– Att få visa att Gud är nådig och att hans förlåtelse finns där för alla, oavsett vad vi gjort, har varit en stark upplevelse för mig, säger Fanny Sjölind.
– Att få visa att Gud är nådig och att hans förlåtelse finns där för alla, oavsett vad vi gjort, har varit en stark upplevelse för mig, säger Fanny Sjölind.

Fanny Sjölind frågade sig: "Varför håller jag egentligen på med det här?"

kallelse.

När Fanny Sjölind var föräldraledig för tre år sedan insåg hon vad hennes kallelse var: Att kombinera tron och sången. – Och att följa Guds vilja i det vardagliga och att använda de gåvor jag fått.

2.10.2024 kl. 19:28

Redan som ung var sången och musiken en självklar del av Fanny Sjölinds liv.

–Det har alltid känts som att det är självklart att musiken ska bli mitt yrke.

Men ju mer hon studerade, höll på med musik och var sångpedadog började hon tvivla.

– Varför håller jag egentligen på med det här? Var det musiken jag var kallad till? Eller handlade det om en inre längtan efter bekräftelse? Jag började vackla, berättar hon.

För tre år sedan var hon föräldraledig med sitt första barn.

– Först då började jag landa i kallelsen. Okej, det är ju faktiskt det här jag ska göra och är bra på. Jag tror vi aldrig blir helt fria från behovet att bli bekräftade. Men det ska inte vara vår drivkraft.



– Jag tror vi aldrig blir helt fria från behovet att bli bekräftade. Men det ska inte vara vår drivkraft. Foto: Christa Mickelsson


Längtan växte sig större

Sett utifrån är det kanske svårt att förstå hennes tvivel. Hon har varit dirigent för gospelkören Jacob Gospel sedan 2018. och har sjungit i den välkända gospelgruppen Mrs Bighill singers i många år.

– Jag insåg att musiken är något jag fått och utvecklat, och det är mitt ansvar att förvalta det, berättar hon.

Längtan växte sig större och större ju längre hon var hemma med sonen Eli.

– Tänk om jag skulle kunna integrera min tro med musiken än mer?

Hösten 2022 fick Fanny ett erbjudande om att arbeta som ungdomsledare på deltid för förbundet Kyrkans Ungdom.

– Först var jag tveksam. Men ju mer jag tänkte på det insåg jag att det var en möjlighet att använda mina gåvor. Som ungdomsledare får jag verkligen använda allt jag kan och är bra på.


Möta ungdomar med tro och ärlighet

Under sitt första år som ungdomsledare har Fanny mött många unga människor. Hon uppskattar särskilt de öppna diskussionerna om tro och livsfrågor.

– Jag är ingen teolog, säger Fanny ödmjukt, men det är så fint att frimodigt få prata med ungdomarna om vad Gud säger om oss.

För Fanny handlar jobbet mycket om att se människor, och att försöka förmedla Guds kärlek och nåd – att vi är tillräckliga genom Jesus, även när det känns som om världen kräver mer av oss.

– Att få visa att Gud är nådig och att hans förlåtelse finns där för alla, oavsett vad vi gjort, har varit en stark upplevelse för mig.

Kyrkans Ungdom startat upp satsningen ”Young Creators”, där unga får utforska sin kreativitet.

– Vi kombinerar kreativiteten och tron, förklarar hon.



– Jag tror att min kallelse handlar om att vara närvarande där jag är just nu, oavsett om det är i hemmet med barnen, i arbetet som ungdomsledare eller via musiken.




Följa Guds vilja i det vardagliga

Just nu är hon på nytt föräldraledig och hemma med dottern Lea.

– Jag tror att min kallelse handlar om att vara närvarande där jag är just nu, oavsett om det är i hemmet med barnen, i arbetet som ungdomsledare eller via musiken.

För Fanny handlar kallelsen också om att följa Guds vilja i det vardagliga och att använda de gåvor hon fått för att bidra till andras liv.

– Gud kan göra saker genom mig var jag än är, säger hon.



Egen musik

Fanny Sjölind släppte sin första låt i eget namn i mars.

– Låten Finns här skrevs ursprungligen inför en välgörenhetskonsert för Project Liv men jag kände att den kunde ge glädje och tröst åt så många fler.

För Fanny kändes som ett stort steg ge ut något eget.

– Det kräver mod och envishet att skapa och att färdigställa något. Men jag kände starkt att det här ska jag göra. Jag har också rätt att ta plats och höras. Det var en lärorik process i att våga lita på mig själv och min förmåga.

Sedan hon släppte låten har hon fått meddelanden från helt okända personer som blivit berörda av hennes sång.

– Den har kommit med uppmuntran och tröst precis vid rätt tillfälle. Det är ganska häftigt. Och det har varit min önskan och bön med låten, att den skulle få betyda nåt för någon annan. Det sporrar mig att ta mig tid att skriva mer.

Christa Mickelsson


Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41

Det som är omöjligt att förlåta kan kanske försonas, säger Patricia Tudor-Sandahl.

Bok. När vår yttre värld förmörkas av krig och sjukdomar bringar den kristna psykologen och författaren Patricia Tudor-Sandahl bud om ett ljus som kan brinna inuti oss. 12.12.2023 kl. 13:55

forskning. Susanna Lundqvist fick 20 880 euro för forskning om evangelisk-lutherska kyrkans roll för tryggandet av Finlands försörjningsberedskap under vinterkriget. 12.12.2023 kl. 15:51
Marika Westerling förknippar julen med barndomens julgudstjänst i Nordsjö kyrka 
i Helsingfors.

GÅ I KYRKAN. I år bestämde skådespelaren och sångaren Marika Westerling att hon gör något alldeles nytt för att få tag på julstämningen: Hon börjar gå i kyrkan. 7.12.2023 kl. 08:00
Majla Ståhls följer noggrant med vad som händer i världen. ”Det är inte första gången vi haft problem med Ryssland", säger hon efter en nyhetssändning.

LIVSBERÄTTELSE. Majla Ståhls blir 90 år i januari. Hon minns när bomberna föll över Vasa, hon minns klasskamraterna som förlorade sina föräldrar och hon minns kärleken. Den stora och stillsamma. 7.12.2023 kl. 10:24
– Jag kände i många år att jag höll på med något som jag egentligen inte ska göra, säger Ester Rudnäs.

Personligt. Ester Rudnäs önskar att någon berättat för henne att det hör till att det kommer jobbiga perioder i ett äktenskap. Efter snart nio år som gift och sedan hon hittat rätt i yrkeslivet valde hon att berätta om utmaningarna för att hjälpa andra. 5.12.2023 kl. 18:00