Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

Sjöfart till Koranen – det kan de nya svenska ombuden i kyrkomötet

KYRKOMÖTET.

Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift.

4.3.2024 kl. 16:23

De fyras medelålder är 66 år. Föryngring är inte nyckelordet precis för de fyra nyaste ombuden från Borgå stift i kyrkomötet. Utan kanske i stället erfarenhet, eller rutin på att driva saker.

Kyrkomötet sägs fram till år 2028 behöva sjösätta radikala åtgärder inom kyrkans förvaltning. Annars kommer den evangelisk-lutherska kyrkan inte att ekonomiskt kunna anpassa sig för nya tider och nya förhållanden.

Ett skepp som bara vänder långsamt är en språkbild här. Om det vet sjökapten Olof Widén från Mariehamn möjligen någonting.

Olof Widén har lobbat inom FN-organ

– Jag har varit i motsvarande sammanhang internationellt, i FN:s sjöfartsorgan IMO som rådgivare. Jag vet hur man idkar påverkan. Det här är väl inte så mycket kons­tigare, säger Olof Widén.

Också en liten spelare kan ha tyngd när det gäller att sy ihop kompromisser, tänker han. Det har han gjort i stora världen, med japaner, tyskar och greker inom sjöfarten.

Det dagliga arbetet som direktör i finländsk rederinäring har han slutat med för att sitta i styrelsen för ett åländskt rederi med åtta fartyg.

Olof Widén leder de förtroendevalda i Mariehamns församling och har på senare år engagerat sig i kyrkan tillsammans med hustrun och prästen Maria Widén. Äldre teologer brukar komma fram och säga att de på 70-talet studerade för hans far, teologiprofessorn och senare ÅA-rektorn Bill Widén.

Som numera ålänning är han dock uppvuxen i Åbo och att jobba också på finska i kyrkomötet tror han ska gå utmärkt.

Nätverk: Dem ska Olof Widén tala med inför kyrkomötet: Ålands föregående ombud Peter Lindbäck, ombudskollegerna Martina Harms-Aalto och Anita Ismark, kyrkofullmäktigena på Åland.

Martina Harms-Aalto sitter i ”fonderna”

Det var nära ögat att Johannes församling i Helsingfors hade fått två platser i kyrkomötet. Församlingsrådets agerande ordförande, medie­företagaren Martina Harms-Aalto, blev invald – medan kyrko­herden Johan Westerlund föll i valmatematiken med två rösters marginal. Mandatet gick till en annan Helsingforsförsamling.

Martina Harms-Aalto representerar det urbana och storstaden i Borgå stift. Hon är också välrotad i det som kallas ”fonderna” och har förtroendeuppdrag i Folkhälsan, Stiftelsen för Åbo Akademi och ett förflutet vid Svenska kulturfonden och Marthaförbundet. Hon har också varit SFP-kommunalpolitiker i Helsingfors.

Sin första motion i kyrkomötet ska hon lämna in om den föråldrade valproceduren i valet. Så anser hon att arbetet för att kyrkan ska införa äktenskap för par av samma kön inte kan vänta.

– Man kan inte ta timeout i frågor om jämlikhet och människorätt. Det handlar om enskilda medlemmars liv och man måste ta den debatten.

– Jag, som kommer från ett annat beslutsfattande, kan inte förstå varför man i lärofrågor måste ha trefjärdedels majoritet. I andra stora demokratiska frågor räcker enkel majoritet, säger Martina Harms-Aalto.

Nätverk inför kyrkomötet: avgående ombudet Ulla-Maj Wideroos och Wiking Vuori, ordförande för kyrkofullmäktige, omvalt ombud i kyrkomötet och jurist.

Torsten Sandell har levat i det moderna islam

–En marginell sak, med ett jättesymbolvärde för många, vem som kan gifta sig i kyrkan, säger Torsten Sandell, nyinvalt prästombud. Det handlar ju om en sorts förrättning och en liten grupp människor, jämfört med allt kyrkan jobbar och borde jobba med.

Mycket viktigare är då att jobba med kyrkans ekonomiska beredskap, anser Torsten Sandell. Sin första åtgärd som förtroendevald tänker han sig blir i stiftsfullmäktige, där han också blev invald.

– Jag tänker initiera en ekonomisk beredskapsplan: om kyrkans medlemskap sjunker med tio procent, 25 eller 50 … vad gör man då? Och så får det gå vidare till kyrkomötet.

Efter att ha arbetat i nio år i Turkiet med religionsforskning arbetar han numera med bas i Helsingfors som resande SLEF-pastor och kunnig på det moderna islam.

Torsten Sandell tänker sig en kyrka där väckelserörelserna hjälper till med vuxenarbete, bibelstudier och det som kallats inre mission.

– Jag har rest i församlingarna och märker att vissa bara har muskler att sköta det lagstadgade; gudstjänster, förrättningar, skriftskola och diakoni. Men ingenting annat.

Där tänker han sig att väckelserörelserna kan hjälpa till; människor som är villiga att ordna möten och kvällar. De är väldigt smidigt organiserade och det är inte alls byråkratiskt på samma sätt, säger han.

Nätverk inför kyrkomötet: Vill inte nämna namn. Kommer att tala med personer med erfarenheter från kyrkomötet och den egna valmansföreningen Jesus i centrum.

Anita Ismark har rutin ur det kommunala

Anita Ismark kommer från en av stiftets mindre församlingar i Korsnäs. Hon har en lång erfarenhet av kommunalt ledarskap under 40 år i två mindre kommuner, Korpo och senast Korsnäs.

