Stiftsfullmäktige var oenigt om personval från de olika "partierna"
Stiftsfullmäktige var oenigt om personval från de olika "partierna"

Stiftsfullmäktige körde igång – minoriteten missnöjd med personval

STIFTSFULLMÄKTIGE.

Anita Ismark fortsätter leda stiftsfullmäktige. Missnöje med att den konservativare kandidatlistan blev illa representerad i personvalen.

30.5.2024 kl. 18:45

Stiftsfullmäktige omvalde Anita Ismark, tidigare kommundirektör i Korsnäs, enhälligt till ordförande. Organet som har 21 medlemmar konstituerade sig i Borgå på torsdagen.

Vid de övriga personvalen blev det omröstning mellan de två listor som hade delat både präst- och lekmannakandidaterna inför valet.

De liberalare listorna som har majoritet i stiftsfullmäktige tog därmed både lekmannaposten i domkapitlet med Frank Lindholm från Karis-Pojo församling. Från samma församling blev också nyblivna kyrkoherden Yvonne Terlinden vald till stiftsfullmäktiges viceordförande.

Resultatet av omröstningarna ledde till protester framför allt från de österbottniska ombuden. Anders Blomberg från Esbo och Hans Snellman från Karleby fogade en avvikande åsikt till protokollet om att den geografiska spridningen på de valda personerna hade blivit ojämn.

Ska kyrkans teologer utbildas i yoga?

I diskussionerna om fortbildning i stiftet väckte att stillhetens yoga har en plats i en av de 16 kurser som domkapitlet erbjuder.

– Det handlar om andemakter. Vi går som evangelisk-luthersk kyrka in i ett andligt mörker, sade ombudet Krister Mård från Pedersöre.

Stiftsfullmäktige beslöt att fråga om yogans roll i teologiutbildningen diskuteras vidare vid nästa sammanträde i februari.

I rapporteringen om gudstjänstlivet diskuterades också möjligheten till lekmannaledda gudstjänster. Det konstaterades dock i debatten att frågan om att ha i planerad ordning ha gudstjänst utan präst förutsätter att kyrkoordningen ändras. Frågan är därmed en fråga för kyrkomötet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ungdomens kyrkodagar representerades av ordförande Mezmur Holmström.


Ekonomiska krisplaner för kyrkan

Det blev också en längre debatt om ett förslag om ekonomiska beredskapsplaner i kyrkan med tanke på framtida eventuella radikala minskningar av kyrkans medlemsantal. Motionen hade lämnats in av prästombuden Torsten Sandell från Helsingfors och Samuel Eriksson från Vörå.

Domkapitlets lagfarne assessor Lars-Eric Henricson som föredrog ärendet ansåg att förslaget dubblerade utredningsarbete som redan görs inom kyrkan och föreslog för fullmäktige att motionen skulle förkastas. i debatten ansåg han också att förslaget, som bland annat omfattade direkta frågor riktade till församlingarna, gick utöver stiftsfullmäktiges mandat.

I debatten ansåg stiftsfullmäktige att motionen var nödvändig. Många församlingar ska ändå redan nu arbeta med framtidsscenarier, men krismedvetenheten sades variera mycket från församling till församling. Stiftsfullmäktige röstade enhälligt för en bakläxa för domkapitlet som fick i uppgift bereda ärendet på nytt.

I stiftsfullmäktige deltog också Ungdomens kyrkodagars (UK) ordförande Mezmur Holmström som presenterade de senaste UK-besluten. Stiftsfullmäktige beslöt att skicka tre UK-ärenden för att behandlas vidare av domkapitlet.

Kompletterat fredag kl. 10 skrivningen om avvikande åsikt i personvalen.

