Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

Sjöfart till Koranen – det kan de nya svenska ombuden i kyrkomötet

KYRKOMÖTET.

Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift.

4.3.2024 kl. 16:23

De fyras medelålder är 66 år. Föryngring är inte nyckelordet precis för de fyra nyaste ombuden från Borgå stift i kyrkomötet. Utan kanske i stället erfarenhet, eller rutin på att driva saker.

Kyrkomötet sägs fram till år 2028 behöva sjösätta radikala åtgärder inom kyrkans förvaltning. Annars kommer den evangelisk-lutherska kyrkan inte att ekonomiskt kunna anpassa sig för nya tider och nya förhållanden.

Ett skepp som bara vänder långsamt är en språkbild här. Om det vet sjökapten Olof Widén från Mariehamn möjligen någonting.

Olof Widén har lobbat inom FN-organ

– Jag har varit i motsvarande sammanhang internationellt, i FN:s sjöfartsorgan IMO som rådgivare. Jag vet hur man idkar påverkan. Det här är väl inte så mycket kons­tigare, säger Olof Widén.

Också en liten spelare kan ha tyngd när det gäller att sy ihop kompromisser, tänker han. Det har han gjort i stora världen, med japaner, tyskar och greker inom sjöfarten.

Det dagliga arbetet som direktör i finländsk rederinäring har han slutat med för att sitta i styrelsen för ett åländskt rederi med åtta fartyg.

Olof Widén leder de förtroendevalda i Mariehamns församling och har på senare år engagerat sig i kyrkan tillsammans med hustrun och prästen Maria Widén. Äldre teologer brukar komma fram och säga att de på 70-talet studerade för hans far, teologiprofessorn och senare ÅA-rektorn Bill Widén.

Som numera ålänning är han dock uppvuxen i Åbo och att jobba också på finska i kyrkomötet tror han ska gå utmärkt.

Nätverk: Dem ska Olof Widén tala med inför kyrkomötet: Ålands föregående ombud Peter Lindbäck, ombudskollegerna Martina Harms-Aalto och Anita Ismark, kyrkofullmäktigena på Åland.

Martina Harms-Aalto sitter i ”fonderna”

Det var nära ögat att Johannes församling i Helsingfors hade fått två platser i kyrkomötet. Församlingsrådets agerande ordförande, medie­företagaren Martina Harms-Aalto, blev invald – medan kyrko­herden Johan Westerlund föll i valmatematiken med två rösters marginal. Mandatet gick till en annan Helsingforsförsamling.

Martina Harms-Aalto representerar det urbana och storstaden i Borgå stift. Hon är också välrotad i det som kallas ”fonderna” och har förtroendeuppdrag i Folkhälsan, Stiftelsen för Åbo Akademi och ett förflutet vid Svenska kulturfonden och Marthaförbundet. Hon har också varit SFP-kommunalpolitiker i Helsingfors.

Sin första motion i kyrkomötet ska hon lämna in om den föråldrade valproceduren i valet. Så anser hon att arbetet för att kyrkan ska införa äktenskap för par av samma kön inte kan vänta.

– Man kan inte ta timeout i frågor om jämlikhet och människorätt. Det handlar om enskilda medlemmars liv och man måste ta den debatten.

– Jag, som kommer från ett annat beslutsfattande, kan inte förstå varför man i lärofrågor måste ha trefjärdedels majoritet. I andra stora demokratiska frågor räcker enkel majoritet, säger Martina Harms-Aalto.

Nätverk inför kyrkomötet: avgående ombudet Ulla-Maj Wideroos och Wiking Vuori, ordförande för kyrkofullmäktige, omvalt ombud i kyrkomötet och jurist.

Torsten Sandell har levat i det moderna islam

–En marginell sak, med ett jättesymbolvärde för många, vem som kan gifta sig i kyrkan, säger Torsten Sandell, nyinvalt prästombud. Det handlar ju om en sorts förrättning och en liten grupp människor, jämfört med allt kyrkan jobbar och borde jobba med.