– Jag vill att kyrkan ska finnas till för alla åldrar, i synnerhet för gapet mellan dop och konfirmation, säger hon.

Senast har hon läst kyrkans utredning om millenialerna, den generation som i dag är i 25–40-årsåldern.

Anita Ismarks tre nya ombudskolleger i kyrkomötet har inte engagerat sig på stiftsnivå. Men det har hon, som ordförande för stiftsfullmäktige.

– Vi behöver stärka stiften och speciellt det svenska. Det är en sammanhållande länk efter som vi är så utspridda.

Anita Ismark säger sig ändå förstå att man kanske inte gärna öppnar kyrkolagen på nytt, eftersom den precis trätt i kraft efter en reform som tog 18 år.

Nätverk: Domkapitlets assessorer Monica Heikel-Nyberg, Stina Lindgård, Lars-Eric Henricson, stiftsdekanen och kyrkomötesombudet Mia Anderssén-Löf, ombud från den finska liberala gruppen Muutoksen tuuli.

FAKTA OM KYRKOMÖTET

  • Sex ombud från Borgå stift plus biskopen sitter i det 109 ledamöter starka kyrkomötet.

  • I kyrkovalet fick liberala listor en knapp majoritet med 51 procent av mandaten. En nyckelfråga är ofta det samkönade äktenskapet.

  • Kyrkomötet har sin första av åtta ordinarie sessioner på fyra år den 13–17 maj i Åbo.
Jan-Erik Andelin


TERJÄRV. Fysiskt arbete och höga höjder är inget kyrkvaktmästaren i Terjärv, Sixten Ahlsved, räds för. 17.8.2023 kl. 18:00

SÖKARE. Journalisten Eric Schüldt har intervjuat vår tids stora kulturpersonligheter, han har hyllats och vunnit priser. Och så har han kämpat med synden. 16.8.2023 kl. 19:00

SPELMANSKULTUR. – Om vi ser på bygdespelemännen så har de ju spelat vid bröllop, begravningar och dop. Det är ett sätt att uttrycka stora tankar och känslor. Då man märker det passar folkmusiken väldigt bra in i det kyrkliga sammanhanget. Kyrkan har inte ensamrätt på att uttrycka människors tankar om liv, död och mening i livet. 15.8.2023 kl. 19:00

kyrkoherdeval. Johan Kanckos, t.f. församlingspastor i Vasa svenska församling, valdes i söndags till ny kyrkoherde i Solfs församling. Han fick 71,6 procent av rösterna. 14.8.2023 kl. 15:10

UNGDOMAR I KYRKAN. På Sommardagarna 2023 samlades ungefär 100 deltagare för sol, hav, mat, bastu, strand, andakt, vila, värme, stämning, party, musik, smågrupper, mässa, gemenskap, glass och varma klippor på Lekholmen. 13.8.2023 kl. 16:59

rasism. Recenserade presidentfrun Jenni Haukios memoarbok som ”förvånansvärt smal” i invandrarfrågan. 30.11.-0001 kl. 00:00

rasism. Integreringen av utlandsfödda i arbetslivet har förbättrats i Finland, men den rasistiska retoriken och den strukturella rasimen frodas. – Jag ger 200 procent för att bidra till samhället, men debatten just nu får mig att känna mig som en exotisk utlänning, säger Emmanuel Acquah. 9.8.2023 kl. 14:26

BÖN. De träffades vid en lärjungaskola. Idag har de fem barn och har precis flyttat från Finland till Australien. Hur lever man ett familjeliv där allt går på Jesus villkor? 3.8.2023 kl. 11:18

KRISTEN MYSTIK. Vad ska jag göra av känslan av meningslöshet och rastlöshet? Hur ska jag stå ut med rädslan för att förlora dem jag älskar? Ibland vill man ställa sina tyngsta frågor till någon riktigt vis människa. 28.7.2023 kl. 15:53

ETT GOTT RÅD. Pastorn Stefan Löv är i dag en 52-årig man med varm utstrålning och perspektiv på livet, men sitt 20-åriga jag beskriver han som en ruggigt vilsen själ. 27.7.2023 kl. 15:25

skrivande. Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman. 26.7.2023 kl. 19:00

JORDFÄSTNING. Ibland får prästen Malin Lindblom veta att någon knappast kommer att närvara vid jordfästningar hon ska förrätta. Hittills har det ändå alltid dykt upp någon, men hur många som är på plats är aldrig avgörande för henne. – Jordfästningen är som en bön, säger hon. 25.7.2023 kl. 15:17

musik. Två händelser som mänskligt sett inte var förnuftiga bevisade för ”Banjo-Ben” Ben Clark att Gud ledde honom. 21.7.2023 kl. 21:59

Solf. Johan Kanckos och Camilla Svevar har sökt kyrkoherdetjänsten i Solf. De fick svara på några frågor om sig själva och sin syn på Solf och kyrkoherdejobbet. 31.5.2023 kl. 16:52

NÄRPES. Också i år är väskan packad och redo för lägerområdet Fridskär. – Det är en jättehärlig gemenskap, säger Kajsa Åbacka, som är hjälpledare i Närpes församling. 14.6.2023 kl. 16:49

Kolumn. Jag stiger ut genom den lilla dörröppningen på båten, sätter min fot på bryggan. Den gungar i de skvalpande vågorna, träet knarrar. Vidare, upp mot ön. Solen gassar, den säregna doften av träd blandat med grus möter mig. 29.5.2024 kl. 20:25

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet