Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.
Med hjälp av den inhyrda värmeblåsaren håller Sixten Ahlsved kyrkan i Terjärv varm.

Nekad försäkringsersättning för frusna värmeelement i Terjärv kyrka

FÖRSÄKRINGAR.

I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan.

26.4.2024 kl. 11:14

De flesta anställda i Kronoby församling hade knappast hört ordet bräckageförsäkring innan januari i år. Det är nämligen en bräckageförsäkring som kyrkan borde ha haft, enligt försäkringsbolaget.

Bräckageförsäkringen täcker egendomsskador som beror på en yttre händelse.

– Eftersom det var fel på en ventil borde det ju gå på sakförsäkringen, anser kyrkvaktmästaren Sixten Ahlsved och får medhåll av ekonomichefen Annette Björklund.

"Eftersom det var fel på en ventil borde det ju gå på sakförsäkringen."

Men vi tar det från början. Utetemperaturen visade –35 grader på morgonen klockan halv tio den 5 januari när Sixten Ahlsved gick till kyrkan för att förbereda dagens begravning. En tidigare kyrkoherde i Terjärv skulle begravas och jordfästningen hållas i kyrkan.

Efter jul brukar församlingen endast ha en grundvärme på 12 grader i kyrkan. Under de kallaste vintermånaderna hålls gudstjänsterna i församlingshemmet. Därför hade Ahlsved dagen innan skruvat upp värmen i kyrkan. Men när han nu kom till kyrkan möttes han av en bitande kyla. Innetemperaturen hade under natten sjunkit till tio minusgrader och begravningen måste flyttas till församlingshemmet.


Under kyrkbänkarna, där värmeelementen fanns, går nu temporära värmeledningar.




I kyrkans teknikrum fann han problemet. En trasig ventil låg på golvet där fjärrvärmen kommer in i kyrkan.

– Vad det beror på förstår vi inte. Vi vet inte om det är fjärrvärmen som slutat komma eller någon annan orsak, säger Björklund.

Ventilen hade tydligen gått sönder sex timmar efter att Ahlsved skruvat upp värmen. Under natten hade kyrkans alla värmeelement svällt och spruckit.

När temperaturen utomhus steg ökade också rädslan för att elementen skulle börja läcka. Då rev man ut hela värmesystemet.

Först trodde man att skadan inte var så stor och oron för hur orgeln klarat sig var större.

– Tillverkaren av elementen trodde först att de skulle ha klarat sig. Men då vi lät provtrycka tjugo av elementen och samtliga läckte konstaterade vi att de måste bytas ut, säger Ahlsved.

Orgeln klarade sig däremot.

Björklund räknar nu med en tilläggsbudget på 100 000 euro för att ersätta värmesystemet. Offerten endast på värmeelementen ligger på 52 500 euro.

– Det beror lite på vilken lösning vi går in för. Ett alternativ är att installera element bara under varannan bänk och installera värmeblåsare, säger hon.

Men när församlingen vände sig till försäkringsbolaget kom avslaget snabbt. Redan den 10 januari fick man kalla handen därifrån. Då kopplade församlingen in en konsult som i sin tur tagit hjälp av en jurist för att få en ändring till stånd.

Värmesystemet är ungefär 20 år gammalt.

Ventilen som gick sönder hör till fjärrvärmeleverantören. Leverantörens ansvar är också under utredning.

– Vi hade också en cirkulationspump som borde ha slagit på, men det gjorde den inte. Jag vet heller inte om den någonsin blivit testad, säger Björklund.

– Så borde det ha funnits glykol i systemet. Egentligen borde vi ha ett alarm också, säger Ahlsved.

– Men om det hjälpt i det här fallet är tveksamt. Det gick så hastigt.



Finns det nån hjälp att få från domkapitlet eller Kyrkostyrelsen?

– De har ju sina jurister. Vi har ännu inte kontaktat dem, för vi provar först den här vägen. Men i något skede kopplar vi in alla resurser vi bara kan, säger Björklund.

Det var Björklunds företrädare som senast gick igenom församlingens försäkringar år 2016.

– Jag antar att det var en ekonomisk fråga att man då inte tecknade en bräckageförsäkring.

Församlingens tre kyrkor har läckageförsäkring, men inte bräckageförsäkring. I församlingshemmens försäkring ingår också bräckage.

Nu har man tagit ut alla rör och element som hör till värmesystemet ur kyrkan. Församlingen har hyrt en stor värmeblåsare som håller kyrkan så pass varm att kyrkan kan användas.

I september planerar man att ta itu med arbetet att förnya värmesystemet. Under själva arbetet kommer kyrkan att vara stängd, det tar några veckor.

