Amanda Jansson fick sitt stora genombrott när hon spelade huvudrollen i SVT-dramat Tunna blå linjen. Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet.

Amanda Jansson: "Jag vill inte porträttera tron som ett ok – både för Sara och Maja är tron en positiv kraft"

film.

Amanda Jansson blev känd för stora de massorna som den kristna polisen Sara i den svenska succéserien Tunna blå linjen. Nu är hon aktuell med huvudrollen i filmatiseringen av Stormskärs Maja.

10.1.2024 kl. 17:11

Den svenska skådespelaren Amanda Jansson hade ingen aning om vem Stormskärs Maja var när hon först blev tillfrågad att provfilma för filmen.

– Men nu är det det finaste jag har gjort. Maja är, i sin enkelhet, så stor och kraftfull på något vis. Hon har ett driv i sig. Jag tycker att det ord som definierar Maja mest är mod, säger Jansson.

Den nya filmatiseringen av Stormskärs Maja är en av 2020-talets största finländska filmproduktioner och den hittills största inhemska filmproduktionen på svenska.

– Trots att Maja stöter på så mycket motgångar, hamnar i svåra situationer och förlorar folk som hon älskar har hon ändå den här glöden i sig. Jag har gett liv åt Maja men hon har också gett liv åt mig på något vis – att vara sårbar och att våga vara den man är.

– Filmen är en otroligt fin kärlekshistoria. Janne säger ju att ”om det är viktigt för dig så måste det vara viktigt för mig”. FOTO: Solar Films/Antti Rastivo


”Det är det som kärlek handlar om”

Filmen är baserad på Anni Blomqvists roman med samma namn och utspelar sig i den åländska skärgården på 1800-talet. Den 17-åriga Maja gifter sig mot sin vilja med fiskaren Janne. Hennes liv på Stormskäret är fyllt av utmaningar och motgångar.

– Maja sätts i situationen att dra ut till Stormskäret med Janne, utan att hon egentligen själv vill det. Och det är klart att det är jättejobbigt för henne till en början. Men filmen är en otroligt fin kärlekshistoria. Janne säger ju att ”om det är viktigt för dig så måste det vara viktigt för mig”.

– Det är ju det som kärlek handlar om.


Amanda är född i Uppsala, och har tagit examen 2016 vid Teaterhögskolan i Luleå.


En sinnlig film

Filmen utspelar sig på 1800-talets Åland, där kristendomen, men också naturtron, var stark. Även idag finns det något andligt över nordbornas naturupplevelser, hävdar religionshistorikern David Thurfjell i en bok som kom ut 2020. Thurfjell påvisar hur naturen är påtagligt närvarande i nordisk kultur än idag.

I Stormskärs Maja skildras en kristen, biblisk tro, men också djupa existentiella upplevelser i naturen.

– Maja är i kontakt med naturen: vattnet, stenar, rävar och fjädrar. Jag älskar att den här filmen är så sinnlig på något vis, att det får ta så mycket plats.

"Jag tror att det finns någonting större än oss."


Var det svårt att tolka Majas tro?

– Nej, inte alls faktiskt. Jag tror att det finns någonting större än oss. Tro är inte främmande för mig på något vis, utan den är väldigt naturlig, tycker jag.

Amanda säger att hennes inspiration att tolka tro kommer från alla möjliga håll.

– Dels från mig själv, dels från det som jag läst på om. Maja har ju ett rikt inre liv också. Det händer mycket innanför hennes huvud som jag tror att jag är ganska bra på att få fram. Jag kan känna det själv när jag liksom kliver in i Maja.


Amanda blev Sara

Amanda fick 2021 sitt stora genombrott som skådespelare i serien Tunna blå linjen på SVT.

Långt över 2 miljoner personer har sett första avsnittet av Tunna blå linjen på SVT Play, där Amanda spelade huvudrollen, den kristna polisen Sara. Enligt SVT har ingen dramaserie hittills fått lika stort genomslag på webben. Också i Finland har serien blivit en succé. Den har visats på Yle och Yle Arenan.

