I hela Norden minskar körsång både i kyrkliga och profana sammanhang.
– Den nedåtgående trenden är inte unik för Borgå stift, säger Pia Bengts.
Pandemiåren har haft en särskilt stor inverkan på ungdomar och ungdomskörer.
– De som blev isolerade i början av tonåren har förlorat en del av sin sociala förmåga. Många unga umgås nu digitalt, via de många olika kanaler det finns.
Pia Bengts talar om vikten av att ha kontakt med sin egen röst.
– För hundra år sedan sjöng man överallt. Man sjöng när man jobbade, man sjöng i hemmen – sången var en naturlig del av samhället. I dag har vi inte samma utrymmen där sång är en självklarhet. Digitaliseringen gör också att vi sitter framför datorer och pratar genom en maskin med andra människor.
Det här påverkar vår kontakt med den egna rösten.
– Förmågan att tala för 20 personer i ett rum utan mikrofon försvagas, eftersom man inte använder sin akustiska röst på samma sätt.
Vår röst är en del av vår personlighet.
– Man kan få ett trauma för livet om någon säger: ”Du kan inte sjunga, var tyst.” Sådana kommentarer kan förstöra en människas relation till sin egen röst.
Bli du med din röst
Bengts ser en viktig möjlighet för kyrkan att stärka människors kontakt med sina röster.
– Vi i kyrkan har en utmaning och en möjlighet att skapa rum för sång. ”De vackraste julsångerna” är ett bra exempel på hur kyrkan kan samla människor kring musiken, och koncept som babyrytmik är ett utmärkt sätt att inte bara få föräldrar och barn att sjunga tillsammans, utan också uppmuntra sjungandet i hemmet.
Barnens rätt till sång
Hon nämner också att barn, särskilt små, ofta har en naturlig och spontan relation till sång:
– Alla barn sjunger spontant när de är små, tills de kommer upp i skolåldern. När de leker, sjunger de, och det är något fantastiskt som vi borde stödja och bevara.
Röstanvändningen försvagas i samhället av flera olika orsaker.
– I Sverige satsar man stort och brett nu på barnens rätt till sång. Man pratar om barnens ”rösträtt”.
Å andra sidan betonar Pia Bengts vikten av körsång för äldre människor:
– När man blir äldre är det viktigt att sjunga. Dels för den sociala samvaron, men också för att man hålls mentalt piggare. Det är ganska krävande att sjunga, för man ska lära sig sången, man ska läsa texten, man ska kunna följa dirigenten. För äldre människor är körsång viktigt och en utmärkt sysselsättningsform.
Kartlägger musikverksamheten
Just nu håller Pia Bengts på med att kartlägga musikverksamheten i Borgå stift. Arbetet är inte klart.
– Man ser en nedåtgående trend. Men med tanke på hur dramatisk pandemin var är det inte en väldigt dramatisk förändring, säger hon.
Siffrorna ökade något fram till 2020, då pandemin slog till.
Bengts hänvisar till Kyrkomusikförbundets statistik över vuxenkörer, främst kyrkokörer.
– 2023 ser vi en viss återhämtning – i Borgå stift fanns 75 körer med sammanlagt 1 202 sångare. Men det är fortfarande en nedgång jämfört med tiden före pandemin.
– I Borgå stift finns dock fler körer än vad som syns i den statistiken, eftersom inte alla körer är anslutna till förbundet, säger hon.
Hon tillägger att det också finns andra typer av vuxenkörer inom Kyrkosångsförbundet samt mindre, fristående sånggrupper i församlingarna.
– Barn- och ungdomskörerna ingår inte heller i Kyrkosångsförbundets statistik.