– Vi har gott om tid att vänta på försäkringsbeskedet och planera, säger Björklund.

Tanken är att nu gömma kulverten under kyrkgolvet. Det betyder att man behöver bygga ett nytt teknikrum längst bak i kyrkan.

Text och foto: Johan Sandberg


Församlingspastor Emma Audas är övertygad om att prästhemmen också i fortsättningen har en roll att spela. Foto: Linnea Ekstrand

Prästhemmens och prästmakens/makans roll har förändrats mycket sedan prästfruarnas förbund bildades. I dag har förbundet bytt namn och många ”prästfruar” är män och prästerna ibland ensamstående. 28.3.2013 kl. 15:00
Medlemmar ur rollspelsföreningen Eloria deltog i en konsert i jakobstad i mars 2010. FOTO: Johan Sandberg

Styrelsen för Pörkenäs har nekat rollspelsföreningen Eloria att hålla ett lajv på lägergården under påsken. 28.3.2013 kl. 12:00
Att låta två parter gräla med varann i medierna blir ofta undehållande, men då har journalisten inte gjort sitt jobb: att föra oss närmare sanningen, säger Lars Lundsten. FOTO: Sofia Torvalds

När journalister rapporterar om kyrkliga frågor leder bristande kunskaper lätt till dålig journalistik. 27.3.2013 kl. 12:45
Maria från Magdala möter Jesus (Tizian)

I trädgården. 31.3.2013 kl. 10:00
Nedtagandet av korset (Mästaren till St Bartolomeus altartavla)

Vid graven i trädgården. 29.3.2013 kl. 18:00
Flykten till Egypten (Gerard David)

I korsets skugga. 29.3.2013 kl. 15:00
Korsfästelsen (Peter Paul Rubens)

På korset. 29.3.2013 kl. 15:00
Jesus bär korset (Mathias Grünewald)

På vägen till Golgata. 29.3.2013 kl. 12:00
Jesus inför Pilatus (Derick Baegert)

I prokuratorns residens. 29.3.2013 kl. 10:00
Petrus förnekelse (Okänd italienare)

På översteprästens gård. 28.3.2013 kl. 23:00
Jesus blir förrådd. (Giotto di Bondone)

I Getsemane trädgård. 28.3.2013 kl. 21:00
Jesus inför Kajafas (Gerrit van Honthorst)

I översteprästens palats. 28.3.2013 kl. 18:00
Martin Bahne spelar Jesus i årets Via Crucis i Helsingfors. FOTO: Frank Leiman

Påskvandringen Via Crucis involverar över hundra skådespelare. 25.3.2013 kl. 11:02

Matteus församling är bland de första i norden att använda sig av en skriba-app för telefoner. 25.3.2013 kl. 10:08

I dag rider Jesus in i Jerusalem. Igen. 24.3.2013 kl. 09:00

adventskalender. För bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse var uppdraget att skapa en adventskalender lite av en dröm som gick i uppfyllelse. 2.12.2020 kl. 10:05
Från och med nästa vecka får inte fler än tio personer närvara vid en gudstjänst – de anställda medräknade.

coronaepidemin. Från och med nästa vecka ska alla gudstjänster i Nyland förrättas i huvudsak utan att församlingsmedlemmar är med i kyrkorummet. 27.11.2020 kl. 18:40
De två senaste åren har varit påfrestande, säger Johan Candelin.

insamling. Rättegången mot Martyrkyrkans vänner, som misstänks för brott mot penninginsamlingslagen, är över. Domen faller den 7 december. – Försvaret vill visa att vi handlat i god tro, säger MKV:s ordförande Johan Candelin. 27.11.2020 kl. 13:59
Biskop Bo-Göran Åstrand, domkapitlets notarie Linus Stråhlman och stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark (med via videolänk).

fastighetsstrategi. När stiftsfullmäktige samlades till distansmöte idag fanns det bara en fråga på agendan: kyrkans fastighetsstrategi, och framför allt planerna på att kyrkan ska göra sig av med det anrika domkapitelshuset i Borgå. – Stiftsfullmäktige i alla stift är samfällt eniga om att fastighetsstrategon bör förkastas, säger stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark. 26.11.2020 kl. 16:14
– Vi tycks ha en inneboende törst efter helighet. Och dessutom ett sinnesorgan – i brist på bättre ord – som darrar när tillvarons bråddjup uppenbaras, säger Joel Halldorf.

Bok. – Vi människor beskriver oss gärna som ”homo sapiens”, den förnuftiga varelsen. Jag vill hävda att vi är den dyrkande varelsen, säger den svenska teologen och författaren Joel Halldorf. 26.11.2020 kl. 14:14