Bröderna Herman och Andre Mård, Ray Baker, Hanna Saarijärvi samt Daniel och Carolina Djupsjöbacka var några av de som deltog i Kyrkhelg Nord i år.

Besöksrekord på Kyrkhelg Nord – ”Anpassa er inte”

KYRKHELG NORD.

Kyrkhelg Nord är kaffe, glass och vänner. Men också Ray Baker som både ursäktar och uppmuntrar konservativa kristna. Det övergripande temat under årets kyrkhelg kan sammanfattas som ”anpassa er inte”.

26.9.2024 kl. 11:05

En fredagskväll i september är Gamlakarleby stadskyrka fylld till brädden. Inledningsmötet för Kyrkhelg Nord ska dra igång, och det verkar som om Ray Baker fungerat som ett dragplåster.

Helgens huvudtalare är Dan Sarkar. Han talar utgående från Markusevangeliet och kommer i sitt anförande till tre slutsatser: Vi är skapade till Guds avbild. Vi är samtidigt Guds fiender, ”en parodi på en avbild av Gud”. Men vi är också Guds älskade och offer för synden.

Efter att Dan Sarkar stigit ner från talarstolen tar Ray Baker plats framme i kyrkan. Att den svenska teologen har sina rötter i USA märks. Han är frispråkigare än gemene finländare då han berättar om sitt sökande, och sin sexualitet.

Också under lördagen var det fullt i kyrkan, men på fredag kväll dök 870 personer, plus barn, upp till inledningsmötet – ett rekord enligt planeringsgruppens ordförande Max-Olav Lassila. Tidigare år har drygt 500 personer deltagit i fredagens inledningsmöte.


Han berättar om hur han efter sina vänners bröllop i Värmland kokade av ilska, för att han inte såg hur han som kristen och gay någonsin skulle kunna få ett enkelt och behagligt liv i både tro och kärlek. Han berättar också om hur han, som då arbetade på en bibelskola, lämnade bröllopet och letade upp porr med ”några snygga killar” i huvudrollerna att tillbringa resten av kvällen med.

Han nämner saker vid sina rätta namn. Det är inte den typen av predikan vi är vana att höra i svenska Österbotten.

Han kritiserar också kyrkan och den typ av kristenhet som försökt be bort homosexualitet och som förespråkar omvändelseterapi.

Pray away the gay funkar nog inte, säger han.Bara för att man är bibeltroende kristen behöver man inte vara naiv.

Hans vittnesbörd är ändå att han, trots att han själv är gay, blev förälskad i en kvinna som han slutligen kände fysisk attraktion till, något han talar om i termer av bönesvar. De är gifta sedan många år tillbaka.

Diskussionen kring Ray Bakers medverkan i Kyrkhelg Nord verkar ha väckt intresse. Tillströmningen av deltagare var större än vanligt.

Baker är nyanserad. Han avslutar så här:

– Till dig som är gay, lesbisk, eller hör till hbtq-rörelsen vill jag be om ursäkt för alla oreflekterande, okänsliga kristna som kan ha sårat dig. Jag vill be om ursäkt för de som motiverats mer av homofobi än av Kristi kärlek.

– Tycker du att kärlekslösa homofoba kristna liknar Jesus? Det tycker inte jag. Följ Jesus. Amen.

Applåderna ljuder i kyrkan då Baker sätter punkt för sitt anförande.

Avslutningen till trots är hans budskap att han inte har hittat ett sätt att förena homosexuella relationer med Bibeln. Han säger också att han inte ser sitt liv som ett föredöme för hbtq-personer i kyrkan, men att det kanske kan vara rätt väg för en del.

Vad resten av de homosexuella och (konservativt) troende föreslås göra med sina liv och sin kärlek får vi inte svar på den här kvällen.



”Anpassa er inte”

Sexualitet, könsidentitet och samlevnad är genomgående teman under hela helgen.

Under lördagen håller Dana Fagerholm och Kevin Lindgren ett seminarium under rubriken Kristen i en översexualiserad värld.

På eftermiddagen står Ray Baker för seminariet Född i fel kropp? – om transsexualitet. Rubriken för lördagskvällens ungdomssamling är Värt att vänta på – om sällskapande, sex och äktenskap.

