin egen historia. Men det finns de som börjat sakna en Kristuscentrerad förkunnelse i sin hemförsamling. Kanske de också saknar en gemenskap för det är inte lätt att hitta sin plats i de traditionella gudstjänsterna på en del orter.


Söker finansiering till ny stugby

Senaste höst beviljade byggnadsnämnden i Nykarleby tillstånd för Evangeliföreningen att riva stugbyn på lägerområdet Klippan och ersätta den med en ny. Men tillsvidare finns varken byggbeslut eller pengar för investeringen.

– Vi har gjort kostnadsberäkningar, men ingen vet vad offerterna kommer att landa på. Det beror också på hur mycket man kan göra på talko. Klippan har ju en lång tradition av talkobyggen men samtidigt har det blivit svårare då myndigheternas krav skärpts och allt flera byggnadsskeden kräver certifikat.

Slef har tillsatt en finansieringsgrupp som ska undersöka möjligheten till finansiering. Det behövs kapital utifrån för att fatta byggbeslutet.

– Just nu ser vi inte hur vi ska få det finansierat. På det sättet tar vi steg i tro. Vi kommer att ha insamlingar och det finns en stödring för Klippan.

Den nuvarande stugbyn byggdes i början på åttiotalet och stugorna saknar toalett och dusch. Nu planeras åtta stugor i tre olika storlekar. Det är två färre än idag, men med samma inkvarteringskapacitet.

– Den nya stugbyn ska vara mera ändamålsenlig och möjliggöra parallella läger eller evenemang på området. Varje stuga får både toalett och dusch och några stugor ett pentrykök.

Den nuvarande stugbyns form och karaktär kommer att bevaras.

Den enda tidtabellen som finns för projektet är bygglovets giltighetstid, tre år. Och det går att anhålla om förlängning.

– Om allt går väl så kanske vi kan börja bygga 2026. Teoretiskt kan vi kanske börja redan i år om vi plötsligt skulle få finansiering. Hösten skulle vara en bra tidpunk för byggstart, säger Albert Häggblom.

De nuvarande stugorna har börjat nå sin vägs ände. En del har renoverats de senaste åren, men inte alla. I nuläget är det ingen idé att fortsätta renovera om de ändå ska rivas.

– I samband med renoveringen av dem har betongplattan spärrats för att förhindra fuktbelastning nerifrån. Isolering, tak och väggskivor har också förnyats.

Inga testresultat visar att stugorna är hälsovådliga. Ingen stuga är heller i användningsförbud.

– Men det finns människor som känner lukt i någon av stugorna. Och skulle stugorna användas vintertid finns det mera utmaningar med kondens.


Slef

– Omsatte cirka två miljoner euro 2024.

– Cirka tio procent kommer från stöd från församlingarna för avtalsmissionärer och kollekter. Under fjolåret fick Slef in 207 000 euro i stöd från församlingarna.

– I fjol fick Slef in drygt 350 000 euro i gåvor och kollekter från den egna verksamheten, en ökning på drygt 24 procent från 2023. Stiftelser, föreningar och företag gav bidrag till ett belopp om 87 000 euro.

– En halv miljon härrör sig från övrig verksamhetsrelaterade inkomster från bokförlag, tidningsprenumerationer, lägeravgifter och lägerområdenas intäkter.

– Resten är budgetunderskott som balanseras upp av placeringar och förvaltning av arv och gåvor under som föreningen fått under 150 år.

Text: Johan Sandberg 


ÖVERKONSUMTION. Vårt beroende av konsumtion och fossila bränslen kan liknas vid alkoholism, skriver ekoteologen Harry Månsus i sin senaste bok. 17.9.2021 kl. 18:39

VÄNDPUNKT. Lasse Wendelin har alltid varit en presterare med en överfull kalender. Efter en hjärtinfarkt är hans hjärta så dåligt att han inte kan jobba heltid. – Först nu, när min kalender är tom, börjar jag inse hur mycket jag gjort för att få bekräftelse på att jag duger. 16.9.2021 kl. 14:31

KÄMPAGLÖD. Anders Tanne Björkman har genomlevt fler motgångar än de flesta behöver erfara. Han har varit på absoluta botten, tappat hoppet, tron och humorn, men långsamt tagit sig upp till ytan igen. 16.9.2021 kl. 10:00