Jan-Erik Andelin


Ärkebiskopen i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Kari Mäkinen, skulle vilja stärka dialogen och samarbetet mellan kyrkorna i Östersjöregionen. 16.6.2012 kl. 06:00
Patrik Saviaro

Han kallar sig tältmakarpräst. Patrik Saviaro är den andra svenskspråkiga teologen som prästvigts av Lutherstiftelsen. 15.6.2012 kl. 13:34
Maarit Rahja

En Guds gåva är det, arbetet på Samariacentret i Vasa. Förutom att hon har fått en arbetsplats har Maarit Rahjas relation till Gud förstärkts. 15.6.2012 kl. 13:52
På sommaren ordnas det orgelstunder i många kyrkor.

På sommaren ska musikälskaren gå i kyrkan. Det är gratis och det är terapeutiskt. 15.6.2012 kl. 11:02
Regissören Dome Karukoskis (bilden) film Leijonasydän fick bidrag från Kyrkans Mediestiftelse. På bilden regisserar Karukoski en kortfilm i Kenya 2010.

Film om rasism och tv-program om utslagning bland unga fick understöd. 14.6.2012 kl. 11:25
Kaplan Päivi Jussila har lett ekoskriftskolan i Tuira församling.

eko. I en ekoskriftskola funderar ungdomarna på hur vi kan respektera skapelsen i vårt vardagliga liv. 13.6.2012 kl. 12:22

lekholmen. Lägerholmen Lekholmen i Helsingfors skärgård fyller 75 år. Jubileet firades på söndagen. 12.6.2012 kl. 13:59

Terapeuten och författaren Tommy Hellsten berättar i färska numret av tidningen Askel att han befann sig i livsfara under en svår seglats för en månad sedan. 11.6.2012 kl. 16:03

Raseriutbrott skrämmer både barn och vuxna men det finns hjälp att få. 9.6.2012 kl. 12:00

Den nya prästdräkten för kvinnor fick pris i designtävlingen Vuoden Huiput 2011. 8.6.2012 kl. 12:56
Lekholmen ligger i Helsingfors skärgård.

Lägerholmen Lekholmens 75-årsjubileum firas med festmässa på söndag. 7.6.2012 kl. 15:55
Pjäsen RE:EVOLUTION spelades i Johanneskyrkans krypta i Helsingfors.

I kyrkans krypta ställs etiken och tekniken mot varandra. Var går gränsen? 7.6.2012 kl. 06:00
Kampens kapell invigdes för en knapp vecka sedan.

Stora skaror har besökt det nyöppnade kapellet i Helsingfors centrum. 6.6.2012 kl. 10:49

Receptserien Karins Kyrkkaffe finns nu på webben. 5.6.2012 kl. 10:51

Magnus Engblom valdes till ordförande på nya stifsfullmäktiges första sammanträde. 4.6.2012 kl. 09:48

Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

körsång. Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd. 2.9.2020 kl. 09:06
Daniela Strömsholm är musikledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan: "I mina löpskor på Blåbärslandet, med utsikt över vattnet och Helsingfors. Där uppfylls jag av tacksamhet och frihet och känslan av att det här är min stad."

föräldraskap. "Det här är hennes första hjärtesorg och jag vet att det inte är den sista." 2.9.2020 kl. 00:01
Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

studieliv. För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen. 2.9.2020 kl. 00:01
Biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen ansåg inte att det var problematiskt att församlingen informerade om konfirmandundervisningen i skolan, eftersom det inte var frågan om en religiös tillställning eller religionsutövning.

religionsfrihet. Justitieombudsmannen har tagit ställning till flera frågor gällande religionsfrihet i skolorna som väckts av ateistföreningen Uskonnottomat Suomessa. 28.8.2020 kl. 12:51
Johan Candelin bor i Karleby men är nyutnämnd biskop i Myanmar. Biskop Bo-Göran Åstrand ser odramatiskt på arrangemanget.

biskop. Domkapitlet i Borgå har på Johan Candelins egen begäran återkallat hans prästrättigheter. – Jag kan inte vara präst i en kyrka och biskop i en annan, säger han. Biskop Bo-Göran Åstrand ser logiken i det ovanliga arrangemanget. 27.8.2020 kl. 11:55