Temat för sommarens Franciskusfest på Kökar klarnade redan ifjol.
– Under årsmötet vid fjolårets Franciskusfest utkristalliserades en tanke om ett aktivt hopp – det vill säga att vi som kristna ska vara bärare av hopp i en söndrad värld. Hopp är inte en känsla utan en hållning, säger Maria Widén, som är styrelsemedlem i föreningen Franciskus på Kökar, som planerar årets Franciskusfest.
Hon minns en artikel hon vid årsskiftet läste av den svenska författaren och journalisten Anita Goldman.
– Goldman citerade Joanna Macy: Det första steget i det aktiva hoppet är att se klart på verkligheten, utan önsketänkande, skygglappar och ursäkter. Om vi öppet möter världen och vågar erfara vår egen förtvivlan kan vi använda oss av dess kraft.
Det här är något hon hoppas att sommarens Franciskusfest kan bidra med: att vi vågar se livet som det är, och att det ger oss kraft.
De som varit på Franciskusfest tidigare kan notera ett par små ändringar i rutinerna. Pilgrimsmässan har exempelvis brukat äga rum på lördag morgon, men nu är den inplacerad fredag kväll i stället.
– Det känns mer logiskt att ha mässan då vi pilgrimer som vandrar till Franciskusfesten kommit fram.
I år blir det heller inte vernissage med någon utomstående konstnär – i stället visar prästen Claus Terlinden upp sin konst och talar om den i ett samtal om konst och helighet.
– På det viset hänger konsten ihop med programmet och deltagarna.
På programmet står, som vanligt, ett ekumeniskt samtal. Från ortodoxa kyrkan deltar Mikko Leistola, som också var med ifjol.
– Sedan ska vi äntligen få en franciskanermunk till Kökar, Charles Talley. Han jobbar i Visby, Gotland, men är amerikan.
Lutherska kyrkan kommer också ha en representant vid samtalet, vem det blir är inte fastslaget än.
– Sedan brukar det höra till att röra på sig, och då får man välja mellan en guidad vandring på Hamnö, en meditationsvandring med mig eller Stillhetens yoga med Maria Repo-Rostedt, säger Maria Widén.
I Franciskusfestens program ingår också mycket musik. Aftonbönen Tacksamhetens akathist med Mikko Leistola har svensk premiär på Kökar.
Om du fick göra reklam för Franciskusfesten för någon som aldrig upplevt den förr och inte vet något om den – vad skulle du säga?
– Jag skulle säga att det är dagar av innerlighet, förundran och delande. Festen blir ett paradoxalt möte mellan det sköra och sårbara och källan som aldrig sinar, säger Maria Widén.
Många som deltagit i festen vittnar om en känsla av att komma hem i en glädjefylld ”Franciskusdimma”.
– Så känns det alltid för mig när jag kommer därifrån!
Franciskusfesten år 2024 ordnas på Hamnö, Kökar 5–7 juli. Mer info om festen kommer i mars bland annat på Föreningen Franciskus på Kökars och Franciskussällskapet i Finlans hemsidor. Anmälan krävs enbart för lördagens och söndagens lunch. Ha kontanter med dig!