Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

Sjöfart till Koranen – det kan de nya svenska ombuden i kyrkomötet

KYRKOMÖTET.

Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift.

4.3.2024 kl. 16:23

De fyras medelålder är 66 år. Föryngring är inte nyckelordet precis för de fyra nyaste ombuden från Borgå stift i kyrkomötet. Utan kanske i stället erfarenhet, eller rutin på att driva saker.

Kyrkomötet sägs fram till år 2028 behöva sjösätta radikala åtgärder inom kyrkans förvaltning. Annars kommer den evangelisk-lutherska kyrkan inte att ekonomiskt kunna anpassa sig för nya tider och nya förhållanden.

Ett skepp som bara vänder långsamt är en språkbild här. Om det vet sjökapten Olof Widén från Mariehamn möjligen någonting.

Olof Widén har lobbat inom FN-organ

– Jag har varit i motsvarande sammanhang internationellt, i FN:s sjöfartsorgan IMO som rådgivare. Jag vet hur man idkar påverkan. Det här är väl inte så mycket kons­tigare, säger Olof Widén.

Också en liten spelare kan ha tyngd när det gäller att sy ihop kompromisser, tänker han. Det har han gjort i stora världen, med japaner, tyskar och greker inom sjöfarten.

Det dagliga arbetet som direktör i finländsk rederinäring har han slutat med för att sitta i styrelsen för ett åländskt rederi med åtta fartyg.

Olof Widén leder de förtroendevalda i Mariehamns församling och har på senare år engagerat sig i kyrkan tillsammans med hustrun och prästen Maria Widén. Äldre teologer brukar komma fram och säga att de på 70-talet studerade för hans far, teologiprofessorn och senare ÅA-rektorn Bill Widén.

Som numera ålänning är han dock uppvuxen i Åbo och att jobba också på finska i kyrkomötet tror han ska gå utmärkt.

Nätverk: Dem ska Olof Widén tala med inför kyrkomötet: Ålands föregående ombud Peter Lindbäck, ombudskollegerna Martina Harms-Aalto och Anita Ismark, kyrkofullmäktigena på Åland.

Martina Harms-Aalto sitter i ”fonderna”

Det var nära ögat att Johannes församling i Helsingfors hade fått två platser i kyrkomötet. Församlingsrådets agerande ordförande, medie­företagaren Martina Harms-Aalto, blev invald – medan kyrko­herden Johan Westerlund föll i valmatematiken med två rösters marginal. Mandatet gick till en annan Helsingforsförsamling.

Martina Harms-Aalto representerar det urbana och storstaden i Borgå stift. Hon är också välrotad i det som kallas ”fonderna” och har förtroendeuppdrag i Folkhälsan, Stiftelsen för Åbo Akademi och ett förflutet vid Svenska kulturfonden och Marthaförbundet. Hon har också varit SFP-kommunalpolitiker i Helsingfors.

Sin första motion i kyrkomötet ska hon lämna in om den föråldrade valproceduren i valet. Så anser hon att arbetet för att kyrkan ska införa äktenskap för par av samma kön inte kan vänta.

– Man kan inte ta timeout i frågor om jämlikhet och människorätt. Det handlar om enskilda medlemmars liv och man måste ta den debatten.

– Jag, som kommer från ett annat beslutsfattande, kan inte förstå varför man i lärofrågor måste ha trefjärdedels majoritet. I andra stora demokratiska frågor räcker enkel majoritet, säger Martina Harms-Aalto.

Nätverk inför kyrkomötet: avgående ombudet Ulla-Maj Wideroos och Wiking Vuori, ordförande för kyrkofullmäktige, omvalt ombud i kyrkomötet och jurist.

Torsten Sandell har levat i det moderna islam

–En marginell sak, med ett jättesymbolvärde för många, vem som kan gifta sig i kyrkan, säger Torsten Sandell, nyinvalt prästombud. Det handlar ju om en sorts förrättning och en liten grupp människor, jämfört med allt kyrkan jobbar och borde jobba med.

Mycket viktigare är då att jobba med kyrkans ekonomiska beredskap, anser Torsten Sandell. Sin första åtgärd som förtroendevald tänker han sig blir i stiftsfullmäktige, där han också blev invald.

– Jag tänker initiera en ekonomisk beredskapsplan: om kyrkans medlemskap sjunker med tio procent, 25 eller 50 … vad gör man då? Och så får det gå vidare till kyrkomötet.

Efter att ha arbetat i nio år i Turkiet med religionsforskning arbetar han numera med bas i Helsingfors som resande SLEF-pastor och kunnig på det moderna islam.

Torsten Sandell tänker sig en kyrka där väckelserörelserna hjälper till med vuxenarbete, bibelstudier och det som kallats inre mission.

