Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Guds lilla tysta susning blev till bok om andakter och mat

Bok.

Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept".

15.5.2024 kl. 15:27

En jul gick Birgitta Udd på en promenad i småstaden Karis. I många år hade hon närt en dröm om att skriva och berätta. Plötsligt kom den – Guds lilla, tysta susning.

– Åtminstone är det så jag upplever den i efterhand. Polletten trillade ner. Jag ska ju skriva om kroppslig föda och andlig föda, alltså andakter och mat. Varför har jag inte förstått det förut?

I vår har boken Det smakar liv – Vardagstankar och recept kommit ut. Birgitta Udd bjuder på korta reflektioner direkt ur livet. Hon skriver om att våga drömma och vilja be. I boken tar hon upp vardagens känslor av oro och rädsla, men där finns också glädje, tacksamhet och en tro som bär. Till varje stämning och känsloläge finns det ett recept.

Glädjen i köket har kommit stegvis.

– När jag var liten bakade jag med mamma i köket. Jag var också med i 4H någon sommar. Under pandemitiden, då man ju inte skulle gå på restauranger, fick jag en nytändning. Plötsligt väcktes min lust att experimentera i köket.

Birgitta är laktosintolerant och äter också glutenfritt.

– Jag har också två döttrar som är veganer. När jag har gjort mat åt någon som har någon diet tycker jag att det är mycket roligare och mer utmanande. Jag försöker undvika vitt socker och det syns i mina recept. Tanken på miljön finns också med mig när jag lagar mat.





Längtan att berätta

Många av bokens texter har funnits med Birgitta Udd väldigt länge.

– Andakter var en stor prioritet när jag jobbade i församlingen som ungdomsarbetsledare. Men jag kände inte att jag fick utrymme för allt det som jag ville berätta när jag jobbade i församling.

Hon berättar hur det känns i kroppen att bära på längtan att berätta.

– En varm och tydlig känsla kommer över bröstet och hjärtat. Många gånger är känslan så stark att jag måste skriva på datorn, för att hinna skriva allt som måste komma ut. Ibland är det nästan som att tala i tungor, att tala ett annat språk. Jag tror att det är Guds längtan i mig som måste få komma ut.


Rörelserna stärker fokuset

Birgitta Udd har deltagit i otaliga tysta retreater under åren. En retreat inbjuder till stillhet, vila och tystnad tillsammans med andra. Verksamheten på retreatgården Snoan i Lappvik, mellan Ekenäs och Hangö, har blivit väldigt viktig för henne.

– Jag jobbar deltid på Snoan som retreatkoordinator. Tidigare (2015–2017) lagade jag också mat till deltagarna och städade retreatgården.

I boken finns olika böner, bland annat en som heter Kroppsbönen. Under de senaste åren har hon haft möjlighet att stilla sig och be på morgonen.

– Men det betyder ju inte att mina tankar inte skulle gå till höger och vänster. Att konkretisera en bön med kroppen har hjälpt mig. Kroppsbönen har vuxit fram när jag har varit deltagare på långa retreater.

– Jag ber bönen med några enkla rörelser. Tillsammans med orden stärker rörelserna mitt fokus. Jag hoppas att de som läser i min bok vågar testa be bönen med egna rörelser.


När ensamheten smyger sig på

För några år sedan var hon alterneringssledig. Då tillbringade hon mycket tid i Spanien.

– Även om jag trivdes i Spanien så är det klart att jag i viss mån var ensam.

I boken finns en text om ensamhet.

– Jag har fem barn. Nu har de alla flyttat ut. Jag är frånskild och ibland smyger sig ensamheten på. I boken skriver jag: ”Jag önskar att jag hade sällskap, någon att gå ut och gå med, prata med och äta tillsammans med.” När jag känner mig ensam tar jag till mig känslan och tillåter att den rör vid mig. I boken finns det ett recept på glutenfria scones i samband med texten om ensamhet. Ibland när jag känner mig ensam kan jag ta itu med något konkret, som att baka.


Vilket är ditt favoritrecept i boken?

– Jag skulle nog säga fröknäcke i någon form, eftersom jag vill äta både nyttigt och glutenfritt. Du kan variera receptet väldigt mycket – både ingredienserna och vad du lägger på det. Du kan äta det bara så där, eller använda pålägg eller hummus.

Att steka plättar är något meditativt för Birgitta.

– För jag är en person som kan göra många saker samtidigt. För att steka plättar behöver jag stilla mig. Jo, jag kan förstås prata i telefon eller läsa en bok medan jag steker plättar, men jag kan inte hålla på med att stryka kläder eller dammsuga samtidigt.

– I ritualen med plättstekningen hittar jag en stund där jag kan landa, andas in och andas ut. I det korta kapitlet om plättarna finns en bön som jag skrivit: ”Tack, gode Gud, för de andningspauser som vi kan hitta mitt i vardagen. Hjälp oss att upptäcka glädjens och fridens oaser. Gör oss kreativa! Amen.


Birgitta Udd

– Född i Jakobstad.

– Bosatt i Karis.

– Fembarnsmamma.

– Har jobbat inom den evangelisk-lutherska kyrkan under stora delar av sitt liv.

– Är aktiv i inom retreatverksamheten i Finland.

– Fungerar både som stödfamilj och -person.

– Är aktuell med boken Det smakar liv – Vardagstankar och recept (Fontana Media 2024), som kommit ut i vår.

Text och foto: Christa Mickelsson


Gun- Maj Näse är också medlem i stiftsfullmäktige i Borgå stift.

pro ecclesia. Pro ecclesia till mångårig församlings- och stiftstrotjänare. 15.11.2017 kl. 13:03

eutanasi. Viktigt att god vård i livets slutskede finns i hela landet för alla. 10.11.2017 kl. 09:58
Höstens kyrkomötessession avslutades på torsdagen och budgeten var ett av de sista ärendena på agendan.

Kyrkomötet. Nästa år betalar församlingarna sammanlagt 6,5 miljoner mindre till kyrkans gemensamma verksamhet och förvaltning. 9.11.2017 kl. 11:41
Pia Ingström har just nu inga planer på att åka till Istanbul. – Av ren feghet, säger hon. Det är en stor sorg.

Istanbul. Pia Ingströms bok om de grekiska, armeniska och judiska minoriteterna i Istanbul är en berättelse om förlusten av språk, identitet och tradition. 9.11.2017 kl. 09:14
Ärkebiskop Kari Mäkinen fick än en gång sitta ordförande i långköraren om kyrkans vägval i äktenskapsfrågan.

Kyrkomötet. Remissdebatten kring vigselrätten tog plats i ett annars luftigt kyrkomöte. 8.11.2017 kl. 14:15

Kyrkomötet. Kyrkomötet beslöt idag att låta göra en oberoende utredning om hur församlingarnas ekonomi och verksamhet påverkats av kyrkans informationsförvaltning. 8.11.2017 kl. 13:12

svenska dagen . Kyrkostyrelseprofil noteras för sina språkliga jämställdhetsinsatser. 7.11.2017 kl. 10:49
För många är ljuständning på gravarna under allhelgonahelgen en mycket viktig tradition.

Avsked. Ljuset är en stark symbol. Det följer oss från dopet till döden. Det tröstar, stillar och hjälper oss att minnas. 3.11.2017 kl. 15:31

flyktingar. En kristen afghansk konvertit sitter som bäst i polisförvar i Krämertskog i Helsingfors. Den 26-årige mannen är medlem av pingstförsamlingen Filadelfia i Närpes och har en dotter i Finland. Men han ska ändå utvisas till Afghanistan. 1.11.2017 kl. 16:11
Ville Auvinen anser att kyrkan behöver en ledare som vågar stå för Guds ord också när det går emot majoritetens åsikt.

ärkebiskopsval. – I min stödtrupp finns speciellt sådana som representerar en traditionell kristen tro och vill att kyrkan bevarar den nuvarande bibelenliga äktenskapssynen, säger Ville Auvinen på Sleys webbsida. 31.10.2017 kl. 19:10
Markus Weckström är militärpastor vid Nylands brigad.

olycka. – Våra främsta tankar går till de anhöriga och de som är svårt skadade, säger militärpastor Markus Weckström efter plankorsningsolyckan i Raseborg där tre beväringar och en civil person omkom. 31.10.2017 kl. 14:47

trafikolycka. Även Pedersöre kyrka har öppet i kväll i anledning av olyckan i Raseborg där fyra personer omkom. 26.10.2017 kl. 16:39
Bertel Widjeskog har jobbat som journalist under så gott som hela sin karriär. Särskilt gillade han uppdrag som andra gärna skuffade ifrån sig.

Profil. I kontakten med krigsveteraner har Bertel Widjeskog märkt att barndomens "Gud som haver" bär långt i ett förtvivlat läge. 26.10.2017 kl. 15:58

ekenäs. Kyrkan öppnas för sörjande efter dödskollisionen i Raseborg. 26.10.2017 kl. 11:41
Gudstjänsten äger rum i en bokhandel i centrala Helsingfors.

församling. Nu leder han lilla S:t Martins församling och siktar på att bygga upp en gemenskap för dem som känner att folkkyrkans tröskel blivit för låg och taket för högt. 25.10.2017 kl. 14:37

Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46