NYTT LIV. Ända sedan Mikaela Ahola var barn har hon fått höra att hon behöver ett nytt hjärta. Hennes hjärta var var missbildat, ett så kallat enkammarhjärta. 15.9.2021 kl. 17:41

MARTYRKYRKANS VÄNNER. Martyrkyrkans vänner har återupptagit sin verksamhet efter att myndigheterna återbördat pengarna som varit i kvarstad till föreningens konto. Föreningen har redan sänt ut pengar till projekt man understött tidigare. 14.9.2021 kl. 19:20

CREDU. Hon vill att hela personalen ska arbeta tillsammans med att sikta mot stjärnorna för att de ska landa i trätopparna. Kerstin Storvall är rektor för Kredu och Step-utbildningen i Nykarleby. 14.9.2021 kl. 18:53

JOHANNES FÖRSAMLING. – Nu sitter skägget löst! säger Johan Westerlund, Helsingforskyrkoherden som odlade ett coronaskägg för att han ändå bara satt hemma. I oktober bjuder han in till Mikaelidagsfest i Johanneskyrkan och hoppas att kyrkan blir så full som restriktionerna tillåter. 14.9.2021 kl. 18:38

kyrkoherdeval. Biskop Bo-Göran Åstrand, vad gjorde att du bedömde att du behövde ställa in ditt program och åka till Pedersöre? 10.9.2021 kl. 14:28

FÖRSÄLJNING. Lägerholmen Mataskär i Esbo, med alla sina byggnader, har sålts till en privatperson för ett sjusiffrigt belopp. 8.9.2021 kl. 10:15

kyrkoherdeval. I söndags träffades Pedersöre församlings tillträdande kyrkoherde Mia Anderssén-Löf, vice ordförande Krister Mård och biskop Bo-Göran Åstrand för att utbyta tankar kring församlingsarbetet. 7.9.2021 kl. 12:45

BÖN. När man inte klarar av att be kan man testa att be på ett nytt sätt. 3.9.2021 kl. 15:18

RÄTTEGÅNG. Besvärstiden gick ut och hovrättens dom överklagades inte – den frikännande domen i målet mot Martyrkyrkans vänner står alltså fast. 2.9.2021 kl. 16:56

studieliv. Sonja Jakobsson rör sig i högskolornas korridorer och får ägna sig åt något av det hon gillar mest – att höra människors berättelser. 2.9.2021 kl. 16:52

studier. Moa Widjeskog studerar på ett kristet college i Kentucky. Hon har mött värme och vänlighet, men också attityder som är helt främmande för henne. 2.9.2021 kl. 09:19

LIVSBANA. Vanligtvis säger man att man snubblat in i en karriär. Det gjorde inte Mårten Wallendahl. En kompis som snubblade över honom ledde in honom på den livsbana han nu är i. 1.9.2021 kl. 16:37

kulturpris. I trettio år var Stefan Härus redaktör för programmet Tack och lov i Yle Vega. Programmet presenterade andlig musik enligt lyssnarnas önskemål, och präglades starkt av Härus röst, personlighet, närvaro och kunskap. Dessa motiveringar lyftes fram när Stefan Härus fick Församlingsförbundets kulturpris år 2023. 28.11.2023 kl. 15:33

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Vem har sökt tjänsten som ledande kaplan i Väståbolands svenska församling? Vem blir citykaplan i Johannes församling? Läs mera i notisen från domkapitels senaste sammanträde. 28.11.2023 kl. 13:58

KORANFORSKARE. Många muslimer upplever pressen från västvärlden som outhärdlig, säger Torsten Sandell, som bott länge i Turkiet och forskat i Koranen. 23.11.2023 kl. 08:00

livskris. När hon var fem år hittade Mari Koli sin pappa död. Det är egentligen där berättelsen om krig, en utbränd vd och att vandra sig frisk börjar. – Jag hörde en röst som sa: Du måste gå till Santiago de Compostela. 22.11.2023 kl. 13:01

EKENÄS. I tider när kyrkobyggnader blir nattklubbar eller bostäder går Betesdaförsamlingen i Ekenäs mot strömmen. Frikyrkan har köpt och renoverar den mer än 150 år gamla träbyggnaden Ekenäs seminarium. 21.11.2023 kl. 18:19