Pastor PJ, Per-Johan Stenstrand, får ofta avgörande tankar eller tilltal från Gud i vildmarken. Foto: Ur boken
Pastor PJ, Per-Johan Stenstrand, får ofta avgörande tankar eller tilltal från Gud i vildmarken. Foto: Ur boken

"Gud har satt evigheten i människorna och jag tror att andligheten kommunicerar med Guds skapelse när vi kommer ut i den"

VILDMARK.

I vildmarken stänger Per-Johan Stenstrand ut bruset och tankar kraft. Årligen gör han två större turer, en rejäl fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter, tält och isfiske uppe i Lappland.

16.3.2024 kl. 13:34

Att dra sig tillbaka stämmer också överens med hans teologi.

– Jesus var dedikerad sitt uppdrag, men han drog sig ofta tillbaka för att be, vara ensam och stänga av bruset. Det behöver också vi nutidsmänniskor göra för att fungera, säger Per-Johan Stenstrand, även kallad pastor PJ.

Det kan man också göra på en annan plats än i vildmarken.

– Man kan också sätta sig i fåtöljen, ta en bok, stänga av telefonen eller gå ut på en promenad.

Nu delar Per-Johan Stenstrand med sig av sin erfarenhet, sina resor och bilder från vildmarken i en nyutkommen bok, Visdom från vildmarken.

Intresset för vildmarken har han alltid haft.

– Min pappa var en friluftsmänniska, men ingen jägare utan mer fiske. Som pojke fiskade vi mycket i norra Sverige, Härjedalen, Jämtland och vid kusten. Det var äventyret, och livet var mera analogt då.

PJ har vuxit upp i pingströrelsen i Sverige där hans pappa var pastor. Familjen flyttade runt i städer som Stockholm, Göteborg och Jönköping.

Nu har han själv varit pastor i närmare fyrtio år. Sedan 1993 har han bott i Västerås där han först tjänade pingstförsamlingen, och för 24 år sedan startade han en ny kyrka där. Han är fortfarande pingströrelsen trogen.

– De första tio åren var ganska tuffa. Men nu har vi jättefina relationer till pingströrelsen både lokalt och nationellt. I våras överser jag allt som har med expansion och nya kyrkor inom den svenska pingströrelsen. Jag är ganska bred och jag predikade i domkyrkan i Västerås för några veckor sedan.

Själv tog han ett aktivt beslut för Gud som femtonåring och lever på det beslutet än idag.

– Mitt uppdrag och livs kallelse är att vara pastor, ta hand om min familj och jobba med det som är Guds verk. Om jag ska kunna leva med kraft i livet behöver jag nån typ av aktuell och förnyad vision. Jag tror att vi i våra beslut behöver tanka in en förnyelse som baserar sig på mer än en gudstjänst eller stark upplevelse.

Pastor PJ söker ofta Gud under vistelsen i vildmarken.

– Då fiskar jag, talar med Gud och jag får lite tankar, kraft eller en inriktning som många gånger varit avgörande för en termin. Jag läser några verser ur Gideonitbibeln jag har med mig och tuggar på dem. Då kan det komma ett tilltal på vad jag ska fokusera på.


Kan du berätta om en stark andlig upplevelse i vildmarken?

– Jag och en kompis var ute med skoter i snöstorm på fjället och vi var tvungna att ta in i en nödstuga på kalfjället. Vi tände en brasa, bäddade upp och lagade lite mat. Jag satte på en instrumental klassisk kristen sång på min telefon. Vi började be väldigt avskalat och hela nödstugan fylldes av Guds närvaro. Vi hade ingen oro över familjen eller över om vi skulle klara oss. Vi hade bara en längtan efter Gud. Hela nödstugan fylldes av en väldigt lågmäld och stilla atmosfär.

Det var en upplevelse han tror att lärjungarna kan ha delat. De åkte ut till olika länder, någon till Mindre Asien och någon hamnade så småningom i Indien.

– Det var lite kriser och de tog in i en stuga någonstans, började sjunga en sång och tänkte tillbaka på vandringarna med Jesus runt Gennesaret. De var långt borta från teologer, akademia, kyrkobyggnader, verksamheter och program.

Han tror att vi alla upplever en sådan stund ibland, även de som inte går kyrkan kan sitta och beundra en solnedgång och slås av tanken att det måste finnas något mera.

– Gud har satt evigheten i människorna och jag tror att andligheten kommunicerar med Guds skapelse när vi kommer ut i den. Där är väl hemligheten att få ner det i sitt vardagsliv och att det inte begränsas till att man går en fjällvandring någon gång om året. Den andligheten borde vi sträva efter 365 dagar om året.

Det är också en av orsakerna till att PJ skrev boken som han gjorde.

– Tanken från början var att göra något av alla bilderna jag tagit och mitt intresse för naturen. Jag vill ha en andlig ingrediens, ett bibelord, ett citat eller en text som man kan koppla till intresset. Boken är upplagd som en resa, den börjar med förberedelsen till äventyret, genomförandet, utvärderingen och så börjar det om på nytt. Man kan öppna på vilken sida som helst. De som inte är troende kan se bibelorden i boken som poesi. Jag tänkte också på vad man ger en kompis, en man, som fyller jämna år.

Numera gör han i regel två större turer om året, förutom det mera vardagliga. Det blir en fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter i Lappland.

Han rör sig ofta i svenska Lappland, i Arjeplogsfjällen. Förra vintern gjorde han flera turer från Abisko ner till Kebnekajse och campar så långt bort från vägarna som möjligt där fisket brukar vara bättre.

– Friluftsliv och äventyr kan man också ha i närheten av hemmet. Man kan ge sig ut till en sjö eller på en skotertur. Vi har ju också vår älgjakt i Sverige varje september. Höjdpunkterna är att man i samband med jobbet får göra en längre resa och stanna några dagar extra.
Pastorsjobbet har öppnat flera resmål för PJ Stenstrand. Han har gjort ett tiotal resor till Ryssland, mest i norra Sibirien.

– Jakt och fiske är mina ryska pastorskollegers stora intresse och de har tagit mig med. De resorna har blivit mera relationsmässigt personliga än om man köper en resa.
För två år sedan, när kriget i Ukraina bröt ut, var han i Kamtjatka längst bort i öster och jagade.

– Det var en resa jag skjutit upp i några är på grund av covid. Jag var tveksam över att resa men min fru uppmanade mig att åka då det var möjligt. Jag hade ju också ett uppdrag att möta några kristna där borta.

Även om han inte kände sig otrygg i Kamtjatka berör kriget honom, för han har många goda vänner i Ukraina och ledaren för den ryska pingströrelsen är ursprungligen ukrainare.

– Kriget genomsyrar hela samhället. Jag tror att det bästa motgiftet mot fientlighet är bra relationer mellan människor. Totalitära system är alltid komplicerade.
Också resorna till Kanada och USA har han gjort med vänner.

– Det fantastiska med livet är att jag välsignats med relationer och möten med människor. För några år sedan läste jag en artikel om en tjej som jagat i Aleuterna. Jag skrev ett mejl till författaren som svarade och tackade för uppmuntran. Lite senare ringde han plötsligt från Sankt Petersburg och frågade om han får komma över till Sverige.

Efter några dagar i Sverige frågade mannen PJ om han vill komma med honom och jaga till norra delen av Alaska.

– Jag sade att jag ska be över saken och en mikrosekund senare svarade jag att jag kommer. Jag tror ju att Gud öppnar dörrar och leder oss till människor bara man själv är lite öppen. När man träffar en rolig människa kan man hellre säga ja än nej.

Men han rör sig ändå helst i den lappländska vildmarken.

– Det finns inget som Skandinavien. Vi skandinaver tycker om hemmaplan. Det finns fortfarande områden här som är orörda bara man tar sig bort från alla skidliftar och campingplatser.

– Men det är fantastiskt att komma till de stora geografiska områdena med lite människor som Alaska, Sibirien och Kamtjatka. Det är en del av äventyret att känna att det skulle ta några veckor att gå härifrån om jag alls hittar någon väg.



Pastor PJ, talare och inspiratör

– Har stor kärlek till vildmarken med jakt och fiske. Ser vildmarken som en äventyrsfylld upplevelse, men också en plats att komma närmare Gud.

– Gjort resor bland annat till vildmarken i Alaska, Kanada och Sibirien.

– Aktuell med boken Wisdom from the wild - Visdom från vildmarken (Libris).

Text: Johan Sandberg


Johan Candelin ser hoppfullt på utgången av rättsprocessen.

Johan Candelin. Polisutredningen gällande Martyrkyrkans vänners insamlingstillstånd är nu klar och ärendet går till rättegång i november. Två personer i styrelsen står åtalade. 6.8.2020 kl. 12:00
Åren mellan fyrtio och femtio hade varit hektiska. Camilla Svevar fick sitt tredje barn, hon sadlade om och läste teologi och blev präst, hon insjuknade i bröstcancer och blev frisk. Och som tf kyrkoherde i Replot bröt hon upp från sitt andra äktenskap.

Camilla Svevar . Hon försökte göra karriär som sångerska, hon var kantor och småbarnsmor, hon blev präst och fick cancer – och skilde sig, två gånger. Idag är Camilla Svevar kyrkoherde i Replot och vill predika för sökarna. 6.8.2020 kl. 10:02
Camilla Sundqvist är nu hel som människa.

profilen. Hon sökte bli helad från sin sjukdom men fann bara tomhet. Även om sjukdomen är kvar så har Camilla Sundqvist nu blivit hel som människa. 6.8.2020 kl. 09:08
Sju månaders arbetslöshet gav Mikaela Steffansson möjlighet att fundera över hur hon ville att livet skulle se ut.

