Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.
Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.” – Det är inte vad kristen tro går ut på, menar Joseph Sverker.

"Vi blev inte speciellt uppmuntrade till att tänka själva, fråga och utforska"

Teologi.

Tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve. – Barn kan också tänka teologiskt, säger den svenske teologen Joseph Sverker.

26.1.2024 kl. 09:00

Låt oss vara ärliga: Många unga vuxna har övergett den kristna tron, och Joseph Sverkers generation utgör inget undantag.

– En av anledningarna är att unga min generation inte tyckte att svaren som kyrkan gav när de växte upp höll när de blev äldre. Vi blev inte speciellt uppmuntrade till att tänka själva, fråga och utforska.

Joseph Sverker är teologie doktor och undervisar i systematisk teologi och kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm. Han har skrivit boken Undrar om Gud, där han tar sig an frågor för nyfikna i alla åldrar, men lite extra för dem som är mellan 10–15 år.



I förordet skriver du att boken är mer en tänkarbok än en svarsbok. Vad menar du med det?

– Barn kan också tänka teologiskt och det är det jag vill uppmuntra med min bok. Jag hoppas att de vill tänka vidare och formulera sin förståelse av kristen tro på sitt sätt. Jag tror att Bibeln är Guds ord och att det är genom Bibeln som vi lär känna Gud. Men det finns massor av sätt att förstå och tolka vad det innebär.

– Jag skulle gärna se fler böcker om kristen tro till barn eftersom jag tror att kristen tro kan ta många uttryck. Jag ger vissa alternativ, men jag skriver främst vad jag har kommit fram till och om min tolkning av vad kyrkans tro och teologi är. Det finns mer och framförallt så finns det mycket mer tänkande och teologi att hämta hos barnen.


Barn känner sig manipulerade

Han tror att tron måste ges vidare med en öppen hand, inte en knuten näve.

– I de fall då föräldrarna har en agenda med samtalen ökar risken för att barn känner sig manipulerade – då är det färre som tar över sina föräldrars tro. De amerikanska sociologerna Christian Smith och Amy Adamczyk visar att om barn själva får initiera samtal om tro, och om de får leda samtalen i högre grad, är det större sannolikhet att de tar över sina föräldrars tro.

Det finns väldigt mycket kristet material för barn, inte minst för söndagsskolor och konfirmation.

– Materialet som finns för yngre barn och söndagsskola handlar uteslutande om att lära sig Bibeln och bibelberättelser. Det finns vissa teologiska delar i det – men de är outvecklade och framförallt använder man i princip exakt samma språk, exempel och formuleringar som till vuxna – eller kanske lite förenklat till barnens nivå.

Rent teologiskt är inte materialet speciellt pedagogiskt. Forskning visar att det budskap som barn får med sig, utöver bibelkunskapen, är: ”Var snäll.”

– Det är inte vad kristen tro går ut på, menar jag. Det kan också vara ett direkt felaktigt budskap om ett barn till exempel är utsatt eller mobbat.


Kan du berätta lite om upprinnelsen till boken?

– Jag följde med som hjälpledare på ett kristet barnläger, där min dotter deltog. Jag hade inte speciellt mycket vana med arbete med barn – jag är inte en sån person som är stojig eller som barn bara tyr sig till automatiskt.

Den sista dagen uppmuntrades barnen att komma med sina frågor till ett upplägg som hette ”våga fråga” .

– Det hade jag aldrig varit med om tidigare. Om barn har frågor om tro och Gud, då kan kanske jag som teolog hjälpa på något sätt?

Följande år hade han frågat ledningen om de kunde ha en frågehörna dit barn kunde komma och ställa sina frågor.

– Jag hade även skapat en ”Teo-låda” där de kunde lämna en lapp med sin fråga om de inte vågade prata med mig. Det kom in närmare 130 frågor vid det lägret. Jag hade redan funderat på att skriva en bok utifrån deras frågor om det visade sitt att det fanns något intresse, och det gjorde det ju.

– Sen tog det tid att skriva boken och jag är otroligt tacksam till Equmeniakyrkan som gav mig en donation så att jag kunde skriva på halvtid under en höst.


Svårt att hitta nya bilder

Han säger att det var otroligt svårt att skriva om korset, försoningen, treenigheten och Jesus på ett sätt som skulle tilltala barn.

– Jag ville verkligen hitta nya bilder och exempel för nästan allt så att barnen inte skulle tvingas gå in i vuxenvärlden så fort de hade frågor om tro.

Han har fått väldigt uppmuntrande respons från vuxna som har läst boken.

– De vuxna som har läst boken säger att de har lärt sig väldigt mycket om kristen teologi som de aldrig har tänkt på tidigare. Jag tror att det beror på att barnens frågor är så bra på att sätta fingret på det allra viktigaste.

Joseph Sverker har fått mycket uppmuntran från dem som jobbar med barn i kyrkan.

– Vissa samfund, eller delar av dem, har delat ut boken till alla sina ungdomsledare i församlingarna. Ganska många har hört av sig och undrat hur de kan använda den i konfirmationsundervisningen. Det var inte mitt syfte, men det är väldigt roligt att de ser en användning för den även där.


Hur ska vi kristna skydda barn från osund teologi?

– Dels så tänker jag att det är den heliga Anden som skyddar och bevarar oss från osund teologi. Goda kyrkliga gemenskaper är också viktiga.

– Men som vuxen och förälder tror jag det allra viktigaste är att ta sitt barns frågor på allvar, försöka att ha tid och energi och vara där för dem. Vi vuxna ska inte vara rädda när barnet ställer utmanande frågor.

Den fråga som gick djupast i Joseph Sverkers hjärta var: ”Hur ska man leva i en kristen familj om man är osäker på sin tro, och hur vet man att man är älskad av Gud?”

