För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

Ursprungskvartetten återförenas på Nötö och Nagu – firar Sommarsång

SOMMARSÅNG.

För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter.

16.7.2024 kl. 18:41

Vi tar det från början. Riko Eklundh spelade huvudrollen i föreställningen ”Topelius!” på Svenska Teatern åren 1998–1999.

– Jag ville att den fina musiken i föreställningen skulle få leva längre. Birthe Wingren och Sören Lillkung, med flera, var med i uppsättningen. De kunde komma och konserten på Nötö blev av.

En annan orsak till konserten var att Riko Eklundh ville utnyttja de många kapellen och kyrkorna i skärgården.

– De stod ofta ganska tomma. Nötö kyrka byggdes 1756 och är otroligt vacker. Det är glädjande att kapellen och kyrkorna används mera nu för tiden.


Har det varit samma uppsättning artister varje år?

–Nej, det har varierat. Också konsertlokalerna har varierat, men Nötö har varit med alla år. Vissa år har det bara varit jag och en pianist. Men i år kunde alla ursprungsartister komma, alltså Birthe Wingren, Sören Lillkung och Henrik Wikström. Det gläder mig.


Vilka sånger brukar ni sjunga?

– Jag har en ganska bred smak. Men just i år kommer vi att gå tillbaka till starten med Topelius texter, med många olika kompositörer. Vi brukar alltid sjunga Den blomstertid nu kommer som allsång och sedan ifjol är Nötövalsen med på repertoaren. Under någon av allsångerna brukar vi samla in kollekt för det kapell eller den kyrka vi uppträder i, eller för något annat lämpligt ändamål.




Kyrkorna och kapellen brukar vara smockfulla. Nötö kyrka är egentligen ett litet kapell. FOTO: Privat



Har du något särskilt minne från åren?

– Vi har oftast haft tur med vädret, men jag kommer speciellt ihåg en gång när det ösregnade och var ett otroligt åskväder. Publiken kom ändå. Jag brukar uppträda barfota på sommarkonserter. Jag tycker att det är lite roligt. Men det året hade jag yllesockor. Det var så kallt!

– Konserten brukar alltid gå av stapeln den 7 juli kl 19 – alltså sjunde i sjunde klockan sju. Men jag blev bjuden till en väns bröllop som hålls det datumet i år. Därför blev konserterna uppskjutna till augusti.


Greven av Sandholm

Riko Eklundh har sitt andra hem i skärgården.

– Jag har vistats i skärgården sen jag var barn. Mina föräldrar blev väldigt förtjusta, när de köpte en stuga söder om Nötö. Numera har jag en ärvd stuga på Sandholm. Alfred Lundström, en gammal skäribo, ville att jag skulle få hans stuga, fast jag inte ens var släkt med honom. Jag fick även ärva hans oäkta titel ”Greven af Sandholm”.


Riko Eklundh älskar skärgården och havet. FOTO: Privat





Vad är bäst med skärgården?

– Havet. Kombinationen av hav, årstidsväxlingar, klippor, stenar. Förstås naturen som helhet, men vattenelementet är nog det viktigaste. Tanken på att jag kan sätta mig i min roddbåt och ro runt jordklotet. Tanken på oändlighet.

Sommarsång 25 år

– Evenemanget Sommarsång fyller 25 år. Initiativtagare är Riko Eklundh.

– I år hålls konserterna den 1 augusti i Nötö kyrka och den 2 augusti i Nagu kyrka.

– I år sjunger Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh. Bakom pianot sitter Henrik Wikström. Det samma kvartett som för 25 år sedan.

Text: Christa Mickelsson


Maria från Magdala möter Jesus (Tizian)

I trädgården. 31.3.2013 kl. 10:00
Nedtagandet av korset (Mästaren till St Bartolomeus altartavla)

Vid graven i trädgården. 29.3.2013 kl. 18:00
Flykten till Egypten (Gerard David)

I korsets skugga. 29.3.2013 kl. 15:00
Korsfästelsen (Peter Paul Rubens)

På korset. 29.3.2013 kl. 15:00
Jesus bär korset (Mathias Grünewald)

På vägen till Golgata. 29.3.2013 kl. 12:00
Jesus inför Pilatus (Derick Baegert)

I prokuratorns residens. 29.3.2013 kl. 10:00
Petrus förnekelse (Okänd italienare)

På översteprästens gård. 28.3.2013 kl. 23:00
Jesus blir förrådd. (Giotto di Bondone)

I Getsemane trädgård. 28.3.2013 kl. 21:00
Jesus inför Kajafas (Gerrit van Honthorst)

I översteprästens palats. 28.3.2013 kl. 18:00
Martin Bahne spelar Jesus i årets Via Crucis i Helsingfors. FOTO: Frank Leiman

Påskvandringen Via Crucis involverar över hundra skådespelare. 25.3.2013 kl. 11:02

Matteus församling är bland de första i norden att använda sig av en skriba-app för telefoner. 25.3.2013 kl. 10:08

I dag rider Jesus in i Jerusalem. Igen. 24.3.2013 kl. 09:00
FOTO: Malin Aho

Guds ord har sin egen kraft och Bibeln kan läsas och förstås helt utan akademiska förkunskaper. Men om man som KP:s redaktör inte kan låta bli att försöka förstå hur andra kristna tänker, då kan det där med olika bibelsyner bli minst sagt utmanande. 23.3.2013 kl. 12:00
FOTO: Heidi Hendersson

I snart sju år har Carolina Djupsjöbacka hållit i en syjunta med bön för kvinnor i Vasatrakten. Knypplandet och tebjudningen med sju sorters kakor har fått ge vika för samtal, umgänge och lekträffar med barnen. 22.3.2013 kl. 16:00
FOTO: Johan Sandberg

Sedan 1968 då Gud reste honom ur knarkträsket är det Jesus som gällt för Arne Selander. Som präst har han fått möta många missbrukare. 22.3.2013 kl. 14:43

Biskop Bo-Göran Åstrand, domkapitlets notarie Linus Stråhlman och stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark (med via videolänk).

fastighetsstrategi. När stiftsfullmäktige samlades till distansmöte idag fanns det bara en fråga på agendan: kyrkans fastighetsstrategi, och framför allt planerna på att kyrkan ska göra sig av med det anrika domkapitelshuset i Borgå. – Stiftsfullmäktige i alla stift är samfällt eniga om att fastighetsstrategon bör förkastas, säger stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark. 26.11.2020 kl. 16:14
– Vi tycks ha en inneboende törst efter helighet. Och dessutom ett sinnesorgan – i brist på bättre ord – som darrar när tillvarons bråddjup uppenbaras, säger Joel Halldorf.

Bok. – Vi människor beskriver oss gärna som ”homo sapiens”, den förnuftiga varelsen. Jag vill hävda att vi är den dyrkande varelsen, säger den svenska teologen och författaren Joel Halldorf. 26.11.2020 kl. 14:14

advent. Hurudan adventsperson är du? Är du adventskonservativ eller adventsnjutare – eller kanske adventsagnostiker? 26.11.2020 kl. 13:37

mission. Vad gör du? Hon är en av dem som leder utvecklingen när Finska Missionssällskapet förnyar sin organisation. 25.11.2020 kl. 19:18

förlossningsdepression. Nu, när depressionen börjat lätta, är hon inte samma Rebecka som tidigare. Det är inte en dålig sak. 25.11.2020 kl. 09:50