Thomas Ekström framför Ljusets kapell som ska få ett anskitslyft utvändigt under våren. Kapellet togs i bruk 1971 och har bland annat betongdelar som ska fixas, ramper som ska göras mer användarvänliga och trädelar som ska putsas upp.
Thomas Ekström framför Ljusets kapell som ska få ett anskitslyft utvändigt under våren. Kapellet togs i bruk 1971 och har bland annat betongdelar som ska fixas, ramper som ska göras mer användarvänliga och trädelar som ska putsas upp.

Thomas Ekström – en fastighetschef med lägervana

sibbo.

Att jobba för Sibbo kyrkliga samfällighet är lite som att komma tillbaka till rötterna för Thomas Ekström.

3.4.2024 kl. 11:33

Sibbo kyrkliga samfällighet har en ny fastighetschef, och hans namn är Thomas Ekström. För Thomas är församlingen, och vissa av dess fastigheter, välbekanta. Två somrar i sin ungdom var han nämligen vaktmästare på församlingarnas holme Prästholmen.

– Jag känner den nästan som min egen ficka.

Till utbildningen är han ungdoms- och fritidsledare och i sju år jobbade han också som specialungdomsledare på Vanda stad. Sen fick han lust att göra något annat och körde lastbil i ett år, för att sedan jobba med avloppsanering, först som installatör och senare som projektledare.

Under studietiden gjorde han praktik i Sibbo svenska församling, och som tonåring var han hjälpledare och ledare på läger i församlingen.

– På det viset har det varit hemskt lätt att komma tillbaka till församlingen, det är lite ”back to the roots”.

Sitt nya jobb i samfälligheten inledde Thomas den första februari. Mycket av hans tid går just nu åt till att lägga sig in i pågående projekt och få struktur på saker och ting, men han har nytta av sina tidigare jobberfarenheter.

En del av hans arbetstid går åt till förmansuppgifter så här i början. Resten går åt till pågående projekt. Ljusets kapell ska fasadrenoveras, Sibbo kyrka har några skavanker i taket som behöver åtgärdas, och på sikt ska kyrkogården förstoras, bland annat.

– De senaste veckorna har samfällighetens sommararbetare och säsongsarbetare varit på tapeten, det är 15 stycken som ska anställas. Sen har jag en hel del möten, mycket nytt att lära mig och en del program som används i samfälligheten att lägga mig in i.

Hur känns det hittills med ditt nya jobb?

– Bra och intressant. Jag hade förstås förväntningar på hur det skulle vara, och hittills har det kommit både positiva och negativa överraskningar. Men så här långt känner jag iver och har intresse för att lära mig, även om tiden är lite knapp.

Som motvikt till jobbet gillar Thomas att ägna sig åt båtliv och att vara ute i skärgården. Han reser också gärna när tillfälle ges, men det sistnämnda är en rätt dyr hobby konstaterar han.

– Som en ny grej har vi börjat resa mer också inrikes. Min sambo har en ombyggd paketbil som man kan bo i, och så brukar vi också vandra och tälta. Jag är ganska mycket ute i naturen.

Har du något särsilt som du hoppas kunna förverkliga som fastighetschef?

– Tills vidare har jag ganska små visioner, som att få allt att funka och få struktur på allt. Det kommer uppgifter från alla håll och kanter och då jag ännu inte vet hur man brukar göra allt blir det ganska mycket frågande.

– Jag är sådan som person som vill få en struktur och själv förstå hur saker fungerar för att sen kunna prioritera. Vi har omkring tio fastigheter som alla behöver vara i skick. Det tar en stund innan jag är helt insatt i vad som behöver göras.

– Men desto större visioner har jag inte. Det är inte som att jag vill bygga en egen kyrka eller så.

Har du någon personlig favorit bland samfällighetens byggnader?

– Jag märker att lägergårdarna är en viktig sak för församlingarna, och det är de också för mig som varit mycket på läger. Men i min nya roll behöver jag förstås utgå från vad som är ekonomiskt och realistiskt.

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Mikael Grönroos


Henrik Wikström berättar att det händer att folk kommer in från gatan till Agricolamässan, bara för att de ser att någonting är på gång.
– Sådant händer bara i Helsingfors.

