Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.
Biskop Teemu Laajasalo intervjuade presidentkandidaterna.

Biskopens nio timmar med presidentkandidaterna

PRESIDENTVAL.

Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo intervjuade alla nio presidentkandidater på scen i sin domkyrka. ”De uttryckte alla hopp”, säger han nu efteråt.

22.1.2024 kl. 10:00

Domkyrkans rymliga krypta i Helsingfors lockar ofta inför val ledande politiker och partiledare att tala om sin politik för en publik inom kyrkan.

Inför presidentvalet lyckades Helsingforsbiskopen Tee­mu Laajasalo få alla nio presidentkandidaterna till ett entimmes samtal som videostreamades i samarbete med kvällstidningen Iltasanomat.

– De flesta kandidater talade väldigt fint om hopp. När jag hade utgått mera från problem, med klimat, ekonomi och krig, så talade de starkt för hoppet. Om att allt det här fortfarande kan sluta riktigt väl, säger Teemu Laajasalo till Kyrkpressen.

Tid för eftertanke

I samtalsserien får vi höra Hjallis Harkimo tala med biskopen om kärleken, eller att han är en lättrörd person som tårarna rinner på när han ser på sorgliga filmer. Li Andersson säger att hon upplever nåd när hennes familj står ut med hennes tidtabeller som politiker.

Alexander Stubb avslöjar att konfirmandön Lekholmen har blivit ett minne för livet för honom från uppväxttiden i Helsingfors och Olli Rehn minns rörd sin syster som dog i en trafikolycka.

Jussi Halla-Aho minns att kyrkans Kom alla-rörelse en gång bojkottade honom, och undrar om rörelsen borde heta ”Kom alla, utom Jussi Halla-Aho”. Pekka Haavisto minns hur han en gång med en befrielserörelseledare i Sudan debatterade på telefon om det är förenligt med islam att kidnappa människor.

"De hade bildade och avvägda svar och också mellan raderna ett slag boklig bildning de utgick från, fast utan börja föreläsa."

Kunniga kandidater

På domkapitlet på Bulevarden i Helsingfors reflekterar biskop Teemu Laajasalo nu efteråt hur i snitt pålästa och kunniga alla kandidater verkade vara.

– Jag var överraskad över hur smarta och bildade de var. De hade bildade och avvägda svar och också mellan raderna ett slag boklig bildning som de utgick från, fast utan börja föreläsa, säger han.

Teemu Laajasalo var också överraskad över hur många som ansåg att Finlands folk går att ena – och att de själva hade det som krävdes för det.

– Precis varenda en av dem, trots att vi just nu talar så mycket om polarisering! Det inser jag nu, att också det är fyllt av hopp. Jo, vi kan slåss om olika saker men det här folket går också att ena, säger Teemu Laajasalo.

Var hämtade de sitt hopp då, i sin ideologi, övertygelse, tro …?

– Det kom snarast ur att de förstod vår nationalitet och vårt folk. Av att vi har ett lite speciellt språk, att vi är som vi är, men det är här vi bor och allt här är på just vårt ansvar. Ur det kom ett slags hopp.

De nio presidentkandidaterna hade biskopen relativt lätt lyckats få att ställa upp på varsitt entimmessamtal på scen och inför streaming­kamerorna i kyrkan.

Eftersom så många uppenbart är överens om utrikespolitiken, och presidenten sedan inte ska blanda sig i inrikespolitiken, återstod mest bara att diskutera presidentens värderingar.

– Fast vad är värderingar? Det är lite på mode att tala om det just nu. Vad är värde, vad är dygd, vad är åsikt? Det blir lätt mest bara snubbelord och en analys av begrepp på ett fel sätt, eller reduceras lätt till små, smala frågor av typ ska vi ha abort, eutanasi eller kärnvapen – ja eller nej?

Så Teemu Laajasalo sökte ett annat format som mera skulle handla om presidentkandidaterna som personer, i ett längre, lugnt samtal om livets stora och viktiga frågor.

Vid himlens port

I frågor om kandidaternas personliga tro beslöt sig Teemu Laajasalo för att ”på lutherskt vis” inte vara påträngande. Som enda slutkläm skrev han in den kända Hollywoodintervjuaren James Liptons (1926–2020) standardfråga: ”Om Gud finns, vad önskar du han skulle säga till dig vid himmelens port.”

De svaren kommenterade han sedan aldrig, utan lätt dem stå för sig själva under slutapplåderna.

Också biskop Teemu Laajasalo röstar själv i presidentvalet på söndag. Men förändrade nio timmars samtal hur han själv tänker rösta?

– Jag gick nog in i samtalen öppen för det. Men samtalen förändrade inte till slut vem jag tänker rösta på.


– – –

En vacker dag vid pärleporten

I samtalen med presidentkandidaterna ställde biskop Teemu Laajasalo samma fråga som den amerikanske tv-intervjuaren James Lipton ställt till ett otal Holly­woodkändisar: ”Om det finns en Gud, vad önskar du att han ska säga dig vid himlens port?” Så här svarade presidentkandidaterna:

”Tack för att du försökte!”

– Li Andersson (Vf)

”Morjens Hjallis! Så du är här redan.”

– Hjallis Harkimo (Rörelse Nu)

”Hur tycker du, Alex, så där själv att det gick?”

– Alexander Stubb (Saml)

”Välkommen hem!”

– Jutta Urpilainen (SDP)

– Genom Natura- och al Hol-besluten har jag väl fått någon syndabörda. Gud får bestämma vad han vill säga om det.

– Pekka Haavisto (Gröna, valmansförening)

”Har du lyckats älska?”

– Mika Aaltola (valmansförening)

”Nåden räcker till.”

– Sari Essayah (KD)

”Det gick väl helt okej.”

– Jussi Halla-Aho (Sannf)

”Vi låter väl nåd gå före rätt.”

– Olli Rehn, (C, valmansförening)

Text och foto: Jan-Erik Andelin


Carolina Lindström torde bli kyrkoherde i Saltviks församling. Nu har hon fått grönt ljus från domkapitlet, men församlingen fattar beslutet.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Karis-Pojo svenska församling ledigförklarar kyrkoherdetjänsten, skriver domkapitlet i sin notis från torsdagens möte. Kyrkoherden väljs genom direkt val och ska tillträda tidigast den 1 juni 2024. I Saltvik torde Carolina Lindström bli vald till kyrkoherde, i Väståboland måste församlingen söka kaplan på nytt. 25.8.2023 kl. 14:14
Biskop Bo-Göran Åstrands inlaga finns bland ett tiotal utlåtanden från kyrkor och samfund

rasism. Biskopar, imamer och många religiösa organisationer bland 120 utlåtanden som har getts till statsminister Orpos bord. 18.8.2023 kl. 12:15
Terjärv kyrka är Sixten Ahlsveds hemkyrka. Där har han hjärtat.

TERJÄRV. Fysiskt arbete och höga höjder är inget kyrkvaktmästaren i Terjärv, Sixten Ahlsved, räds för. 17.8.2023 kl. 18:00
Eric Schüldt är själv en sökare, en resa han inte tror han kommer bli färdig med under sin livstid.

SÖKARE. Journalisten Eric Schüldt har intervjuat vår tids stora kulturpersonligheter, han har hyllats och vunnit priser. Och så har han kämpat med synden. 16.8.2023 kl. 19:00
– Ja, nog var det många som höjde på ögonbrynen då jag som präst for med i spelmanslaget, säger Hans ”Hasse” Häggblom.

SPELMANSKULTUR. – Om vi ser på bygdespelemännen så har de ju spelat vid bröllop, begravningar och dop. Det är ett sätt att uttrycka stora tankar och känslor. Då man märker det passar folkmusiken väldigt bra in i det kyrkliga sammanhanget. Kyrkan har inte ensamrätt på att uttrycka människors tankar om liv, död och mening i livet. 15.8.2023 kl. 19:00
Johan Kanckos landar efter många år som präst i Esbo och en kort period som präst i Vasa som kyrkoherde i Solfs församling.

kyrkoherdeval. Johan Kanckos, t.f. församlingspastor i Vasa svenska församling, valdes i söndags till ny kyrkoherde i Solfs församling. Han fick 71,6 procent av rösterna. 14.8.2023 kl. 15:10
Som traditionen bjuder samlades samlades de unga till en grillfest på lördag kväll.

UNGDOMAR I KYRKAN. På Sommardagarna 2023 samlades ungefär 100 deltagare för sol, hav, mat, bastu, strand, andakt, vila, värme, stämning, party, musik, smågrupper, mässa, gemenskap, glass och varma klippor på Lekholmen. 13.8.2023 kl. 16:59
Ett medvetet val av Jenni Haukio att inte tala om våra minoriteter? undrar teologiprofessor Björn Vikström.

rasism. Recenserade presidentfrun Jenni Haukios memoarbok som ”förvånansvärt smal” i invandrarfrågan. 30.11.-0001 kl. 00:00
Emmanuel Acquah konstaterara att fler röster måste höjas mot rasismen. Annars går Finland en hård framtid till mötes.

rasism. Integreringen av utlandsfödda i arbetslivet har förbättrats i Finland, men den rasistiska retoriken och den strukturella rasimen frodas. – Jag ger 200 procent för att bidra till samhället, men debatten just nu får mig att känna mig som en exotisk utlänning, säger Emmanuel Acquah. 9.8.2023 kl. 14:26
Hanna och Jonathan Lemmetti har trivts i Vanda – men nu väljer de Australien.

BÖN. De träffades vid en lärjungaskola. Idag har de fem barn och har precis flyttat från Finland till Australien. Hur lever man ett familjeliv där allt går på Jesus villkor? 3.8.2023 kl. 11:18
Jimmy Österbacka har fördjupat sig i kristen mystik och arbetar med en doktorsavhandling i ämnet.

KRISTEN MYSTIK. Vad ska jag göra av känslan av meningslöshet och rastlöshet? Hur ska jag stå ut med rädslan för att förlora dem jag älskar? Ibland vill man ställa sina tyngsta frågor till någon riktigt vis människa. 28.7.2023 kl. 15:53
Redan som tonåring vurmade Stefan Löv för rock. Det gör han fortfarande.

ETT GOTT RÅD. Pastorn Stefan Löv är i dag en 52-årig man med varm utstrålning och perspektiv på livet, men sitt 20-åriga jag beskriver han som en ruggigt vilsen själ. 27.7.2023 kl. 15:25
Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.

skrivande. Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman. 26.7.2023 kl. 19:00
Om kroppen kremeras eller inte varierar från fall till fall.

JORDFÄSTNING. Ibland får prästen Malin Lindblom veta att någon knappast kommer att närvara vid jordfästningar hon ska förrätta. Hittills har det ändå alltid dykt upp någon, men hur många som är på plats är aldrig avgörande för henne. – Jordfästningen är som en bön, säger hon. 25.7.2023 kl. 15:17
– Jag gick ifrån ett jobb tusentals musiker ha. Det var inte ens svårt. Det kan bara ha varit Gud, säger Ben Clark.

musik. Två händelser som mänskligt sett inte var förnuftiga bevisade för ”Banjo-Ben” Ben Clark att Gud ledde honom. 21.7.2023 kl. 21:59

Så här såg det ut när festdeltagarna stimmade utanför kyrkan ifjol.

KÖKAR. Sommarens Franciskusfest på Kökar är här snabbare än du tror – med föda för både kropp och själ. 12.3.2024 kl. 11:46
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

KYRKOMÖTET. Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift. 4.3.2024 kl. 16:23
Emma Klingenbergs dröm är att berätta, sjunga – och kanske lära något vidare till andra också så småningom.

PERSONEN. Emma Klingenberg är aktuell med musikalen och monologen Katrina. – Min yrkesidentitet handlar mycket om kärleken till hantverket, berättelserna – och kärleken till sången. 5.3.2024 kl. 19:01
Hans Snellman hör till tyngre namn inom fridsföreningarna som tar avstånd från LFF-separatism.

laestadianer. Rapporten som skissar på att de laestadianska fridsföreningarna skulle ta ett större avstånd till folkkyrkan får intern kritik inom rörelsen. Kyrko- och SFP-politikern Hans Snellman tar till pennan i Kyrkpressen 1.3.2024 kl. 13:37

debatt. Läs insändaren i sin helhet här. 1.3.2024 kl. 14:06