Vid årsskiftet avstår Johannes församling från helheten S:t Jacob på Drumsö – med kyrka, församlingssal och klubblokaler. Det innebär att söndagförmiddagens gudstjänst faller bort, liksom församlingens förfogande över salen och klubbrummen på andra våningen. Istället får Johannes församling en mindre lokal till sitt förfogande, i den mellersta delen av kyrkokomplexet där den finska församlingen Lauttasaaren seurakunta fortsättningvis verkar, på Kvarnbergsbrinken 1.
– Det finns en liten grupp mycket trogna gudstjänstbesökare på Drumsö, och för dem är naturligtvis förlusten störst, säger Henrik Stenbäck, Drumsöbo och förtroendevald i församlingen.
Själv har han glada barndomsminnen redan från 1960-talets familjefester på första maj med ballonger och sång vid kyrkan.
–Det är en fin kyrka, fönsterglaset i kyrksalen tar in ljuset mycket vackert. Tre av mina barnbarn är döpta i S:t Jacob. Visst är den allmänna förlusten av lokalen betydande. Vi avstår från fina utrymmen som också hyrs ut till andra aktiviteter på Drumsö.
Henrik Stenbäck hoppas ändå att de aktiva och många andra Drumsöbor genast ska hitta de nya lokalerna.
–Som beslutsfattare kan jag säga att hyreskostnaderna för nyrenoverade S:t Jacob höjdes så kraftigt att det i praktiken inte fanns andra alternativ än att avstå från helheten. Nu gäller det att göra det bästa av förändringen. Kyrkan på Drumsö borde bli ett viktigt svenskt rum – för alla åldrar.
Verksamheten fortsätter
De nya lokalerna på cirka 140 kvadrat består i praktiken av tre rum.
– Finska församlingen välkomnar oss och målet är att vi också ska kunna utnyttja de mångsidiga lokaler som finns i byggnaden, såsom gymnastiksalen och bastun. Det här öppnar även fina möjligheter för samarbete över språkgränsen, till exempel i fråga om det lunchcafé som fungerar i samma komplex, säger kyrkoherde Johan Westerlund.
Barn och familjearbetet har planerats fortsätta utan förändringar 2025 med Family Fun, fritids och familjecafé i nya utrymmen. Också barnkören fortsätter öva som förut.
– S:t Jacobskören fortsätter också, men övningsplatsen är fortfarande oklar, säger kantor Eva Henricson.
Diakoniträffen under ledning av Karin Salenius fortsätter träffas, men i nya utrymmen. För diakoniarbetare Karin Salenius blev verksamheten på Drumsö en naturlig inkörsport till församlingen när hon började som diakoniarbetare 2002.
–Jag lärde känna Drumsöborna som trygga, spontana människor. S:t Jacobs kyrka var verkligen ”kyrkan mitt på ön”, som med sitt läge och sina fastigheter öppnat olika klubbar och ett rikt gudstjänstliv som berört många på olika sätt och fört viktiga traditioner vidare.
Hon är glad över att diakoniträffen kan fortsätta samlas också nästa år.
– Med anledning av flytten får jag nu ta del av många härliga berättelser och minnen från S:t Jacob, Kaktusknoppen och andra olika klubbar, skogsmulleverksamhet och sportgrupper. Församlingsborna minns också S:t Jacob som sin konfirmations-, vigsel och julkyrka. De har alltid varit stolta och glada över sitt svenska rum. En plats för många möten.
Eftermiddagsverksamheten i Barnavårdsföreningens regi, liksom andra hyresgäster i huset, fortsätter som förut under vårterminen.
Drumsö: Kommande program
8.12 kl. 10 Sammanlyst högmässa med avskedsfest i S:t Jacobs kyrka.
15.12 kl. 16 De Vackraste Julsångerna i S:t Jacobs kyrka.
24.12 kl. 14 Julbön i S:t Jacobs kyrka.
7.1 kl. 13–16 Fritids: Öppet mån, tis varje vecka i nya utrymmen.
9.1 kl. 9.30–11.30 Familjecafé varje torsdag i nya utrymmen.
12.1 kl. 18 Vårterminens första kvällsmässa i Drumsö kyrka.
16.1 kl. 13–14.30 Vårterminens första diakoniträff (torsdag, udda veckor) i nya utrymmen.
12.2 Family Fun i nya utrymmen.