Mycket viktigare är då att jobba med kyrkans ekonomiska beredskap, anser Torsten Sandell. Sin första åtgärd som förtroendevald tänker han sig blir i stiftsfullmäktige, där han också blev invald.

– Jag tänker initiera en ekonomisk beredskapsplan: om kyrkans medlemskap sjunker med tio procent, 25 eller 50 … vad gör man då? Och så får det gå vidare till kyrkomötet.

Efter att ha arbetat i nio år i Turkiet med religionsforskning arbetar han numera med bas i Helsingfors som resande SLEF-pastor och kunnig på det moderna islam.

Torsten Sandell tänker sig en kyrka där väckelserörelserna hjälper till med vuxenarbete, bibelstudier och det som kallats inre mission.

– Jag har rest i församlingarna och märker att vissa bara har muskler att sköta det lagstadgade; gudstjänster, förrättningar, skriftskola och diakoni. Men ingenting annat.

Där tänker han sig att väckelserörelserna kan hjälpa till; människor som är villiga att ordna möten och kvällar. De är väldigt smidigt organiserade och det är inte alls byråkratiskt på samma sätt, säger han.

Nätverk inför kyrkomötet: Vill inte nämna namn. Kommer att tala med personer med erfarenheter från kyrkomötet och den egna valmansföreningen Jesus i centrum.

Anita Ismark har rutin ur det kommunala

Anita Ismark kommer från en av stiftets mindre församlingar i Korsnäs. Hon har en lång erfarenhet av kommunalt ledarskap under 40 år i två mindre kommuner, Korpo och senast Korsnäs.

– Jag vill att kyrkan ska finnas till för alla åldrar, i synnerhet för gapet mellan dop och konfirmation, säger hon.

Senast har hon läst kyrkans utredning om millenialerna, den generation som i dag är i 25–40-årsåldern.

Anita Ismarks tre nya ombudskolleger i kyrkomötet har inte engagerat sig på stiftsnivå. Men det har hon, som ordförande för stiftsfullmäktige.

– Vi behöver stärka stiften och speciellt det svenska. Det är en sammanhållande länk efter som vi är så utspridda.

Anita Ismark säger sig ändå förstå att man kanske inte gärna öppnar kyrkolagen på nytt, eftersom den precis trätt i kraft efter en reform som tog 18 år.

Nätverk: Domkapitlets assessorer Monica Heikel-Nyberg, Stina Lindgård, Lars-Eric Henricson, stiftsdekanen och kyrkomötesombudet Mia Anderssén-Löf, ombud från den finska liberala gruppen Muutoksen tuuli.

FAKTA OM KYRKOMÖTET

  • Sex ombud från Borgå stift plus biskopen sitter i det 109 ledamöter starka kyrkomötet.

  • I kyrkovalet fick liberala listor en knapp majoritet med 51 procent av mandaten. En nyckelfråga är ofta det samkönade äktenskapet.

  • Kyrkomötet har sin första av åtta ordinarie sessioner på fyra år den 13–17 maj i Åbo.
Jan-Erik Andelin


SÖNDAGEN. Vi människor söker mening, vi söker förklaringar och logiska resonemang för att kunna förklara världen. Vi vill kunna förklara det vi ställs inför, särskilt då olycka drabbar oss. Varför sker det här? Varför sker det här mig? 18.8.2024 kl. 09:00

diakoni. Några diakoniarbetare runtom i Borgå stift kommer blogga på Andetagbloggen varje fredag med en text som tangerar diakoni på något sätt. 16.8.2024 kl. 19:09

LIVSBERÄTTELSE. Han trodde att han var immun mot den sektliknande församlingens manipulation. – Jag trodde att jag kunde hålla mitt huvud kallt. Ändå drogs jag in i församlingen på grund av min tro och mina sårbarheter, säger David Sandström. 14.8.2024 kl. 08:00

