Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.
Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.

Biskopens nio timmar med presidentkandidaterna

PRESIDENTVAL.

Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo intervjuade alla nio presidentkandidater på scen i sin domkyrka. ”De uttryckte alla hopp”, säger han nu efteråt.

22.1.2024 kl. 10:00

Domkyrkans rymliga krypta i Helsingfors lockar ofta inför val ledande politiker och partiledare att tala om sin politik för en publik inom kyrkan.

Inför presidentvalet lyckades Helsingforsbiskopen Tee­mu Laajasalo få alla nio presidentkandidaterna till ett entimmes samtal som videostreamades i samarbete med kvällstidningen Iltasanomat.

– De flesta kandidater talade väldigt fint om hopp. När jag hade utgått mera från problem, med klimat, ekonomi och krig, så talade de starkt för hoppet. Om att allt det här fortfarande kan sluta riktigt väl, säger Teemu Laajasalo till Kyrkpressen.

Tid för eftertanke

I samtalsserien får vi höra Hjallis Harkimo tala med biskopen om kärleken, eller att han är en lättrörd person som tårarna rinner på när han ser på sorgliga filmer. Li Andersson säger att hon upplever nåd när hennes familj står ut med hennes tidtabeller som politiker.

Alexander Stubb avslöjar att konfirmandön Lekholmen har blivit ett minne för livet för honom från uppväxttiden i Helsingfors och Olli Rehn minns rörd sin syster som dog i en trafikolycka.

Jussi Halla-Aho minns att kyrkans Kom alla-rörelse en gång bojkottade honom, och undrar om rörelsen borde heta ”Kom alla, utom Jussi Halla-Aho”. Pekka Haavisto minns hur han en gång med en befrielserörelseledare i Sudan debatterade på telefon om det är förenligt med islam att kidnappa människor.

"De hade bildade och avvägda svar och också mellan raderna ett slag boklig bildning de utgick från, fast utan börja föreläsa."

Kunniga kandidater

På domkapitlet på Bulevarden i Helsingfors reflekterar biskop Teemu Laajasalo nu efteråt hur i snitt pålästa och kunniga alla kandidater verkade vara.

– Jag var överraskad över hur smarta och bildade de var. De hade bildade och avvägda svar och också mellan raderna ett slag boklig bildning som de utgick från, fast utan börja föreläsa, säger han.

Teemu Laajasalo var också överraskad över hur många som ansåg att Finlands folk går att ena – och att de själva hade det som krävdes för det.

– Precis varenda en av dem, trots att vi just nu talar så mycket om polarisering! Det inser jag nu, att också det är fyllt av hopp. Jo, vi kan slåss om olika saker men det här folket går också att ena, säger Teemu Laajasalo.

Var hämtade de sitt hopp då, i sin ideologi, övertygelse, tro …?

– Det kom snarast ur att de förstod vår nationalitet och vårt folk. Av att vi har ett lite speciellt språk, att vi är som vi är, men det är här vi bor och allt här är på just vårt ansvar. Ur det kom ett slags hopp.

De nio presidentkandidaterna hade biskopen relativt lätt lyckats få att ställa upp på varsitt entimmessamtal på scen och inför streaming­kamerorna i kyrkan.

Eftersom så många uppenbart är överens om utrikespolitiken, och presidenten sedan inte ska blanda sig i inrikespolitiken, återstod mest bara att diskutera presidentens värderingar.

– Fast vad är värderingar? Det är lite på mode att tala om det just nu. Vad är värde, vad är dygd, vad är åsikt? Det blir lätt mest bara snubbelord och en analys av begrepp på ett fel sätt, eller reduceras lätt till små, smala frågor av typ ska vi ha abort, eutanasi eller kärnvapen – ja eller nej?

Så Teemu Laajasalo sökte ett annat format som mera skulle handla om presidentkandidaterna som personer, i ett längre, lugnt samtal om livets stora och viktiga frågor.

Vid himlens port

I frågor om kandidaternas personliga tro beslöt sig Teemu Laajasalo för att ”på lutherskt vis” inte vara påträngande. Som enda slutkläm skrev han in den kända Hollywoodintervjuaren James Liptons (1926–2020) standardfråga: ”Om Gud finns, vad önskar du han skulle säga till dig vid himmelens port.”

De svaren kommenterade han sedan aldrig, utan lätt dem stå för sig själva under slutapplåderna.

Också biskop Teemu Laajasalo röstar själv i presidentvalet på söndag. Men förändrade nio timmars samtal hur han själv tänker rösta?

– Jag gick nog in i samtalen öppen för det. Men samtalen förändrade inte till slut vem jag tänker rösta på.


– – –

En vacker dag vid pärleporten

I samtalen med presidentkandidaterna ställde biskop Teemu Laajasalo samma fråga som den amerikanske tv-intervjuaren James Lipton ställt till ett otal Holly­woodkändisar: ”Om det finns en Gud, vad önskar du att han ska säga dig vid himlens port?” Så här svarade presidentkandidaterna:

”Tack för att du försökte!”

– Li Andersson (Vf)

”Morjens Hjallis! Så du är här redan.”

– Hjallis Harkimo (Rörelse Nu)

”Hur tycker du, Alex, så där själv att det gick?”

– Alexander Stubb (Saml)

”Välkommen hem!”

– Jutta Urpilainen (SDP)

– Genom Natura- och al Hol-besluten har jag väl fått någon syndabörda. Gud får bestämma vad han vill säga om det.

– Pekka Haavisto (Gröna, valmansförening)

”Har du lyckats älska?”

– Mika Aaltola (valmansförening)

”Nåden räcker till.”

– Sari Essayah (KD)

”Det gick väl helt okej.”

– Jussi Halla-Aho (Sannf)

”Vi låter väl nåd gå före rätt.”

– Olli Rehn, (C, valmansförening)

Text och foto: Jan-Erik Andelin


Se Freja Pontán och Pia Öhman i det stora faddertestet på www.helsingforsforsamlingar.fi. Du kan också testa ditt eget fadderskap där.

Kontakt. Det är aldrig för sent att bli en bra fadder, menar Pia Öhman och Freja Pontán som hållit kontakten i 17 år. 24.5.2018 kl. 00:00
My Ström-Rantamäki är diakonarbetare i Matteus församling.

Faddrar. "Förebilder hjälper oss att förstå vem vi är." 24.5.2018 kl. 00:00
Mikaela Steffansson jobbar i Helsingfors i sommar. Hon gillar stadssomrar och den variation de bjuder på.

Upptäcka. Många stannar kvar i stan över sommaren, antingen av egen vilja eller som ett måste. Storstan kan också vara ett smultronställe. 24.5.2018 kl. 00:00

Kyrkomötet. Initiativet om ett äktenskap som omfattar även samkönade par förkastades. Biskopsmötet ska ändå fortsätta utreda alternativ för att lösa kyrkans tudelning i äktenskapsfrågan. En sådan kompromisslösning nådde kyrkomötet på fredagen. 18.5.2018 kl. 12:14

Kyrkomötet. På onsdagskvällen tog kyrkomötet återigen upp frågan om samkönade par kan vigas i kyrkan. När debatten avbröts på torsdag eftermiddag stod många ännu i kö till talarstolen. Däremot kom kyrkomötet till ett beslut om att inte avstå kyrkans vigselrätt. 17.5.2018 kl. 15:58

Kyrkomötet. Valen i kyrkan är problematiska och polariserande, anser en grupp kyrkomötesombud. Ett valsätt där kandidaterna rangordnas kunde vara en bra lösning. Kyrkomötet beslöt jobba vidare med initiativet. 17.5.2018 kl. 10:55
Vår uppgift är att tala sanning i världen, säger Patrick Wingren.

debatt. Tänkaren, youtube-föreläsaren Jordan Peterson väcker starka känslor för eller emot. Nu berättar Patrick Wingren varför han, som kristen, tror att Petersons budskap kan göra världen till en bättre plats 16.5.2018 kl. 06:38

äktenskap . Regnbågspräster närvarar på kyrkomötet när äktenskapet igen är på agendan. Ett delat konstitutionsutskott håller fast vid äktenskapet mellan man och kvinna. 14.5.2018 kl. 10:14

ekonomi. Vem som helst kan drabbas av ekonomiska utmaningar. Gör upp en realistisk budget och förbered dig på otrevliga scenarier. Numera erbjuder också Helsingforsförsamlingarna ekonomisk rådgivning. 9.5.2018 kl. 16:03
Monica Heikel-Nyberg är kaplan i Johannes församling.

Sprickor. "Jesus tar steget ut ur tidens begränsning och finns inte längre tryggt mellan sidorna i evangelierna." 9.5.2018 kl. 15:57

Havsnära. Strand, mat, bastu och andaktsliv. Det är lätt att besöka Lekholmen, ensam eller i grupp. 9.5.2018 kl. 15:49
Elina Koivisto uppmärksammar kvinnors välmående.

kvinnor. I sommar erbjuder församlingarnas lägerö Lekholmen också program för vuxna. 9.5.2018 kl. 15:43
– Jag kan ibland stanna upp och titta på eleverna och känna en stark lycka och tacksamhet över att det gick just så som jag hoppades, säger Sonja Djupsjöbacka.

profilen. Sonja Djupsjöbacka är tacksam för sitt drömjobb, men vägen dit hade sina krokar. – Många gånger kände jag ”kommer det här att lyckas?” Det var för många pusselbitar som skulle falla på plats för att jag skulle kunna bli lärare. 9.5.2018 kl. 14:04
Keld Dahlmann leder ett nätverk som hjälper församlingar att få ny livskraft och växa.

Förnyelse. Pastor Keld Dahlmann arbetar med att hjälpa nya och gamla församlingar att bli livskraftiga och växande. Nu besöker han Helsingfors. 9.5.2018 kl. 11:52
Körerna Jakob Gospel, Adorate, Cantate, Gloriakören, Jakobstads kyrkokör och Betaniakören sjöng på manifestationen.

asylpolitik. Solen sken över ett välfyllt torg i Jakobstad på lördagsförmiddagen. Men det tema som lockat cirka 500 personer dit var inte lika positivt. Manifestationen var ett uttryck för missnöje över det man upplever som en inhuman finländsk flyktingpolitik. 28.4.2018 kl. 13:48

SYNODALMÖTE. Vad betyder frälsning? Är det någonting som sker efteråt, bortom döden? Eller här och nu? Det ska alla omkring 2 000 präster i den evangelisk-lutherska kyrkan å tjänstens vägnar fundera över inför höstens synodalmöten. 12.8.2022 kl. 09:04
– Det jag gillar med hösten är att vi får en chans till nystart, vi börjar från tomt bord, säger Ann-Britt Bonns.

Skolstart. Ann-Britt Bonns är rektor i Grundskolan Norsen. Hon välkomnar ett nytt läsår. 11.8.2022 kl. 19:16
Kokonåsen i Borgå är välbekant för Mats Lindgård. Här sköter han sin kondition.

kyrkoherdar. När Mats Lindgård i tiden besvärade sig över hur domkapitlet placerade präster i förslagsrum inför domprostvalet resulterade det i en period som blev den tuffaste i hans liv. I dag är han en chef som tror på att förankra beslut grundligt innan han genomför något. 3.8.2022 kl. 17:08
Kantors- och prästparet Eeva-Stiina och Paula Lönnemo vill se kyrkan ta ett mera ansvarsfullt grepp om sina skogar.

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53
– Jag har själv varit entusiastisk för skogsbruk utan kalhyggen, säger Carl-Johan Jansson. Men det fungerar inte.

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11