Att vara präst är som att vara en soldat på sin post. 4.12.2015 kl. 09:52

Laestadianernas fridföreningars förbund LFF inleder missionsarbete i Albanien. Om ett år ska LFF ha en utsänd familj på plats i landet. 2.12.2015 kl. 07:29

Marcus Prest. RECENSION. Joanna Nylund har läst Marcus Prests roman Android. 7.12.2015 kl. 00:00
Att undvika flygresor är ett av de effektiva sätten att vara klimatsmart.

klimat. Skaffa färre barn, undvik att resa med flyg, lev bilfritt och ät en växtbaserad kost. Dessa är så kallade ”högeffekts”–åtgärder när det kommer till att minska på vårt koldioxidavtryck. 30.11.2015 kl. 12:47
Marius Weschke, magisterstuderande på Lunds Universitet, tror att de religiösa ledarnas åsikter spelar stor roll när det gäller att påverka människors åsikter i klimatfrågor.

klimatförändringar. 35 procent av de katolska amerikanerna säger att påven påverkat deras åsikt i klimatfrågan. 30.11.2015 kl. 12:41

COP21. Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. 30.11.2015 kl. 12:43
Christine Skogman med dottern Wilma, Christer Romberg och Christa Katter vill dela sin tro.

Det är hopplöst svårt att ge namn åt en julskiva. Lyssna här. 26.11.2015 kl. 10:07

Poststrejken förorsakar tyvärr förseningar också för veckans nummer av Kyrkpressen. Du hittar hela tidningen elektroniskt här. 25.11.2015 kl. 11:08

Var tionde Närpesbo har utländsk bakgrund. Nästan tusen personer från tjugo länder har sedan nittiotalet kommit till Närpes för att arbeta eller som flykting. Cafékvällar varannan vecka ska skapa kontakt mellan de ursprungliga och de nyanlända Närpesborna. 25.11.2015 kl. 15:48

Är du helsingforsare och liberal går du mer i kyrkan än andra. 25.11.2015 kl. 14:41

kyrkans ungdom. Marcus Henricson har blivit vald till ordförande för väckelserörelsen Kyrkans Ungdom. 25.11.2015 kl. 13:34

jul. Marknadskrafternas bild av julen som konsumtionsfest är svår att rubba. 25.11.2015 kl. 14:05

film. Regissörerna Jenni Kangasniemi och Aino Suni får Kyrkans mediestiftelses filmpris Katso minuun... De får priset för sin kortfilm If I ruled. 23.11.2015 kl. 10:42
Paulina Biström, Maria Höglund, Jennie Storbacka, Elna Romberg och Kristian Westerling.

Stjärnor i Sibbo kyrka bjöd på en musikkväll med stort hjärta. 21.11.2015 kl. 23:06
Siv Sandberg fick brillor med barnperspektiv i går.

I dag är KP med och flaggar för barn och barnasinnade beslutsfattare. 20.11.2015 kl. 11:41

Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09
– Ska man blöda inför en publik för att folk ska förstå smärtan? Vad betyder det för oss att vi hela tiden ska öppna såren bara för att visa att de finns? säger Jasmine Kelekay.

rasism. Jasmine Kelekay växte upp med tre kulturer, flyttade till USA för att studera och forskar nu i rasism. 22.10.2021 kl. 11:12
Anders Blomberg (Foto: privat)

Kolumn. Det finns platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” – ställen där det är lätt att höra Gud tala. 15.10.2021 kl. 09:30
De starkaste barnböckerna är de där det öppnas en dörr mellan parallella världar.

BARNBÖCKER. Monica Vikström-Jokela är aktuell med barnboken Hurdan är himlen? 14.10.2021 kl. 17:36
Jan-Erik Nyberg jämför sitt arbete som familjerådgivare med gitarrens klangbotten.

relationer. På familjerådgivningsbyråerna är krigstraumat inte längre samtalsämne nummer ett. Inget har ersatt kriget i det avseendet, men Jan-Erik Nyberg har sett att vår tids krav på individen blivit ett allt större problem. 14.10.2021 kl. 15:18