NEDSKÄRNING. Jag ser det principiella problemet, men kyrkans inkomster kommer ändå att vara märkbart större än tidigare, säger undervisnings- och kyrkominister Anders Adlercreutz om regeringens nedskärningar i finansieringen av kyrkans samhällsuppdrag. 14.8.2024 kl. 08:50

kyrkomusik. Eric-Olof Söderström, 67, lämnar i vinter kantorsjobbet i Borgå med en lång karriär inom musiken bakom sig. All framgång är inte bara begåvning, råder han i dag sitt unga jag. 14.8.2024 kl. 14:00

UNGA MÄN. De unga är mer toleranta till tro och andlighet. Få betraktar sig själva som troende, men gör de det är de allt oftare unga tonårspojkar. Det visar den nyaste Ungdomsbarometern. 13.8.2024 kl. 10:00

KYRKA OCH STAT. Saxen går i statens miljoner till kyrkan. För arbetet gör med begravningsplatser och historiska byggnader ser kyrkan plötsligt ut att få 20 miljoner mindre betalt. En rättvisefråga, anser kyrkans kanslichef Pekka Huokuna. Kyrkfolket betalar en allt större andel av gravplatser för den trejdedel av finländarna som inte hör till kyrkan. 12.8.2024 kl. 12:30

profilen. Johanna Björkholm-Kallio är ny sakkunnig i missionsteologi vid Kyrkostyrelsen. – Mission är gränsöverskridande, säger hon. 12.8.2024 kl. 10:00

OASRÖRELSEN. Oasrörelsen i Svenskfinland föreslås läggas ner. Ett första medlemsmöte där nedläggningen behandlas ska hållas under kyrkhelgen i Karleby den 22 september och ett andra medlemsmöte senare. 9.8.2024 kl. 13:26

fotboll. I slutet av augusti deltar Borgå stift för första gången med ett eget lag i den kyrkliga fotbollsturneringen Gloria Patri. Lagledare Kristian Willis säger att laget är starkt och balanserat. Bland spelarna finns en tidigare ligaspelare. 7.8.2024 kl. 19:24

Helsingfors. – En sång som börjat som en stund mellan bara mig och Gud kan få betyda något för en annan människas vandring med Gud. 6.8.2024 kl. 12:55

val. Församlingspastorstjänster tillsätts inte genom offentligt ansökningsförfarande. Domkapitlet begär församlingen om ett utlåtande om dem som anmält intresse och fattar sedan beslut om förordnandet med utlåtandet som grund. 5.8.2024 kl. 13:39

SOMMARLÄGER. – Att vara tillsammans handlar om ett grundbehov som vi alla bär på, säger Matti Aspvik, verksamhetsledare för förbundet Kyrkans Ungdom. 27.7.2024 kl. 20:50

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00

Personligt. Hon har levt i nästan 45 år ”med Herren”. Vad har Nina Åström under åren lärt sig om trons kringelikrokar och gropar? KP mötte henne och diskuterade viktiga ord som tillit, kärlek, rättvisa och nåd – och varför Jesus är hennes allt. 15.10.2024 kl. 10:00

KYRKOR I USA. I USA väntas kyrkorna spela en roll i det amerikanska presidentvalet. Men Amerika sekulariseras också, och effekten kan bli mindre än väntat. Och för många har andligheten blir mera politisk. 14.10.2024 kl. 13:00

Jubileum. Kvinnliga teologer rf har firat sitt 90-årsjubileum. – Föreningen behövs absolut fortfarande, säger styrelsemedlem Eva Ahl-Waris. 9.10.2024 kl. 13:30

sociala medier. Teologen och forskaren Jyri Komulainen är en av få finländska teologer som aktivt är kvar på den allt busigare plattformen X. Polarisering är ett av teman i kyrkans fyraårsberättelse han har varit med om att skriva. 12.11.2024 kl. 19:00

MISSIONSFÄLTET. Ända sedan hon var barn har Natalie Björkstrand haft en kallelse till missionsfältet. I sommar stärktes kallelsen under ett besök till missionsfältet i Kenya. 9.10.2024 kl. 11:42

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet