– Vi har nu utfärdat ett tjänsteförordnande till Pia Kummel-Myrskog från den första juli. Orsaken är att vi vid dagens sammanträde konstaterade samma sak som vi gjort redan den 18 januari, då domkapitlet gav ett utlåtande till församlingsrådet: Pia Kummel-Myrskog är mer meriterad tack vare sin långa ledarskapserfarenhet, säger biskop Bo-Göran Åstrand.
Kummel-Myrskog börjar som tf kyrkoherde i Petrus församling i Helsingfors den första juni. Tjänsteförordnandet gäller från juli.
– Vi är medvetna om församlingsrådets prövning och vet hur frågan utföll där. Men att de inte kunde nå samsyn är inte något som kan påverka vårt beslut, säger biskopen.
Har ni på domkapitlet grubblat över att frågan verkar vara splittrande för församlingen?
– Kyrkoherden sköter församlingen tillsammans med församlingsrådet. Det är deras uppgift. Min egen bedömning är att Pia Kummel-Myrskog tillsammans med ett välfungerande församlingsråd har alla förutsättningar de behöver för att manövrera framåt. Hade det varit församlingsrådet som avgjort valet skulle ju utmaningen ha varit densamma: att man måste lägga valet bakom sig och gå framåt som församling, säger biskopen.
– Jag brukar säga att valdagen är viktig, men det finns en annan dag som är viktigare, och det är första dagen efter valet.
Pia Kummel-Myrskog börjar, som sagt, om en månad. För tillfället jobbar hon som församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors.
– Ett förordnande är utfärdat och då gäller det att med glädje ta emot den nya kyrkoherden och börja jobba tillsammans med henne. Jag är övertygad om att församlingen har goda förutsättningar att gå framåt.
GLAD OCH LÄTTAD
– Jag är jätteglad över att börja i Petrus som kyrkoherde, och lättad över att processen är i mål, säger Pia Kummel-Myrskog efter att ha hunnit smälta nyheten en liten stund.
KP har tidigare skrivit om att församlingen varit delad i frågan, vilket också syntes när församlingsrådet röstade. Vad tänker du om det?
– I det här valet blev det synligt att det finns många olika röster och medlemmar i Petrus, och de vill alla bli hörda. Att det gick så här är ett resultat av en process där människor röstat i församlingsvalet, vilket lett till att församlingsrådet fått nya medlemmar. Rådet har blivit mer balanserat, med jämnstarka röster. Det kan ge möjlighet till goda diskussioner.
Hon påminner om att medlemmarna i församlingsrådet själva sagt att diskussionsklimatet är gott.
– Det finns goda förutsättningar för att alla ska komma till tals.
Petrus församling har i och med Puls-mässan och aktiva lekmän haft en särskild profil. Det finns kanske en rädsla för att du vill lägga ner något av den mer karismatiskt inriktade verksamheten – vad tänker du om det?
– Jag tycker att mångfald är en bra sak. Vi ska kontinuerligt gå i genom verksamheten och utvärdera den. Man kan inte göra något om man inte vet vad det är. Jag ska börja med att tala med alla medarbetare och med frivilliga, säger Pia Kummel-Myrskog.
Hon vill tack Ronny Thylin för fin medkandidatur.
– Han har varit en väldigt sympatisk medkandidat. Jag tycker om att vi lite hållit koll på hur den andra mår.
Så här berättade Pia Kummel-Myrskog själv före valet om sin väg till Petrus församling:
"Min familj flyttade till Sockenbacka, Helsingfors, år 2000. Före det hade vi bott i Venezuela, på Iniö och i Åbo, där jag studerade. Jag är född och uppvuxen i Nykarleby. Min första examen var i språk och litteratur och jag jobbade några år som lärare i svenska vid Åbo Akademi. Efter åren som missionär i Venezuela ville jag fortsätta arbeta i kyrkan. Jag jobbade först som ledande branschsekreterare för diakoni och samhällsansvar vid Kyrkostyrelsen i tolv år och studerade teologi vid sidan om. Efter det blev det tio år på Finska Missionssällskapet som programchef och biträdande chef för utrikesavdelningen.
Åren 2007–2010 satt jag i församlingsrådet och under den mandatperioden slogs Lukas och Markus församlingar ihop till Petrus."
Artikeln uppdaterades kl. 15.30 med intervjun med Pia Kummel-Myrskog.