Jag tyckte att din gestaltning av Saras tro i serien Tunna blå linjen var trovärdig, också för en troende publik.

– Tack! Det var mitt mål, eller hela produktionens mål, att göra Sara till en människa. Oftast kan ju folk med tro porträtteras som att tron är ett ok, eller att tron blir påtvingad en. För både rollkaraktärerna Sara och Maja är tron en positiv kraft. Tron blir någonting som de kan landa hos – landa hos Gud eller landa i naturen för att hitta tillbaka till en stabilitet i livet.

"Det var mitt mål, eller hela produktionens mål, att göra Sara till en människa. Oftast kan ju folk med tro porträtteras som att tron är ett ok, eller att tron blir påtvingad en."

– I arbetet med polisen Sara pratade jag väldigt mycket med en bekant som är präst, och också med en polis som är kristen. Jag läste också Polisbibeln, där Nya testamentet finns. (Allkristna Polisförbundet har tagit fram Bibeln tillsammans med Bible for the Nations.)


Har framgången förändrat ditt liv?

– Till en viss del har den gjort det, men jag är ju fortfarande jag. Men jag tror till exempel inte att jag hade provfilmat för Maja om jag inte hade gjort Sara.

– Jag tror att Sara har öppnat dörrar till mer jobb. Och det har känts väldigt lyxigt att få göra en så pass stor roll så tidigt i ens karriär.

Linus Troedsson spelar Janne. – Vi hittade varandra från första stund, säger Amanda Jansson. FOTO: Solar Films/Antti Rastivo



”Det är ju mormors händer”

För åtta år sedan gick Amanda Janssons mormor bort.

– Hon betyder fortfarande jättemycket för mig. Jag tänkte mycket på min mormor när jag gjorde Stormskärs Maja. Det hade varit så fint om hon varit vid livet – jag hade önskat att hon hade sett den här filmen.

Amanda kommer ihåg en vanlig inspelningsdag då hon tittade på sina händer. Händerna var sminkade så att de skulle se ut som att de har arbetat under ett långt liv.

– Då insåg jag att det ju var mormors händer. Hon bodde ensam i ett stort hus och hon målade, klättrade på taket och gjorde en massa grejer. Så hon har ju funnits med här. Jag tror ju på ett sätt att hon är med här ändå nu och ser vad jag håller på med.

Vilka känslor har arbetet med Stormskärs Maja väckt hos dig?

– Den här filmen har väckt jättemycket känslor i mig. Privat har jag tidvis haft ångest, alla som någon gång har haft det vet hur jobbigt det är. Maja mår ju inte alltid bra heller, framför allt när personer i hennes närhet går bort.

– På något sätt hjälpte det mig att jag också har haft tunga tider i mitt liv.

– Filmen har lärt mig att man får vara den man är. Det har varit en resa i sig för mig – att acceptera hur jag är och vara stolt över den jag är. Också att omge sig med människor som tillåter en att vara den man är. Så det tar jag verkligen med mig.





Var det svårt att lära sig åländska?

– Det var jättesvårt! Jag hade inte hört åländska så mycket tidigare, och jag trodde att det var mer som finlandssvenska. Men det var ju något helt annat! Det är lite som en mix av svenskans norrländska och gotländska tycker jag. Både Gotland och Åland är ju öar i Östersjön så jag tänker att språken på något vis har influerat varandra.

Amanda har jobbat mycket med dialektcoachen Andrea Björkholm, som är från Åland.

– Jag har jobbat mycket med var vokalerna ligger i munnen, och åländskan ligger ganska långt bak. Jag har fått jobba om musklerna i munnen lite, skrattar hon.


Hur har din bild av Åland och Finland förändrats?

– Jag har varit mycket på Åland och även i Helsingfors. Jag älskar ålänningarnas och finländarnas sätt att kommunicera med varandra. Ni är så raka och tydliga.

– På Åland framför allt har vi haft otroligt mycket hjälp av lokalbor i form av statister, det skulle aldrig ha gått utan dem.

Det är en vintrig och snöig dag i Helsingfors när vi pratas vid.

– Jag tycker mycket om Helsingfors. Men jag älskar ju vatten. Så alla städer som ligger vid vatten är väldigt fina.


Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag drömmer om att få göra fler sådana här underbara roller som Maja har varit. Jag vill att Stormskärs Maja-filmen får ett rikt liv och sprids till många ställen. Allt handlar inte om jobb heller, utan jag vill också må bra och vara med mina nära och kära. Det drömmer jag om.


Vilka livsinsikter har du fått med tiden?

– En viktig insikt som jag har fått är att livet inte alltid är så kul. Och att det är okej. Även om man jobbar med det som man drömmer om så måste det få vara okej att också tycka att det är tråkigt ibland.

– En annan viktig insikt är att vi skulle må bättre av att öppna våra hjärtan lite mer, hellre än att sluta dem. Man kan lätt bli väldigt mån om att ha saker för sig själv och skilja på mitt och ditt. Vi har så mycket att lära av varandra. Många är väldigt snabba med att döma. Jag tror att vi hade haft en finare värld om vi bara såg allas styrkor.


Hon har blivit tryggare

På hösten sänds tredje säsongen av Tunna blå linjen.

– Det blir spännande. Vi har ju fått vara med Sara och hela det där gänget ett tag. Hon har verkligen utvecklats från sina första steg i Tunna blå linjen tills nu.

– Min och Saras utvecklingskurva går jämsides. Hon har blivit tryggare och jag har blivit tryggare.

Text och foto: Christa Mickelsson


KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00

SOMMARREPRISEN 2024. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 29.7.2024 kl. 10:00

HBTQ. Metodistkyrkan har tagit ett världsomspännande beslut om att montera ner sin praxis om att homosexualitet "inte är förenlig med kristen lära". Men kyrkan sprack på kuppen. 2.5.2024 kl. 22:32

INVANDRARARBETE. Församlingscentret vid Lundagatan i Borgå har i åtta år varit centrum och träffpunkt för utlänningar och invandrare i Borgå med Fredscaféet. Eld­själen i arbetet är Domkyrkoförsamlingens kaplan Hanna Eisentraut-Söderström. 29.4.2024 kl. 10:00

kyrkoherdeval. Domkapitlet fattade beslutet vid sitt möte idag. När församlingsrådet i början av april skulle välja mellan Pia Kummel-Myrskog och församlingens tf kyrkoherde Ronny Thylin föll rösterna jämnt. Därför blev det domkapitlet som fattade beslutet. 29.4.2024 kl. 13:16

KYRKHELG NORD. Kyrkhelg Nord är kaffe, glass och vänner. Men också Ray Baker som både ursäktar och uppmuntrar konservativa kristna. Det övergripande temat under årets kyrkhelg kan sammanfattas som ”anpassa er inte”. 26.9.2024 kl. 11:05

podcast. Bröllopskollektivet varvar snack om estetik och fix med reflektioner kring relationer. – Att man bråkar betyder inte att man har ett dåligt förhållande, utan att man har ett förhållande, säger Saara Schulman. 25.9.2024 kl. 17:10

KYRKHELG NORD. Då Ray Baker tar till orda under inledningsmötet av Kyrkhelg Nord ger han kängor åt såväl Mark Levengood som bibeltrogna konservativa kristna. 20.9.2024 kl. 21:10

HAVSNÄRA. Äventyrslusten och kärleken till havet har fått Mikael Hagman att korsa Kvarken i sin öppna båt när han pendlar till jobbet i Umeå. – Jag tycker om spänning i livet och sommartid är arbetsresorna mina utflykter, säger han. 19.9.2024 kl. 13:40

kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsens tjänstemän fick rapp: Uppmanades snabba på omställningen för att banta ner gruppen av dyra centrala ämbetsverk inom kyrkan. Esbobiskopen Kaisamari Hintikka övervakar arbetet. 18.9.2024 kl. 16:20

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet