Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.
Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.

"Vi blev inte speciellt uppmuntrade till att tänka själva, fråga och utforska"

Teologi.

Tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve. – Barn kan också tänka teologiskt, säger den svenske teologen Joseph Sverker.

26.1.2024 kl. 09:00

Låt oss vara ärliga: Många unga vuxna har övergett den kristna tron, och Joseph Sverkers generation utgör inget undantag.

– En av anledningarna är att unga min generation inte tyckte att svaren som kyrkan gav när de växte upp höll när de blev äldre. Vi blev inte speciellt uppmuntrade till att tänka själva, fråga och utforska.

Joseph Sverker är teologie doktor och undervisar i systematisk teologi och kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm. Han har skrivit boken Undrar om Gud, där han tar sig an frågor för nyfikna i alla åldrar, men lite extra för dem som är mellan 10–15 år.



I förordet skriver du att boken är mer en tänkarbok än en svarsbok. Vad menar du med det?

– Barn kan också tänka teologiskt och det är det jag vill uppmuntra med min bok. Jag hoppas att de vill tänka vidare och formulera sin förståelse av kristen tro på sitt sätt. Jag tror att Bibeln är Guds ord och att det är genom Bibeln som vi lär känna Gud. Men det finns massor av sätt att förstå och tolka vad det innebär.

– Jag skulle gärna se fler böcker om kristen tro till barn eftersom jag tror att kristen tro kan ta många uttryck. Jag ger vissa alternativ, men jag skriver främst vad jag har kommit fram till och om min tolkning av vad kyrkans tro och teologi är. Det finns mer och framförallt så finns det mycket mer tänkande och teologi att hämta hos barnen.


Barn känner sig manipulerade

Han tror att tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve.

– I de fall då föräldrarna har en agenda med samtalen ökar risken för att barn känner sig manipulerade – då är det färre som tar över sina föräldrars tro. De amerikanska sociologerna Christian Smith och Amy Adamczyk visar att om barn själva får initiera samtal om tro, och om de får leda samtalen i högre grad, är det större sannolikhet att de tar över sina föräldrars tro.

Det finns väldigt mycket kristet material för barn, inte minst för söndagsskolor och konfirmation.

– Materialet som finns för yngre barn och söndagsskola handlar uteslutande om att lära sig Bibeln och bibelberättelser. Det finns vissa teologiska delar i det – men de är outvecklade och framförallt använder man i princip exakt samma språk, exempel och formuleringar som till vuxna – eller kanske lite förenklat till barnens nivå.

Rent teologiskt är inte materialet speciellt pedagogiskt. Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.”

– Det är inte vad kristen tro går ut på, menar jag. Det kan också vara ett direkt felaktigt budskap om ett barn till exempel är utsatt eller mobbat.


Kan du berätta lite om upprinnelsen till boken?

– Jag följde med som hjälpledare på ett kristet barnläger, där min dotter deltog. Jag hade inte speciellt mycket vana med arbete med barn – jag är inte en sån person som är stojig eller som barn bara tyr sig till automatiskt.

Den sista dagen uppmuntrades barnen att komma med sina frågor till ett upplägg som hette ”våga fråga” .

– Det hade jag aldrig varit med om tidigare. Om barn har frågor om tro och Gud, då kan kanske jag som teolog hjälpa på något sätt?

Följande år hade han frågat ledningen om de kunde ha en frågehörna dit barn kunde komma och ställa sina frågor.

– Jag hade även skapat en ”Teo-låda” där de kunde lämna en lapp med sin fråga om de inte vågade prata med mig. Det kom in närmare 130 frågor vid det lägret. Jag hade redan funderat på att skriva en bok utifrån deras frågor om det visade sitt att det fanns något intresse, och det gjorde det ju.

– Sen tog det tid att skriva boken och jag är otroligt tacksam till Equmeniakyrkan som gav mig en donation så att jag kunde skriva på halvtid under en höst.


Svårt att hitta nya bilder

Han säger att det var otroligt svårt att skriva om korset, försoningen, treenigheten och Jesus på ett sätt som skulle tilltala barn.

– Jag ville verkligen hitta nya bilder och exempel för nästan allt så att barnen inte skulle tvingas gå in i vuxenvärlden så fort de hade frågor om tro.

Han har fått väldigt uppmuntrande respons från vuxna som har läst boken.

– De vuxna som har läst boken säger att de har lärt sig väldigt mycket om kristen teologi som de aldrig har tänkt på tidigare. Jag tror att det beror på att barnens frågor är så bra på att sätta fingret på det allra viktigaste.

Joseph Sverker har fått mycket uppmuntran från dem som jobbar med barn i kyrkan.

– Vissa samfund, eller delar av dem, har delat ut boken till alla sina ungdomsledare i församlingarna. Ganska många har hört av sig och undrat hur de kan använda den i konfirmationsundervisningen. Det var inte mitt syfte, men det är väldigt roligt att de ser en användning för den även där.


Hur ska vi kristna skydda barn från osund teologi?

– Dels så tänker jag att det är den heliga Anden som skyddar och bevarar oss från osund teologi. Goda kyrkliga gemenskaper är också viktiga.

– Men som vuxen och förälder tror jag det allra viktigaste är att ta sitt barns frågor på allvar, försöka att ha tid och energi och vara där för dem. Vi vuxna ska inte vara rädda när barnet ställer utmanande frågor.

Den fråga som gick djupast i Joseph Sverkers hjärta var: ”Hur ska man leva i en kristen familj om man är osäker på sin tro, och hur vet man att man är älskad av Gud?”

– Den säger så oerhört mycket om barn och hur otroligt mycket de vill bli älskade och accepterade av sina föräldrar. Därför är det så viktigt att barn känner förtroende att komma med sina tvivel till oss föräldrar.

Christa Mickelsson


– Jag är glad över att man uppmärksammar och värdesätter kyrkans arbete, säger biskop Mari Leppänen.

pris. Enligt prisjuryn är biskop Mari Leppänen en karismatisk och orubblig främjare av en mer tolerant andlig kultur i Finland. 2.6.2022 kl. 18:04
Tanken är också att heldagsdagklubben ska vara förhållandevis förmånlig för familjerna.

NÄRPES. Närpes församling lyssnade in familjernas behov. Resultatet blev en juniorklubb för sommarlovslediga barn och en heldagsdagklubb som startar i höst. 30.5.2022 kl. 11:10
– Min pappa brukar säga att jag redan redan som barn hade en stark känsla för rättvisa, säger Henrika Lemberg, som är ny diakoniarbetare i Borgå.

diakoni. ”Så snett kan det aldrig gå att du inte kan komma och tala med oss”, säger diakoniarbetaren Henrika Lemberg i Borgå. 20.5.2022 kl. 12:52
– Skjut upp avverkning och skapa blandskogar som gör skogen stresståligare, råder kyrkomötesombudet och skogsforskaren Anna Lintunen.

KLIMATET. Upp till 22 miljoner euro kan de evangelisk-lutherska församlingarna lyfta ur sina skogar varje år. När kyrkan ska vara klimatneutral 2030 får många se över sina invanda avverkningar. 26.5.2022 kl. 12:00
Doris Ståhl gillar att pyssla med blommor.

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27
- Vi har precis skyddat 14 hektar skog, säger förvaltningsdirektör Anne Jokela i Karleby

KYRKANS SKOGAR. Med sina 4 356 hektar skogar är Karleby kyrkliga samfällighet den största skogsägaren inom kyrkan i Finland. 26.5.2022 kl. 11:59
– Behovet av bostäder för ukrainare är ofantligt stort, säger diakonichef Katri Valve i Vanda.

KRIGET I UKRAINA. Bland dem som flyr kriget är en del de mer utsatta än andra. Vandaförsamlingarna gjorde tidigt ett beslut om vem de främst skulle ta hand om. 20.5.2022 kl. 12:38
– Jag tror inte det är en slump att vi är här. Det finns något för oss alla, säger Elina Sagne-Ollikainen.

Personligt. Elina Sagne-Ollikainen lärde sig tidigt att en människas tid här på jorden tar slut. – Det är viktigt för mig att jag använder den tid jag fått väl. 25.5.2022 kl. 12:15
 – Jag älskar att skriva, säger Louise Häggström.

ANDETAG. Louise Häggström och hennes man valde att säga upp sig från sina jobb och flytta till Bergen, en stad i ett land de aldrig besökt tidigare. Hon bloggar på Andetag-bloggen på Kyrkpressens sajt. 24.5.2022 kl. 08:26
– Jag brukar säga att genast när man svänger in på lägerområdet känner man det: Nu har jag kommit hem, säger Sabina Wallis.

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57
Det finns ännu några diskussioner som biskopen och den lagfarne assessorn ska föra. Dit hör bland andra namnfrågan.

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56
– Min valkampanj var mest att posta på Face­book och Instagram. Men bor man på en ny ort kan man få jobba lite, säger Nicolina Grönroos, som blev invald första gången som 18-åring.

FÖRSAMLINGSVALET. Låt inte studier och andra framtidsplaner hindra dig från att ställa upp i församlingsvalet, säger Nicolina Grönroos. 16.5.2022 kl. 13:11
Monica och Lars Granlund är nöjda med renoveringen, men vet ännu inte vad de ska göra med huset.

GAMMAL KYRKA. Björnholmens kyrka i Jakobstad hade varit till salu i ett år innan någon vågade ta sig an projektet. De som vågade är Lars och Monica Granlund. De såg möjligheter i byggnaden. 12.5.2022 kl. 15:41

Karis kyrka och Pojo kyrka är Karis-Pojo svenska församlings huvudkyrkor.

Herdeval. Karl af Hällström, Yvonne Terlinden och Markus Weckström har sökt kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling. Domkapitlet placerar af Hällström i första förslagsrum. Valet hålls den 10 december. 13.10.2023 kl. 15:23
– När man spelar fotboll gör man misstag som känns tunga ibland. Men livet går ju vidare och Jesus har ju fortfarande vunnit seger. Jag försöker ha den inställningen att ”jag kör igen”.

andreaskyrkan. Ifol scoutade fotbollsklubben HJK Nils Svensson på en match i Ettan i Sverige. Ett år senare är han med i ungdomsledarteamet i Andreaskyrkan i Helsingfors. 12.10.2023 kl. 12:00
Ellen Strömberg tycker om gamla saker, gamla hus och gamla människor. Hon har återupptäckt att det är roligt att resa och jobbar som bäst på sin nästa bok och en hållbar vardag.

SOMMARREPRISEN 2024. De allra flesta kvinnor måste någon gång ta ett beslut, annars tar livet det åt en. Ellen Strömberg skrev en roman på det temat och hamnade samtidigt in i en utmattning. 22.7.2024 kl. 10:00
Johanneskyrkan är Johannes församlings huvudkyrka.

LEDIGA TJÄNSTER. Johannes församling i Helsingfors vill anställa en citykaplan, som särskilt ska arbeta med den åldersgrupp som har en svag relation till församlingen. 11.10.2023 kl. 16:09
Henrik Törnqvist är kyrko-
herde på industriorten Trollhättan norr om Göteborg.

Svenska kyrkan. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Sverige. – – – Den svenska kyrkoherden är allt oftare både andlig herde och daglig chef i stora "superpastorat" i Svenska kyrkan. Henrik Törnqvist blev kyrkoherde för en nyfusionerad storförsamling i Trollhättan. 9.10.2023 kl. 16:32