Hurudan var Chrisu Romberg, 15 år?
– Han var ganska osäker, som man är i den åldern. Det var svårt att komma från en liten byskola till Karis högstadium, med 350 elever.
I det kaoset försökte han hitta sig själv, medan det samtidigt hände mycket i hans egen utveckling.
– Det var en jättejobbig tid. Det var tufft.
Var du mer tyst och försiktig, eller hörde du till poppisgänget?
– Jag var inte i poppisgänget, jag ville inte vara där. Jag umgicks med dem som var lite utanför och trivdes ganska bra där. Samtidigt var jag social. Men om man ville ta sig upp i den sociala hierarkin i skolan krävdes vissa saker, och jag ville inte ha något med det att göra.
Christer Romberg vid konfirmationen. Foto: Hanna Torvalds
När du tänker på den femtonåring du var, vilka råd skulle du ge honom med allt det som du vet om livet i dag?
– Jag skulle säga: ”Bli bra på någonting. Jobba på att bli bra.” Det kräver disciplin, att lära sig av andra och att hitta bra rutiner.
Som yngst av sex barn var det kanske inte något han tog med sig hemifrån.
– Det hör till det jag fått jobba mest med: att få disciplin och rutiner.
Skolan är till för att du ska lära dig, men idag tänker Chrisu Romberg att skolan också handlar om så mycket annat. Den handlar om att lära sig det sociala spelet, men också om att lära sig att lära sig.
– Där kommer disciplinen och rutinerna in. För mig var skolan ganska lätt, och jag lärde mig inte att jobba. Men att bli bra på något kräver arbete.
Han har fått en viss talang med generna.
– Jag har fått den som en gåva given till mig. Men det räcker inte. Talangen betyder inte så mycket om du inte arbetar.
Det finns ett uttryck för det på engelska: Hard work beats talent when talent doesn’t work hard. (Ungefär: Hårt arbete vinner över talang när talangen inte jobbar hårt.)
– Det är så sant. Talangen kan vara både en välsignelse och en förbannelse.
Har du fler råd att ge ditt femtonåriga jag?
– Jag tänker på grundläggande ekonomiska grejer. I det kristna sammanhang jag växte upp i var pengar en lite problematisk sak. Jag tog med mig att pengar är roten till allt ont, medan sanningen kanske är att kärleken till pengar är roten till allt ont.
Han skulle ha velat att femtonåringen lärt sig goda rutiner också när det kommer till penninganvändning.
– För pengar är inte allt, men allt kostar pengar. Man behöver inte ha dåligt samvete för att man sparar. Jesus säger ”sälj allt du äger och följ mig” och att leva i det spänningsfältet har inte alltid varit lätt för mig.
Också modet att våga – som att delta i The Voice – har kommit senare i hans liv.
– Jag har lärt mig att om du vill att något ska hända måste du jobba häcken av dig. Det räcker inte att du är bra på att sjunga.
Hade femtonåringen något dåligt personlighetsdrag?
– Han var en dålig förlorare, och det är jag fortfarande. Men jag har lärt mig att vara ganska ödmjuk när jag vinner. Jag har också fattat att det är när du förlorar som du lär dig något.