– Jag har rest i församlingarna och märker att vissa bara har muskler att sköta det lagstadgade; gudstjänster, förrättningar, skriftskola och diakoni. Men ingenting annat.

Där tänker han sig att väckelserörelserna kan hjälpa till; människor som är villiga att ordna möten och kvällar. De är väldigt smidigt organiserade och det är inte alls byråkratiskt på samma sätt, säger han.

Nätverk inför kyrkomötet: Vill inte nämna namn. Kommer att tala med personer med erfarenheter från kyrkomötet och den egna valmansföreningen Jesus i centrum.

Anita Ismark har rutin ur det kommunala

Anita Ismark kommer från en av stiftets mindre församlingar i Korsnäs. Hon har en lång erfarenhet av kommunalt ledarskap under 40 år i två mindre kommuner, Korpo och senast Korsnäs.

– Jag vill att kyrkan ska finnas till för alla åldrar, i synnerhet för gapet mellan dop och konfirmation, säger hon.

Senast har hon läst kyrkans utredning om millenialerna, den generation som i dag är i 25–40-årsåldern.

Anita Ismarks tre nya ombudskolleger i kyrkomötet har inte engagerat sig på stiftsnivå. Men det har hon, som ordförande för stiftsfullmäktige.

– Vi behöver stärka stiften och speciellt det svenska. Det är en sammanhållande länk efter som vi är så utspridda.

Anita Ismark säger sig ändå förstå att man kanske inte gärna öppnar kyrkolagen på nytt, eftersom den precis trätt i kraft efter en reform som tog 18 år.

Nätverk: Domkapitlets assessorer Monica Heikel-Nyberg, Stina Lindgård, Lars-Eric Henricson, stiftsdekanen och kyrkomötesombudet Mia Anderssén-Löf, ombud från den finska liberala gruppen Muutoksen tuuli.

FAKTA OM KYRKOMÖTET

  • Sex ombud från Borgå stift plus biskopen sitter i det 109 ledamöter starka kyrkomötet.

  • I kyrkovalet fick liberala listor en knapp majoritet med 51 procent av mandaten. En nyckelfråga är ofta det samkönade äktenskapet.

  • Kyrkomötet har sin första av åtta ordinarie sessioner på fyra år den 13–17 maj i Åbo.
Jan-Erik Andelin


Patrica Strömbäck är tf kyrkoherde i Solf från årskiftet.

Profil. Patrica Strömbäck är ny tf kyrkoherde i Solf. – Solfborna tycker om och värnar om sin församling, tror jag. 5.1.2022 kl. 14:13
När grannens vedlider
gapar tomt rycker församlingen och Leif Galls ut med ved.

diakoni. Runebergs dikt om bonden Paavo och president Kyösti Kallios bön under vinterkriget formulerar den teologi som Leif Galls förespråkar. 4.1.2022 kl. 11:14
Efter att ha varit det yngre barnet blev Lotta Keskinen plötsligt ett endabarn.

FÖRLUST. Mitt under coronapandemin dog Lotta Keskinens syster. – När inser man att någon inte kommer tillbaka? Har jag insett det än? 2.1.2022 kl. 09:14
Hanna och hennes kollegor, en pingstpastor, en imam, en serbisk ortodox präst och en diakon, är de enda som får röra sig fritt på fängelset. Men det är många säkerhetsåtgärder att hålla i åtanke.

FÄNGELSEPRÄST. Hanna Backman har gjort resan från en frikyrka i Österbotten via journalistik i Helsingfors och kriminologstudier i England till jobbet som fängelsepräst i Stockholm. Hon har hittat sitt kall. – Det var som att något ploppade ner från huvudet till hjärtat – det här vill jag göra. 31.12.2021 kl. 15:40
Jan-Erik Andelin börjar jobba på Kyrkpressen i februari.

NYANSTÄLLNING. Från den 1 februari 2022 förstärker Kyrkpressen den redaktionella bemanningen då Jan-Erik Andelin ansluter till tidningen. Jan-Erik Andelin kommer närmast från KSF Media där han jobbat sedan 2004, bland annat som chefredaktör på Borgåbladet, på Hufvudstadsbladets ledaravdelning samt som tidningens korrespondent i Stockholm. 28.12.2021 kl. 19:34
Siv Jern och Barbro Eriksson har båda stor sakkunskap och lång arbetserfarenhet, nämner biskop Bo-Göran Åstrand i motiveringen.

UTNÄMNING. Barbro Eriksson och Siv Jern har utnämnts till prostar. 16.12.2021 kl. 12:31
Just nu fylls Jessica Högnabba-Akins dagar av vagnspromenader, men om ett drygt år börjar hon på nya jobbet.