– Den säger så oerhört mycket om barn och hur otroligt mycket de vill bli älskade och accepterade av sina föräldrar. Därför är det så viktigt att barn känner förtroende att komma med sina tvivel till oss föräldrar.

Christa Mickelsson


På 40 år har antalet anställda i kyrkan fördubblats medan
medlemsantalet gått ner med 25 procent. Nu kavlar Helsingforsförsamlingarna upp ärmarna. Christoffer Perret är vice ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige.

christoffer perret. Vad händer med Lekholmen? Hur många anställda måste sluta? Vi har bett vice ordföranden för gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors att kommentera sju punkter. 21.6.2016 kl. 13:07
Albert Häggblom är ny ledare för SLEF:s verksamhet i Finland.

slef. SLEF:s styrelse har utnämnt en ny ledare för verksamheten i Finland. Också ungdomsverksamheten får en ny ansvarig. 21.6.2016 kl. 13:00

Borgå stift. Domkapitlet i Borgå stift valde ny sekreterare för församlingsdiakoni. I augusti väljs prästassessorer till domkapitlet. 20.6.2016 kl. 16:17

Helsingfors. Kyrkoherden på Drumsö fick Helsingforsmedaljen som erkännande för arbetet med asylsökande. 20.6.2016 kl. 16:39

berghlls frsamling. 78 personer sökte en tjänst i Berghälls finska församling. Det ekonomiska läget är en orsak till rusningen. 20.6.2016 kl. 16:27
Så här såg Lutherkyrkan ut när renoveringen påbörjats i april 2015.

slef. Evangeliföreningens årsfest blir den första svenskspråkiga samlingen i Lutherkyrkan på mer än trettio år. 17.6.2016 kl. 16:04

musik. Nu introduceras ett nytt koncept i Borgå stift: musikutbildningsdagar. Här förenas proffs och amatörer i ett samarbete som ska inspirera till nya vindar i musiklivet ute i församlingarna. 16.6.2016 kl. 11:19
(Foto: Liisa Mendelin)

laestadianism. De unga laestadianerna tampas med drogproblem och illamående. Det ska Richard Eklund ta itu med, som de svenska laestadianernas första anställda ungdomsarbetare. 16.6.2016 kl. 10:54

tjra. I Finland finns cirka 300 kyrkor och klockstaplar med spåntak som regelbundet behöver skyddas med tjärning. 13.6.2016 kl. 15:09

religionsundervisning. Delvis gemensam religionsundervisning får inledas i Helsingforsskolor i höst. Det beslöt Utbildningsnämndens svenska sektion vid sitt möte förra veckan. 13.6.2016 kl. 15:03

sibbo svenska församling. Enligt planerna ska den nya kyrkan i Söderkulla tas i bruk 2018. 13.6.2016 kl. 15:01
Kyrkomötet valde tidigare i vår vem som ska sitta i kyrkostyrelsens plenum. Åsa A Westerlund är ett av Borgå stifts kyrkomötesombud.

Åsa A Westerlund har valts till viceordförande i kyrkostyrelsens plenum. 9.6.2016 kl. 11:19

stnyland. Det blir ingen ny stor kyrklig samfällighet i Borgånejden. Församlingarna i Askola och Mörskom fattade beslutet att fortsätta som självständiga församlingar, vilket satte punkt för förhandlingarna. 13.6.2016 kl. 15:00
Frida Malmström, Kajsa Lassila, Daniel Jakobsson och Walter Strandell lärde sig mycket av upptäcktsfärden i Londons kyrkliga liv.

matteus församling. I London fick Matteus församlings ungdomar utforska sin egen tro genom möten med andra kyrkor och religioner. 9.6.2016 kl. 11:33
Ju mer jobb jag har, desto mer ber jag, säger Birgitta Udd.

Ett drömjobb och bönesvar, säger Birgitta Udd, som ska koordinera husfolk på retreatgården Snoan. 8.6.2016 kl. 12:40

Kim Rantala har under sin prästkarriär lyssnat på många soldater och krigsveteraner.

krig. – I svåra situationer, när man inte kan se någon framtid, knäpper man sina händer och suckar uppåt även om man inte skulle vara så troende, säger kyrkoherde Kim Rantala, som varit präst inom de fredsbevarande styrkorna i Libanon och Bosnien. 1.3.2022 kl. 08:51
I två veckor hålls ljusen brinnande varje kväll framför ryska ambassaden.

Ukraina. Rabbe Tiainen och Anders Hedman är initiativtagare till en två veckor lång ljusdemonstration framför den ryska ambassaden i Helsingfors. – Ett väsentligt motiv är att vi vill uttrycka sorg över det som sker. 28.2.2022 kl. 19:36
Markus Weckström är militärpastor vid Nylands brigad.

Ukraina. Vid Nylands brigad talar man om Ukrainakriget som alla andra i samhället. När det krisar har militärpastor Markus Weckström en klar grundinställning inför sina "församlingsbor" vid brigaden: ta en sak och en dag i sänder. 25.2.2022 kl. 19:00
Vi ska inte servera lätta lösningar, ändå framhålla tro och hopp, säger Mats Fontell.

ungdomar. Oro och frågor ska bemötas öppet och ärligt, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell. Ungdomar uttryckte stor medkänsla med de krigsdrabbade, under en ungdomssamling i Borgå. 25.2.2022 kl. 11:39
– Vår uppgift som kristna och kyrka är att be för fred och försoning, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Ukraina. När Ukrainakriget bröt ut igår samlades biskoparna snabbt och fattade beslut om att kyrkorna i hela landet samma kväll skulle öppna dörrarna för bön för fred. 25.2.2022 kl. 10:40