Arbetslöshet. Att vara arbetslös lärde Mikaela Steffansson hur prestationsinriktade vi är. Vi har svårt att veta hur vi ska inleda samtalet om vi inte pratar jobb. 5.8.2020 kl. 08:00
Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

podcast. De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet. 4.8.2020 kl. 07:00
Rapparen Dennis Svenfelt siktar på att bli prästvigd i januari. Fingertecknet är en geografisk bestämning för den amerikanska västkusten inom hiphopkulturen.

kallelse. Pedersöres sommarteolog Dennis Svenfelt upplever en kallelse att bli präst i församlingen. Han kan bli den första manliga laestadianen att bli prästvigd i stiftet på 40 år. 4.8.2020 kl. 08:25
Känns tanken på att återgå till jobbet och vardagen efter semestern väldigt jobbig?

vardag. Annette Nyholm, psykoterapeut, tycker att det är viktigt att reflektera över vad det är som gör att det känns tungt att återvända efter semestern. 3.8.2020 kl. 10:15
Läger i Pieksämäki brukar betyda hundratals människor på ett litet område, därför fattades tidigt beslutet att inte ordna lägret i sommar.

Pieksämäki. Det anrika sommarlägret fick inhiberas i år, istället uppmärksammar Kyrkans Ungdom lägerveckan med digitalt program. 28.7.2020 kl. 12:18
José Salomé Pina är konstnären, men vilken kvinna
porträtterar han?

frågesport. Sara, Bilba, Hanna? Deborah eller Abigail? Gör vår frågesport! 21.7.2020 kl. 20:39
Fred Wilén är tf. kyrkoherde i Matteus församling.

Kolumn. Ibland har jag varit med om att ordna katakombmässor på skribaläger. Det handlar om att vi leker oss in i de första kristnas vardag som förföljda trossyskon. 22.7.2020 kl. 17:36
»Jag avundades deras förmåga att gå in i ett rum och genast känna sig välkomna.«

Sofia Torvalds

avund. Vi skäms över vår avund, men alla är vi avundsjuka. Avund kan göra oss bittra, men den kan också sporra oss. Säg mig vad du avundas så ska jag säga dig vad du längtar efter. 18.7.2020 kl. 19:00
– Vi hoppades att vi på något vis skulle få syn på de människor som inte själva göra väsen av sig men som har det jobbigt just med ensamhet, säger Johannes församlings kyrkoherde Johan Westerlund.

ensamhet. Vad kan vi göra för att motverka din ensamhet? frågade församlingen. Lågtröskelverksamhet och målgruppstänk var ett par av svaren. 16.7.2020 kl. 18:00

Härskartekniker. En härskarteknik innebär alltid att köra över. Härskartekniker är uttryck för ett fult spel, där makt tas, inte delas, säger Malin Gustavsson. 15.7.2020 kl. 19:00
Camilla Lif är en svensk präst, radioprofil och skribent.

camilla Lif. Den svenska regeringen har tillsatt en kommission för att utvärdera Sveriges hantering av coronapandemin, skriver Kyrkans Tidning. Bland ledamöterna i kommissionen finns också prästen Camilla Lif, tillförordnad kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. 13.7.2020 kl. 08:00
Daniel Norrback kom till tro då han gick på tvåan i gymnasiet. Han konstaterar att hans tro har utvecklats från att ha varit ganska lagisk och pietistisk till att handla mer om Guds nåd.

profilen. Daniel Norrback berättar om de turbulenta veckorna som började med en ful kommentar om prideparader och kulminerade i en polisanmälan. Erfarenheten blev en viktig lärpeng och idag är Norrback försiktig med att ge sig in i teologiska diskussioner. 15.7.2020 kl. 16:00

Just nu jobbar Eva Ahl-Waris
som diakoniarbetare i Sjundeå – här står hon vid Sjundeå kyrka.

Personligt. När Eva Ahl-Waris började studera teologi blev hon så lycklig att det förvånade henne själv. – Bara att få studera hebreiska. – Guds och änglarnas språk! Helt amazing! 9.3.2023 kl. 16:49
Boken "Den som offrar sig" är den första delen i serien ”Brottsplats Österbotten”.

DECKARE. Kyrkoherdens fru har blivit stenad till döds i den österbottniska byn Solf. Det är upptakten till deckaren ”Den som offrar sig”, skriven av Simon Ventus och Christina Gustavson. 8.3.2023 kl. 18:38
Även om Larmosjön inte är det öppna hav Stig Nykvist är van vid trivs han där ändå.

missbruk. Tidigare vann flaskan om han måste välja mellan den och hustrun. Idag väljer Stig Nykvist bort flaskan. – För missbrukare är det dagens viktigaste och svåraste val, säger han. 8.3.2023 kl. 10:50

kollekt. Kyrkostyrelsen rekommenderar Mobilepay för att samla in kollekt, de församlingar som gör det har goda erfarenheter – ändå erbjuder de flesta församlingar i Borgå stift inte den möjligheten. – Mobilepay är faktiskt lättare än att hålla på med kontanter, säger de anställda vid ekonomiavdelningen i Kyrkslätts kyrkliga samfällighet. 7.3.2023 kl. 18:59
Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen stortrivdes på Snoan.

petrus. När Petrus församling ordnade retreat för unga vuxna stängde Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen av sina telefoner för en helg. – När en bunt fixare får åka på retreat är det som att Herrens härlighet lyser över en! 7.3.2023 kl. 00:00