– Enbart under de senaste tjugo åren har det grundats 1,2 miljoner nya kristna församlingar i världen, säger Johanna Björkholm-Kallio.
– Enbart under de senaste tjugo åren har det grundats 1,2 miljoner nya kristna församlingar i världen, säger Johanna Björkholm-Kallio.

"Kristendomen växer mest i det globala syd – kyrkornas röst där borde bli starkare"

profilen.

Johanna Björkholm-Kallio är ny sakkunnig i missionsteologi vid Kyrkostyrelsen. – Mission är gränsöverskridande, säger hon.

12.8.2024 kl. 10:00

Johanna Björkholm-Kallio är på slutrakan med sina doktorandstudier. Hon forskar i utbildningen av missionärer vid Finska Missionssällskapet 1944–1960, under en tid då missionärsrollen professionaliserades.

Dessutom är hon sedan maj sakkunnig i missionsteologi vid Kyrkostyrelsen.


Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?

– Kontakten till stiften, församlingarna och missionsorganisationerna, och utbildningsverksamheten. Jag skulle vilja att det samlande arbetet verkligen nådde ut till församlingarna. Jag kommer också att fortsätta forska – en del av mitt jobb är att hålla mig uppdaterad med den nyaste forskningen.


Vad är mission?

– Mission är väldigt brett. Missionens grund är den treeniga guden, Missio Dei – Guds mission. Fadern sänder sonen och den heliga Anden ut i världen, och den heliga Anden inspirerar oss att göra det praktiska arbetet. Det inkluderar social rättvisa och all hjälpverksamhet. Till missio­nen hör också det ekumeniska arbetet, kontakten med andra kyrkor och kyrkosamfund. Mission är gränsöverskridande.


Är mission att omvända människor?

– Så var det förr. I dag bearbetar missionen kolonialismens börda. En av missionens starkaste tyngdpunkter idag är fred, försoning och arbete för social rättvisa.


Vad har gjort att du själv blivit intresserad av mission?

– Det första var att Senegalmissionären Marianne Ly kom på besök i lågstadiet. Hon kom till Ytteresse skola och hade med sig en massa grejer från Afrika. Det var jättespännande att titta på föremålen. Jag kommer från en tvåspråkig familj som lyssnade både på den lutherska och ortodoxa gudstjänsten, så jag var van med en mångdimensionalitet. Jag hade också en god vän som var katolik från Vietnam.


Vad tycker du är det finaste som missionen åstadkommit och åstadkommer idag?

– Hopp. Missionen och evangeliet för med sig hopp in i en värld av krig, konflikter och hot om krig. Hoppet säger att det finns något mer än det lidande vi genomgår just nu, och Gud bär oss också i lidandet. Det görs mycket gott med missionens pengar.


Berätta om de nyaste rörelserna inom den världsvida kristna kyrkan och missionen!

– De karismatiska kyrkorna växer globalt, det grundas nya migrantförsamlingar i Europa hela tiden och i Finland växer den katolska kyrkan sakta men säkert. Enbart under de senaste tjugo åren har det grundats 1,2 miljoner nya kristna församlingar i världen. Människor bär på en stor andlig längtan och vår uppgift är att hitta vägar att mötas och växa tillsammans i tro.

– Kristendomen växer mest i det globala syd, och det betyder att kyrkornas röst där borde bli starkare. År 2025 förväntas antalet kristna i det globala syd vara 2,59 miljarder, medan de är 751 miljoner i det globala nord.


Vad skulle du vilja säga till någon annan om att vara kristen?

– Ett liv som Jesu efterföljare blir aldrig tråkigt. Gud har goda planer för oss hur vi än har det. Som kristna går vi igenom allt som kan möta en människa, men mitt i det är vi burna av Gud själv.


Vad är viktigt för dig i livet?

– Efter coronaåren har jag insett hur fint det är att få leva nära naturen med våra tre barn. Jag njuter av fågelsången och av att se dimman lätta över skog och vatten. Vi bor vid en sjöstrand och själen vilar varje kväll när jag ser hur solen går ner över vattnet. En dag såg jag ett lodjur komma över vägen och en annan dag fick vi beundra vackra tjädrar. Tänk att Gud skapat allt det här för oss!


Johanna Björkholm-Kallio

– Sakkunnig i missionsteologi. Bor i Savitaipale i Södra Karelen och pendlar ett par dagar i veckan till kontoret i Helsingfors.

– Har m
an och tre barn.

– Gör på fritiden: ”Det har varit ganska magert med fritid, men jag läser mycket och gärna. Jag gillar särskilt historiska romaner.”

– Ser fram emot: Missionspartnerkonferens den 26–30 augusti i Helsingfors.

Text och foto: Sofia Torvalds


Bra att få se med egna ögon, tycker biskop Björn Vikström om biskoparnas Israelresa.

