Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.
Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.

Biskopens nio timmar med presidentkandidaterna

PRESIDENTVAL.

Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo intervjuade alla nio presidentkandidater på scen i sin domkyrka. ”De uttryckte alla hopp”, säger han nu efteråt.

22.1.2024 kl. 10:00

Domkyrkans rymliga krypta i Helsingfors lockar ofta inför val ledande politiker och partiledare att tala om sin politik för en publik inom kyrkan.

Inför presidentvalet lyckades Helsingforsbiskopen Tee­mu Laajasalo få alla nio presidentkandidaterna till ett entimmes samtal som videostreamades i samarbete med kvällstidningen Iltasanomat.

– De flesta kandidater talade väldigt fint om hopp. När jag hade utgått mera från problem, med klimat, ekonomi och krig, så talade de starkt för hoppet. Om att allt det här fortfarande kan sluta riktigt väl, säger Teemu Laajasalo till Kyrkpressen.

Tid för eftertanke

I samtalsserien får vi höra Hjallis Harkimo tala med biskopen om kärleken, eller att han är en lättrörd person som tårarna rinner på när han ser på sorgliga filmer. Li Andersson säger att hon upplever nåd när hennes familj står ut med hennes tidtabeller som politiker.

Alexander Stubb avslöjar att konfirmandön Lekholmen har blivit ett minne för livet för honom från uppväxttiden i Helsingfors och Olli Rehn minns rörd sin syster som dog i en trafikolycka.

Jussi Halla-Aho minns att kyrkans Kom alla-rörelse en gång bojkottade honom, och undrar om rörelsen borde heta ”Kom alla, utom Jussi Halla-Aho”. Pekka Haavisto minns hur han en gång med en befrielserörelseledare i Sudan debatterade på telefon om det är förenligt med islam att kidnappa människor.

"De hade bildade och avvägda svar och också mellan raderna ett slag boklig bildning de utgick från, fast utan börja föreläsa."

Kunniga kandidater

På domkapitlet på Bulevarden i Helsingfors reflekterar biskop Teemu Laajasalo nu efteråt hur i snitt pålästa och kunniga alla kandidater verkade vara.

– Jag var överraskad över hur smarta och bildade de var. De hade bildade och avvägda svar och också mellan raderna ett slag boklig bildning som de utgick från, fast utan börja föreläsa, säger han.

Teemu Laajasalo var också överraskad över hur många som ansåg att Finlands folk går att ena – och att de själva hade det som krävdes för det.

– Precis varenda en av dem, trots att vi just nu talar så mycket om polarisering! Det inser jag nu, att också det är fyllt av hopp. Jo, vi kan slåss om olika saker men det här folket går också att ena, säger Teemu Laajasalo.

Var hämtade de sitt hopp då, i sin ideologi, övertygelse, tro …?

– Det kom snarast ur att de förstod vår nationalitet och vårt folk. Av att vi har ett lite speciellt språk, att vi är som vi är, men det är här vi bor och allt här är på just vårt ansvar. Ur det kom ett slags hopp.

De nio presidentkandidaterna hade biskopen relativt lätt lyckats få att ställa upp på varsitt entimmessamtal på scen och inför streaming­kamerorna i kyrkan.

Eftersom så många uppenbart är överens om utrikespolitiken, och presidenten sedan inte ska blanda sig i inrikespolitiken, återstod mest bara att diskutera presidentens värderingar.

– Fast vad är värderingar? Det är lite på mode att tala om det just nu. Vad är värde, vad är dygd, vad är åsikt? Det blir lätt mest bara snubbelord och en analys av begrepp på ett fel sätt, eller reduceras lätt till små, smala frågor av typ ska vi ha abort, eutanasi eller kärnvapen – ja eller nej?

Så Teemu Laajasalo sökte ett annat format som mera skulle handla om presidentkandidaterna som personer, i ett längre, lugnt samtal om livets stora och viktiga frågor.

Vid himlens port

I frågor om kandidaternas personliga tro beslöt sig Teemu Laajasalo för att ”på lutherskt vis” inte vara påträngande. Som enda slutkläm skrev han in den kända Hollywoodintervjuaren James Liptons (1926–2020) standardfråga: ”Om Gud finns, vad önskar du han skulle säga till dig vid himmelens port.”

De svaren kommenterade han sedan aldrig, utan lätt dem stå för sig själva under slutapplåderna.

Också biskop Teemu Laajasalo röstar själv i presidentvalet på söndag. Men förändrade nio timmars samtal hur han själv tänker rösta?

– Jag gick nog in i samtalen öppen för det. Men samtalen förändrade inte till slut vem jag tänker rösta på.


– – –

En vacker dag vid pärleporten

I samtalen med presidentkandidaterna ställde biskop Teemu Laajasalo samma fråga som den amerikanske tv-intervjuaren James Lipton ställt till ett otal Holly­woodkändisar: ”Om det finns en Gud, vad önskar du att han ska säga dig vid himlens port?” Så här svarade presidentkandidaterna:

”Tack för att du försökte!”

– Li Andersson (Vf)

”Morjens Hjallis! Så du är här redan.”

– Hjallis Harkimo (Rörelse Nu)

”Hur tycker du, Alex, så där själv att det gick?”

– Alexander Stubb (Saml)

”Välkommen hem!”

– Jutta Urpilainen (SDP)

– Genom Natura- och al Hol-besluten har jag väl fått någon syndabörda. Gud får bestämma vad han vill säga om det.

– Pekka Haavisto (Gröna, valmansförening)

”Har du lyckats älska?”

– Mika Aaltola (valmansförening)

”Nåden räcker till.”

– Sari Essayah (KD)

”Det gick väl helt okej.”

– Jussi Halla-Aho (Sannf)

”Vi låter väl nåd gå före rätt.”

– Olli Rehn, (C, valmansförening)

Text och foto: Jan-Erik Andelin


Carolina Djupsjöbacka, Kristian Sjöbacka och Niklas Lindvik monterar soffor som skolans elevförbund sponsorerat.

folkhögskola. Det finns en framtidstro på Efo i Vasa när den ny- och ombyggda skolan tagits i bruk. Men eleverna på de allmänna linjerna lyser ännu med sin frånvaro. 31.8.2018 kl. 08:27
Raharinki erbjuder gratis rådgivning till församlingsdiakonins klienter.

penningbekymmer. I Borgå erbjuder diakonin en träff med frivilliga rådgivare som kan hjälpa klienterna att få sin ekonomi på fötter. 30.8.2018 kl. 16:10
Emma Villman har försökt låta bli att tro, men konstaterat att det inte går.

profilen. Hon är diakonen som älskar att studera och kriminologen som är ointresserad av deckare. Hon uppskattar kommunitetsliv, lever nyfiket och vill se andra människor. 30.8.2018 kl. 15:45
Stefan Forsén.

utnämning . Gemensamma kyrkorådet i Helsingfors beslöt vid sitt möte på torsdagskvällen att föreslå att Stefan Forsén blir ny direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid samfälligheten i Helsingfors. Det slutgiltiga beslutet fattas av gemensamma kyrkofullmäktige den 6 september. 23.8.2018 kl. 21:11

äktenskap . Att förhindra barnäktenskap och trygga barnets bästa är syftet med den 18 års åldersgräns Kyrkostyrelsen förespråkar i sitt utlåtande. 22.8.2018 kl. 14:59

Biskopsval Esbo. Då tiden för kandidatnomineringen i biskopsvalet i Esbo stift gick ut på tisdagen hade fyra kandidater ställts upp. 21.8.2018 kl. 16:20
Jukka Keskitalo är ny biskop i Uleåborg.

biskopsval. Jukka Keskitalo är ny biskop i Uleåborgs stift. Han fick överlägset flest röster i onsdagens val och efterträder därmed Samuel Salmi som går i pension den första november. 15.8.2018 kl. 15:01
Jukka Hautala, Jukka Keskitalo och Niilo Pesonen är kandidater till biskopsämbetet i Finlands nordligaste stift. 

biskopsval . Landets nordligaste stift väljer ny biskop på onsdag. Första omgången inleds kl. 13. 14.8.2018 kl. 15:33
Roger Rönnberg, här fotad i samband med församlingsvalet 2014, går i pension nästa år.

kyrkoherde. Esbo svenska församlings Kyrkoherde Roger Rönnberg avgår med pension i april 2019. Fyra personer vill efterträda honom. 3.8.2018 kl. 15:12
Utöver hundarna deltog också ungefär 160 människor i gudstjänsten.

Hundgudstjänst. En friluftsgudstjänst i djurens sällskap påminner om respekten för Guds skapelse. 2.8.2018 kl. 00:00
Gunilla Nybäck har både barn och barnbarn med på lägret i Pieksämäki.

läger. – Det känns otroligt stort och jätteroligt. Så tycker sommarlägrets grundare Harry Kronqvist då han talar om lägrets 50-årsjubileum. 27.7.2018 kl. 17:11
Andreas von Bergmann säger att han vuxit upp med och in i församlingen.

profilen. Andreas von Bergmann talar varmt för både demokrati och byråkrati inom kyrkan. Dessutom vill han visa att församlingen inte bara är sina anställda, utan vi alla. 31.7.2018 kl. 00:00
Fredrik Kass med sina barn minstingen Hilde, Arvid och Ingrid. Att prata om våra rädslor som föräldrar är något av det viktigaste av allt, anser Fredrik Kass.

Kontroll. Barn blir äldre och mer självständiga, precis som det ska vara. Men hur kommer man till rätta med rädslan för det allra värsta, att något ska hända ens barn? 2.8.2018 kl. 00:00
Bön är ett tema som ligger emeritusbiskop Erik Vikström varmt om hjärtat. Nu kommer hans vardagsböner för året i kortform ut som en liten bönbok.

bön. För flera år sedan skrev biskop Erik Vikström en omfattande andaktsbok för hela året. Nu utkommer en kortvariant, med böner för vardagsbruk för alla som behöver det. 13.7.2018 kl. 14:58
Det finns saker hon kanske inte kommer kunna göra igen. Men Christa Mickelsson blir långsamt bättre, dag för dag, och hon uppskattar varje stund.

Överlevare. I september drabbades Christa Mickelsson av en massiv hjärnblödning. Hon överlevde, men när hon vaknade upp hade hon förlorat talförmågan och högra sidan var förlamad. Då började en lång och tung återhämtning. – Tidigare – före olyckan – tänkte jag att nu kan livet bara bli sämre. Nu tänker jag tvärtom. 4.7.2018 kl. 15:03

– Jag tror att man får komma till en punkt där man inte ältar saker, säger Rigmor Holst.

ÄRLIGHET. – Ju äldre jag blir desto mer har jag insett att livet är för kort för att inte våga vara lite mer ärlig och avklädd, säger evangelisten och bibelläraren Rigmor Holst. 31.8.2022 kl. 13:00
Tre år in i hans biskopsperiod kommer Bo-Göran Åstrands herdabrevsbok – i en dialog med fyra andra skribenter, i och utanför kyrkan.

herdabrev. Efter tre år i biskopsgården i Borgå är Bo-Göran Åstrand ute med det traditionella herdabrevet. Han valde mejldialogens form och fyra huvudteman. 31.8.2022 kl. 10:00
– Det kan bli energiräkningar som stiger med 500 procent, säger Bengt Avellan. Kyrkan värmer i normala tider sina hus för 55 miljoner euro per år.

KYRKANS FASTIGHETER. Det finns ogjorda reparationer och saneringar för minst 1200 miljoner euro inom i den evangelisk-lutherska kyrkans fastigheter. Vinterns chockdyra el, olja och fjärrvärme kan komma leda till ett sparande som kan göra ytterligare skada, säger energikonsulten Bengt Avellan som har haft uppdrag för Kyrkostyrelsen. 30.8.2022 kl. 10:00
I Petalax, Malax och Bergö kyrkor kommer man fortfarande att fira gudstjänst varje söndag.

sammanslagning. Kyrkostyrelsens plenum beslöt idag att slå ihop Malax, Petalax och Bergö församlingar till en församling från den första januari 2023. Det nya församlingen ska heta Malax församling. 24.8.2022 kl. 15:27
Tomas Ray har sagt upp sig från sin tjänst på domkapitlet. Foto: Sofia Torvalds / Arkiv

BORGÅ DOMKAPITEL. Tomas Ray som varit domkapitlets sekreterare för mission och internationellt arbete har avgått från sin tjänst. Bland annat den här frågan behandlades vid domkapitlets sammanträde på tisdagen. 22.8.2022 kl. 21:14