SJUKHUSPRÄST. Jessica Högnabba-Akin är ny sjukhuspräst på Kvinnokliniken i Helsingfors. Hennes egna erfarenheter av sjukhus har lärt henne att inte komma med klichésvar vid svåra frågor. 15.12.2021 kl. 15:59
Tina Westerlund klarar det mesta i vardagen själv. Men det tog tid att smälta att hon behöver rullstol.

anpassning. Tina Westerlunds jultraditioner har förändrats många gånger om, det har också hennes liv. Sjukdomar, att bli rullstolsbunden och att flytta från ett kärt hem har krävt stor anpassningsförmåga. – Jag hoppas mina barn har sett att det går att komma igenom svårigheter. 15.12.2021 kl. 10:32
Lillemor Asplund-Haapasaari har fått må bra i snart två år.
– Det är en sådan lycka att få må bra, känna frid och vara en glad, närvarande och aktiv mamma.

Personligt. För knappt två år var Lillemor Asplund-Haapasaari på botten av sitt liv. Då sa hennes pastor: "Gud har förlåtit dig – men det är du själv som inte har förlåtit dig". 14.12.2021 kl. 15:00

film. I höst kom den – filmatiseringen av Kjell Westös bok Den svavelgula himlen. Regissören Claes Olsson berättar hur det kom sig att just han fick det ärofyllda uppdraget att göra romanen till film. 9.12.2021 kl. 08:54
John Vikström har härliga minnen från barndomsjularna i Kronoby.

jul. Ärkebiskop emeritus John Vikström minns både barndomens härliga jular och en julandakt i Kakolafängelset, då några fångar planerat att ta ärkebiskopen som gisslan. 9.12.2021 kl. 08:35
Alexander Lycke är tillbaka på Svenska teaterns scen 
– också den här gången tillsammans med Maria Ylipää, som i musikalen Chess.

teater. Musikalen Next to Normal på Svenska teatern klär i ord och musik den sorg och de förluster många känt att pandemin inneburit för dem. Musikalen handlar om bipolär sjukdom och om medberoende. – Mannens sorg är totalförnekelse, han pratar inte om sorgen alls, säger skådespeladen Alexander Lycke. 8.12.2021 kl. 08:07
– En svag sida är att jag ibland är mycket snabbare med att gå framåt än andra människor och glömmer att inte alla har samma otåliga personlighet, säger Erja Yläjärvi.

HBL. Vem är du? Erja Yläjärvi är ny chefredaktör på HBL. Vad tycker hon är det bästa och sämsta med finlandssvenskhet? 8.12.2021 kl. 07:55
Förhandlingarna berör Kyrkostyrelsens personal, med undantag av Kyrkans servicecentrals anställda, det vill säga  ungefär 225 anställda.

kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsen inleder samarbetsförhandlingar. 8.12.2021 kl. 07:46
Det var främst allsångsevenemang som drabbades av de nya restriktionerna.

Coronapandemin. I domkyrkoförsamlingen i Borgå infördes coronapass vid De vackraste julsångerna, något som drog ner på deltagarantalet. Men de som kom visade villigt sina pass vid kyrkdörren. 8.12.2021 kl. 07:35

Kolumn. I år firar diakonin i Tyskland 175-årsjubileum. Startpunkten för diakonin var Johann Hinrich Wicherns tal vid Evangeliska kyrkans kongress den 22 september 1848. Han förespråkade ett nätverk av ”kärlek som räddar”. Den moderna diakonin föddes 1.9.2023 kl. 13:56

NY BISKOP. TD Mari Parkkinen vigs och välsignas till ämbetet med Guds ord, bön och handpåläggning i en mässa i S:t Michels domkyrka söndag 3 september klockan 10. Vigningen förrättas av ärkebiskop Tapio Luoma med assistenter. 2.9.2023 kl. 10:00
Pelagia och Dimitris tackade för sin relation och den nystart de 
fått tillsammans.

Äktenskap. Ett nytt land, ett nytt trossamfund och en tuff period ledde Borgåborna Pelagia Mitsitsou och Dimitris Amaxopoulos till ett beslut. 31.8.2023 kl. 14:00
Kyrkans gemenskap för mig är musiken, säger Catharina von Schoultz.

rasism. Vid folkhögskolan med fokus på utlänningar som lär sig svenska är rektor Catharina von Schoultz orolig för den nya vågen av rasism. 30.8.2023 kl. 20:00

musik. Systrarna Britt-Mari och Gun-Helen Andtfolk har uppträtt över 1 500 gånger och är en dynamisk duo. De båda systrarna är öppna och välkomnande, men då vi pratar om tuffare saker blir orden färre. 30.8.2023 kl. 17:32