De flesta seminarier verkar ha dragit bra med åhörare.

Men temat för helgen är Följ mig!. Då Max­-Olav Lassila och Jan-Nygård håller bibel­studium under rubriken Anpassa er inte! Kristen i världen upprepas de orden och tillhörande bibelställen.

– Ni som följt med vad som hänt innan helgen vet att vi fått lite övning i det. Som kristna löper vi risk att anpassa oss till världen för att passa in, inleder Max-Olav Lassila.

Han pratar om god anpassning, som att kvinnor fått grundläggande rättigheter. Han pratar också om det han framhåller som en negativ anpassning.

– Då jämställdhet blir likriktning blir det inte bra. Det är en form av att gå bort från den skapelse­givna ideologin. En följd av det här är också att vi har svårt att acceptera att ämbetet vi har är ett fadersämbete, säger han.

Men det här är bara exempel, inte huvudpunkter. Hans budskap är att Bibeln, och en ”konservativ” tolkning av den, är viktig för att hålla fast vid sanningen för hur vi ska leva våra liv.

Jan Nygård tar vid för att svara på frågorna om hur man håller fast vid den sanningen i praktiken. Hans slutsatser blir: det är en livslång process, vi kan ta hjälp av att läsa Bibeln, gå i nattvard, lyssna till predikningar och leva i gemenskap.



Trångt för konservativa i kyrkan

Under kaffepausen står bröderna Herman och Andre Mård på gården och håller uppsikt över barn som leker och stojar i lekparken intill församlingshemmet. Andre har precis deltagit i Ray Bakers seminarium om progressiv kristendom på lördag förmiddag.

– Det var en intressant analys av vart en stor del av kristenheten är på väg. Han plockade ut de mest centrala delarna av vad som går fel i den progressiva kristendomen, men också sådant som är bra i den.

– Det som stannade kvar hon mig är att man inte ska anpassa sanningen efter sig själv, säger Andre.

Herman och hans familj har precis anlänt till kyrkhelgen.

– Vi kommer för att träffa andra kristna, och genom alla år har jag också fascinerats av programmet. Det ligger rätt i tiden med en viss kritik mot liberal och progressiv kristendom. Jag tycker att det behövs i den evangelisk-lutherska kyrkan, säger han.

Herman har själv studerat teologi vid Åbo Akademi och har på ett personligt plan tampats med frågor om kyrkans riktning.

– En fråga som är knepig för mig är att jag har upplevt att Gud kallar mig till församlingsarbete. Jag har också fått stiga in i en sådan roll som predikant i Jakobstads fridsförening. Men jag har inte sett det möjligt för mig att få prästvigning i kyrkan. Det har varit en sorg för mig.

Bröderna Herman och Andre Mård vill fortsätta höra till kyrkan, men upplever att dörren stängs från liberalt håll.

Han upplever i stort att kyrkan har lämnat Bibelns lära, konkret handlar det om sådant som samkönade vigslar.

– Det har ju inte blivit aktuellt ännu, men kyrko­mötet godkänner det säkert i framtiden, säger han.

Både Hermans och Andres familjer hör till kyrkan. Herman och hans familj bor i Larsmo och hör också till Jakobstads fridsförening. Andres familj bor i Kållby i Pedersöre och är medlemmar i fridsföreningen på orten.

Tänker ni att konservativa och liberala kristna kan vara del av samma kyrka och verka tillsammans?

– Jag tänker att liberala kristna måste ge utrymme för konservativa kristna om det ska lyckas. Jag upplever att möjligheten till samarbete för tillfället stängs mer från liberalt håll än från vårt håll, säger Andre.

Han tillägger att det på församlingsnivå nog finns utrymme för en konservativ bibelsyn, dörren är inte helt stängd. Men att det saknas tolerans från liberalt håll.

Herman skulle vilja se en reformation av den evangelisk-lutherska kyrkan, att utvecklingen skulle gå mot en mer traditionell bibelsyn.

– Även om jag skulle vilja fortsätta höra till kyrkan så ser jag tyvärr att möjligheterna minskar, säger han.