Biskop Björn Vikström summerar de lutherska biskoparnas resa till Israel. 4.4.2012 kl. 14:36
Gabriellas sång från Så som i himmelen talar till Riki Sorsa. "Min låt", säger han bestämt.

Gabriellas sång är Helen Sjöholms bravur. Men den är också Riki Sorsas livsberättelse. 4.4.2012 kl. 09:00

Satu Kantola leder Finska Missionssällskapets inrikesarbete. 4.4.2012 kl. 12:54

bibeln. Församlingarna i Esbo donerar 2 900 biblar till stadens grundskolor och gymnasier. 3.4.2012 kl. 11:29
Lutherkyrkan i Helsingfors är numera nattklubb.

I resten av Europa är det vanligare att kyrkobyggnader säljs och används till olika ändamål. I maj kan det bli möjligt i Finland. 3.4.2012 kl. 08:00

Kristen litteratur har under flera års tid uppmärksammats i församlingarna en vecka på våren. I år blir det ingen vecka. 2.4.2012 kl. 13:31

Nu är det slut med hemgjorda palmer och skalperade krukväxter. Missionärerna räddar palmsöndagens festtåg. 1.4.2012 kl. 17:57
Kotimaakauppa på Sandvikskajen tejpades om och fick namnet Sacrum. Bokhandeln har också böcker på svenska.

Kristna bokhandeln Kotimaakauppa heter numera Sacrum. 1.4.2012 kl. 08:00
Palmkvistar är en tradition i de katolska församlingarna kring Sydney. I år får de nöja sig med ormbunkar.

Katolikerna i Sydney får klara sig utan palmblad på palmsöndagen. Ormbunksblad ersätter och räddar helgen. 31.3.2012 kl. 08:00
Syriske prästen Hadi Ghantous predikade och delade ut nattvard till bland annat muslimer i dialoggudstjänsten för drygt två veckor sedan.

Muslimers deltagande i nattvarden i en gudstjänst som Danmission ordnade har väckt debatt i Danmark. 30.3.2012 kl. 15:28
Församlingarna har inte råd att sköta om sina gamla kyrkobyggnader. Torsten Sandell i Ingå undrar varför det inte är en allmän angelägenhet som staten skulle kunna ta hand om eller bidra till.

skatt. Medlemmarna flyr och kyrkans pengar tryter. Så vem ska betala när målfärgen flagnar i våra gamla kyrkor? Staten, tycker Torsten Sandell. 29.3.2012 kl. 17:00

kina. Den ledande kinesiska människorättsjuristen Gao Zhishen är vid liv, men fortsättningsvis i fängelse. Anhöriga har fått träffa honom för första gången sedan han fängslades för drygt två år sedan. 29.3.2012 kl. 09:26
Klimatkampanjen Earth Hour uppmanar till miljömedvetenhet. Att släcka belysningen under en timme på lördag är ett sätt att delta i kampanjen.

På lördag släcks belysningen i flera kyrkor för att uppmärksamma klimatkampanjen. 28.3.2012 kl. 11:22

Skriftskolan är fortfarande populär och når 83 procent av alla femtonåringar. 27.3.2012 kl. 09:07

Maktkampen i Senegal verkar vara över. Den gamla presidenten accepterar nederlaget. 26.3.2012 kl. 15:23

katastrofhjälp. Kyrkans utlandshjälp har beviljat 50 000 euro från sin katastroffond till dem som drabbats av explosionen i Libanons huvudstad Beirut. Utlandshjälpen inleder också en insamling till förmån för hjälparbetet. 6.8.2020 kl. 16:52
Ulla Heikkilä kallar konfirmandlägren för en nationell institution.

film. Ulla Heikkilä inspirerades av sin egen tonårsupplevelse och gjorde en film om en lägervecka full av gemenskap, livsfrågor, konflikter och förälskelse. 6.8.2020 kl. 19:00
Johan Candelin ser hoppfullt på utgången av rättsprocessen.

Johan Candelin. Polisutredningen gällande Martyrkyrkans vänners insamlingstillstånd är nu klar och ärendet går till rättegång i november. Två personer i styrelsen står åtalade. 6.8.2020 kl. 12:00
Åren mellan fyrtio och femtio hade varit hektiska. Camilla Svevar fick sitt tredje barn, hon sadlade om och läste teologi och blev präst, hon insjuknade i bröstcancer och blev frisk. Och som tf kyrkoherde i Replot bröt hon upp från sitt andra äktenskap.

Camilla Svevar . Hon försökte göra karriär som sångerska, hon var kantor och småbarnsmor, hon blev präst och fick cancer – och skilde sig, två gånger. Idag är Camilla Svevar kyrkoherde i Replot och vill predika för sökarna. 6.8.2020 kl. 10:02
Camilla Sundqvist är nu hel som människa.

profilen. Hon sökte bli helad från sin sjukdom men fann bara tomhet. Även om sjukdomen är kvar så har Camilla Sundqvist nu blivit hel som människa. 6.8.2020 kl. 09:08