Andre skulle också gärna vara kvar som medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan. Men inte på vilka villkor som helst. Bröderna betonar att alla kristna ändå är en del av en större gemenskap, oberoende av församlingstillhörighet.

Har liberala kristna också en plats i den?

– Absolut. I slutändan handlar det om att tro, men för mig handlar det också om ifall man låter Bibeln vara en auktoritet i sitt liv, säger Andre.



Kluriga frågor

Carolina och Daniel Djupsjöbacka har kört från Vasa den här kyliga höstdagen för att delta i Kyrkhelg Nord. Precis som bröderna Mård uppskattar de gemenskapen, men också undervisningen och musiken.

För Daniel och Carolina Djupsjöbacka är den evangeliska-lutherska
kyrkan inte ett sammanhang, utan många.

Vad tänker ni om diskussionen inför årets Kyrkhelg Nord?

– Det har inte påverkat vår medverkan, varken till eller från. Det är kanske lite mer folk än vanligt här. Även om jag kan anta att det inte varit så roligt för arrangörerna så har det skapat ett intresse, säger Daniel.

Carolina tycker att debatten gick in på fel spår i början.

– HBL var rätt tidigt ute med att intervjua Ray Baker­ själv om vad han tänker. Men det var mycket skriverier innan någon riktigt tog reda på vad det handlade om. Bra att de tagit reda på det i efterhand och att det följdes upp, säger hon.

Paret Djupsjöbacka har sin bakgrund i Slef och hör också till kyrkan. De betonar att den evange­lisk-lutherska kyrkan inte är ett sammanhang, utan många små, och att man kan välja att vistas där man själv känner sig hemma.

Huruvida det kan finnas flera rådande bibelsyner inom samma kyrka har de inget rakt svar på.

– Det pragmatiska är att säga ja förstås. Men det är kluriga frågor som kommer nära viktiga grejer i ens liv, säger Carolina.



”Jätteglad över att det ordnas”

Hanna Saarijärvi från Kronoby har deltagit i så gott som hela kyrkhelgen, också i fredagskvällens inledningsmöte. Hon ger Ray Bakers anförande under fredagen gott betyg.

– Han var väldigt tydlig och ärlig, och vågade dela personliga saker ur sitt eget liv. Det tycker jag var bra, säger hon.

Hanna Saarijärvi uppskattade att Ray Baker vågade dela sina erfarenheter ärligt och personligt.

Hanna rör sig i många kristna sammanhang och har inte bakgrund i någon särskild väckelserörelse. Men hon trivs på Kyrkhelg Nord.

– Jag är jätteglad över att det ordnas. Man får bli upplyft och vara del i en bra gemenskap, säger hon.

Och det är väl en del av kontentan, att Kyrkhelg Nord främst är gemenskap över väckelserörelsernas gränser. Så man äter glass, dricker kaffe och kramar vänner man saknat, och man lyssnar på undervisning.

Men kyrkhelgen är också en plats där människor i Borgå stift kan träffa andra med det man slarvigt kan kalla ”en konservativ bibelsyn”.


Kyrkhelg Nord


Är en möteshelg som ordnas i Karleby av lokala församlingar, väckelserörelser, och andra aktörer i Karleby och Jakobstad med omnejd.

I år uppstod viss turbulens inför kyrkhelgen eftersom man valt att bjuda in Ray Baker för att prata om varför han inte är gay trots att han gillar killar.

Det till trots blev det besöksrekord. Över 800 deltog i inledningsmötet på fredag kväll. Tidigare år har mellan fem-och sexhundra personer deltagit.

Undervisningen under Kyrkhelg Nord har ofta en konservativ
betoning.

Text och foto: Rebecca Pettersson


diakoni. Några diakoniarbetare runtom i Borgå stift kommer blogga på Andetagbloggen varje fredag med en text som tangerar diakoni på något sätt. 16.8.2024 kl. 19:09

LIVSBERÄTTELSE. Han trodde att han var immun mot den sektliknande församlingens manipulation. – Jag trodde att jag kunde hålla mitt huvud kallt. Ändå drogs jag in i församlingen på grund av min tro och mina sårbarheter, säger David Sandström. 14.8.2024 kl. 08:00

NEDSKÄRNING. Jag ser det principiella problemet, men kyrkans inkomster kommer ändå att vara märkbart större än tidigare, säger undervisnings- och kyrkominister Anders Adlercreutz om regeringens nedskärningar i finansieringen av kyrkans samhällsuppdrag. 14.8.2024 kl. 08:50

kyrkomusik. Eric-Olof Söderström, 67, lämnar i vinter kantorsjobbet i Borgå med en lång karriär inom musiken bakom sig. All framgång är inte bara begåvning, råder han i dag sitt unga jag. 14.8.2024 kl. 14:00

UNGA MÄN. De unga är mer toleranta till tro och andlighet. Få betraktar sig själva som troende, men gör de det är de allt oftare unga tonårspojkar. Det visar den nyaste Ungdomsbarometern. 13.8.2024 kl. 10:00

KYRKA OCH STAT. Saxen går i statens miljoner till kyrkan. För arbetet gör med begravningsplatser och historiska byggnader ser kyrkan plötsligt ut att få 20 miljoner mindre betalt. En rättvisefråga, anser kyrkans kanslichef Pekka Huokuna. Kyrkfolket betalar en allt större andel av gravplatser för den trejdedel av finländarna som inte hör till kyrkan. 12.8.2024 kl. 12:30

profilen. Johanna Björkholm-Kallio är ny sakkunnig i missionsteologi vid Kyrkostyrelsen. – Mission är gränsöverskridande, säger hon. 12.8.2024 kl. 10:00

OASRÖRELSEN. Oasrörelsen i Svenskfinland föreslås läggas ner. Ett första medlemsmöte där nedläggningen behandlas ska hållas under kyrkhelgen i Karleby den 22 september och ett andra medlemsmöte senare. 9.8.2024 kl. 13:26

fotboll. I slutet av augusti deltar Borgå stift för första gången med ett eget lag i den kyrkliga fotbollsturneringen Gloria Patri. Lagledare Kristian Willis säger att laget är starkt och balanserat. Bland spelarna finns en tidigare ligaspelare. 7.8.2024 kl. 19:24

Helsingfors. – En sång som börjat som en stund mellan bara mig och Gud kan få betyda något för en annan människas vandring med Gud. 6.8.2024 kl. 12:55

val. Församlingspastorstjänster tillsätts inte genom offentligt ansökningsförfarande. Domkapitlet begär församlingen om ett utlåtande om dem som anmält intresse och fattar sedan beslut om förordnandet med utlåtandet som grund. 5.8.2024 kl. 13:39

SOMMARLÄGER. – Att vara tillsammans handlar om ett grundbehov som vi alla bär på, säger Matti Aspvik, verksamhetsledare för förbundet Kyrkans Ungdom. 27.7.2024 kl. 20:50

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41

Personligt. Hon har levt i nästan 45 år ”med Herren”. Vad har Nina Åström under åren lärt sig om trons kringelikrokar och gropar? KP mötte henne och diskuterade viktiga ord som tillit, kärlek, rättvisa och nåd – och varför Jesus är hennes allt. 15.10.2024 kl. 10:00

KYRKOR I USA. I USA väntas kyrkorna spela en roll i det amerikanska presidentvalet. Men Amerika sekulariseras också, och effekten kan bli mindre än väntat. Och för många har andligheten blir mera politisk. 14.10.2024 kl. 13:00

Jubileum. Kvinnliga teologer rf har firat sitt 90-årsjubileum. – Föreningen behövs absolut fortfarande, säger styrelsemedlem Eva Ahl-Waris. 9.10.2024 kl. 13:30

sociala medier. Teologen och forskaren Jyri Komulainen är en av få finländska teologer som aktivt är kvar på den allt busigare plattformen X. Polarisering är ett av teman i kyrkans fyraårsberättelse han har varit med om att skriva. 12.11.2024 kl. 19:00

MISSIONSFÄLTET. Ända sedan hon var barn har Natalie Björkstrand haft en kallelse till missionsfältet. I sommar stärktes kallelsen under ett besök till missionsfältet i Kenya. 9.10.2024 kl. 11:42

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet