Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.
Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

Familjerådgivning tappar hälften av pengarna – ”Situationen i Jakobstad skiljer ur"

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING.

I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar.

10.1.2024 kl. 10:55

I 40 år har kommunerna i Jakobstadsregionen, senare social- och hälsovårdsverket, och nu Österbottens välfärdsområde, samarbetat med församlingarna i Jakobstadsregionen kring familjerådgivningen.

Familjerådgivningen lyder administrativt under Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, men Österbottens välfärdsområde har stått för 50 procent av familjerådgivningens personalkostnader.

I början av december sade Österbottens välfärdsområde upp avtalet. I enlighet med avtalet fortsätter samarbetet dock fram till 31.12 2024 om inte Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet går med på att avsluta det tidigare.

Enligt Carola Lindén, chef för barn- och familjeservice inom Österbottens välfärdsområde, är anledningen till att avtalet sägs upp bland annat att välfärdsområdet ska erbjuda mer jämlik service över hela sitt område.

– Alla är inte heller bekväma med att gå till kyrkans familjerådgivning. Den familjerådgivning som nu byggs upp i välfärdsområdets egen regi finns i en mer neutral kontext, även om jag vet att de som jobbar i kyrkans familjerådgivning är professionella, säger hon.

I dagsläget erbjuder välfärdsområdet fostrings- och familjerådgivning i Vasaregionen. I Jakobstad och Närpes ska de starta upp fostrings- och familjerådgivning i egen regi.

– Även om vi haft ett avtal med församlingarna har samarbetet inte varit aktivt. Församlingarnas familjerådgivning har varit öppen för alla och välfärdsområdet har ingen insyn i vem som använder tjänsten, säger Lindén.

Vuxna utan barn kan hamna i kläm

Kyrkans familjerådgivning vänder sig, förutom till barnfamiljer, också till vuxna och par utan barn. Välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning riktar sig enbart till familjer med barn under 18 år.

Innan man får hjälp genom välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning görs en bedömning av servicebehovet. Klientkontakterna registreras och dokumenteras och det görs upp en klientplan.

– I kyrkans familjerådgivning kan man vara anonym och ingen klientdokumentation görs. Vi har inte fått uppgifter om vilka klientärenden de har eller ärendenas omfattning, säger Lindén.

I början av 2024 återupptas rekryteringen till den familjerådgivning som välfärdsområdet ska öppna i Jakobstad. Rekryteringen inleddes redan i höstas men stannade av på grund av samarbetsförhandlingar inom välfärdsområdet.

Det har beviljats tio nya vakanser för att starta upp verksamhet i Jakobstad och Närpes. Inledningsvis var tanken att rekrytera några av de anställda vid kyrkans familjerådgivning.

– Sen visade det sig att vi har så olika behörighetskrav att ingen som finns där är behörig att jobba i vår familjerådgivning, säger Lindén.

Till familjerådgivningarna i välfärdsområdet anställs enbart socialarbetare och politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne, men inte till exempel psykologer.

– Vi skulle gärna rekrytera psykologer, men på grund av stor brist på psykologer i välfärdsområdet rekryteras istället politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne.

Kyrkans familjerådgivning har en lämplig högre högskoleutbildning som behörighetskrav, men Kyrkostyrelsen har också ett eget, kompletterande, utbildningsprogram för sina familjerådgivare.

Lindén tror att kyrkans familjerådgivning och välfärdsområdets familjerådgivning på samma ort kommer att kunna komplettera varandra.

– Men det kan förstås hända att församlingen behöver krympa sin verksamhet när vi går ur samarbetet, säger Lindén.

Behovet minskar inte

Hur framtiden ser ut för kyrkans familjerådgivning i Jakobstadsregionen är ännu oklart enligt Diana Söderbacka, förvaltningsdirektör vid Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet.

– Vi vet inte ännu och har inte hunnit ta tag i det. Vi har många andra samarbetspartners och nu i början av året måste vi internt börja fundera på hur vi går vidare, säger hon.

Hon framhåller att det riskerar bli ett glapp i servicen vad gäller par som inte har barn eller som inte har barn under 18 år.

– I det här skedet vet jag inte vad vi gör om vi inte hittar finansiering. Det som bekymrar oss är att behovet inte minskar. Det växer.

Jakobstadsregionen sticker ut

År 2022 kartlades familjerådgivningarnas avtalssituation senast. Då fanns det totalt 37 familjerådgivningscentraler i landet underordnade Kyrkostyrelsen. Av dessa hade 15 ett aktivt avtal med en kommun, samkommun eller ett välfärdsområde.

”Överlag ser kontraktssituationen bra ut. Majoriteten av kontrakten har fortsatt oförändrat och åtminstone ett helt nytt kontrakt har undertecknats. I ljuset av det skiljer situationen i Jakobstadsregionen ur”, skriver Sari-Annika Pettinen, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen, per mejl.

Hon framhåller att kyrkans familjerådgivning har samarbetat med kommunerna i flera årtionden och att samarbetet i de flesta fall fortsatt också efter vårdreformen och välfärdsområdenas tillkomst.

”I många områden är kyrkans familjerådgivning det enda kostnadsfria alternativet till relationsstöd för klienter. Särskilt om det inte finns minderåriga barn i familjen. Kyrkans familjerådgivning efterfrågas i större utsträckning än vad som kan tillgodoses.”

Pettinen framhåller också att kyrkans familjerådgivning har möjlighet att arbeta förebyggande och ta emot klienter som inte lever i en akut kris, något som den offentliga sektorn inte har i samma utsträckning.


Kyrkans familjerådgivning

– Erbjuder kostnadsfri professionell samtalshjälp i par- och familjerelationer samt i krissituationer.

– Finns på 37 orter runt om i Finland.

– I Jakobstadsregionen samarbetar Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och församlingarna i Larsmo, Kronoby, Nykarleby och Vörå kring familjerådgivningen.

– Österbottens välfärdsområde är också en samarbetspartner, men har nu sagt upp avtalet.

– Även i Vasa har kyrkan en familjerådgivningscentral som tar emot klienter från Vasa, Vasa-
regionen och Sydösterbotten och som administreras av Vasanejdens kyrkliga samfällighet.

– De har inte samarbetat med Österbottens välfärdsområde.

– Man behöver inte vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan för att få hjälp från kyrkans familjerådgivning.

Text: Rebecca Pettersson


Lisa Enckell och hennes stödgrupp blickar framåt och fortsätter jobba för förnyelse i kyrkan.

biskopsval . Även om hennes biskopsval tagit slut är det mest glada miner på Lisa Enckells valvaka i Helsingfors. Kampanjen som de startat fortsätter mot andra mål. – Jag var den tredje som hade stafettpinnen, säger Lisa Enckell. 19.3.2019 kl. 16:53
Det blir antingen Sixten Ekstrand eller Bo-Göran Åstrand som blir nästa biskop i Borgå stift.

biskopsval. Det blir Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand som går vidare till den andra omgången i biskopsvalet i Borgå stift. 19.3.2019 kl. 14:33
Det är glada och spända miner på domkapitlet inför att omröstningen ska börja.

biskopsvalet. Om några timmar klarnar det om det är Harry Sanfrid Backström, Sixten Ekstrand, Lisa Enckell eller Bo-Göran Åstrand som går vidare i biskopsvalets första omgång. 19.3.2019 kl. 12:51
Niklas Wallis, Timo Saitajoki och Anders Store är idag  kyrkoherdar i var sin församling. Nu blir Store kyrkoherde medan Wallis och Saitajoki blir kaplaner i en gemensam församling.

sammanslagning. Kyrkoråden i Kronoby, Nedervetil och Terjärv vill att de tre församlingarna ska gå ihop den 1 januari 2020. Råden beslöt var för sig ta initiativ till samgång i går kväll. Besluten var enhälliga. 14.3.2019 kl. 13:17

nytt från domkapitlet. Borgå stifts domkapitel fastställde ett nytt handlingsprogram för bemötande och förebyggande av sexuella trakasserier och övergrepp. 12.3.2019 kl. 16:14
Mingel, mat och glad stämning var viktiga ingredienser när Petruskyrkan invigdes med mässa och festprogram.

fest. Petrus församling i Helsingfors har nått en milstolpe. Den första helt egna kyrkan i Månsas invigdes på söndag eftermiddag och samtidigt firades Petrus församlings tioårsjubileum. Kyrkan var fylld till bristningsgränsen. 10.3.2019 kl. 20:46
Camilla Ekholm och Karl af Hällström har sökt kyrkoherdetjänsten i Sibbo.

nytt från domkapitlet. Kyrkoherdetjänsten i Sibbo svenska församling har sökts av Camilla Ekholm och Karl af Hällström. 7.3.2019 kl. 16:50
Familjen Holmgård: Nicklas, Oliver och Sandra.

Personligt. Familjen Holmgårds dagar kretsar mest runt mattan på vardagsrumsgolvet. Där är Oliver, 3,5 år, medelpunkten. Oliver lider av sjukdomen INCL och bryts sakta ner. 7.3.2019 kl. 13:00
Askonsdagen har fått sitt namn från Bibelns beskrivning av ånger och bot som symboliseras av att man klär sig i säck och strör aska över huvudet. På askonsdagen ordnar många församlingar mässor där prästen tecknar ett kors av aska i pannan på de deltagare som så önskar.

ekofasta. ”För att vi tillsammans skall kunna bevara hoppet.” I sin hälsning inför fastan vädjar biskoparna i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland för klimatet. 6.3.2019 kl. 11:49
Ida Haapamäki kommer från Kristinestad och jobbar för Marthaförbundet i Helsingfors.

ekofasta. Avstå från nya kläder och vårda de du har, säger Ida Haapamäki. Fastan kan bli en solidarisk handling med miljön och människorna som producerat det du har på dig. 1.3.2019 kl. 17:40

klimat. Kyrkostyrelsens plenum godkände kyrkans energi- och klimatstrategi. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har som mål att bli koldioxidneutral senast år 2030. Ett av målen är att kyrkan ska vara en aktiv samhällspåverkare i klimatfrågor. 26.2.2019 kl. 17:13

Kristinestad. Förtroendeklyftan inom Kristinestads svenska församling ska gå att överbygga. Det står klart efter biskop Björn Vikströms besök i församlingen på torsdagen. 22.2.2019 kl. 13:40
Saverkeit-färjan byggdes år 1972 men jobbar fortfarande hårt. Den rymmer tio personbilar. 
 – Husbilarna är jobbigast, för de tror att de är långtradare.

profilen. När en lång arbetskarriär tog slut stod Sussi Björkman plötsligt utan jobb. Idag jobbar hon i tre skift med att köra färja. Ute på Houtskär finns bara hon, naturen, bilarna och Radio Vega. 21.2.2019 kl. 11:07

biskopsval. Biskopsvalet närmar sig och i samband med senaste veckas valpanel i Nykarleby tog vi tempen på kandidaterna. Tolv frågor av varierande karaktär fick kandidaterna och max fem minuter hade de tid på sig att leverera svar på samtliga frågor. 20.2.2019 kl. 17:33
Biskopskandidaterna Harry S Backström, Sixten Ekstrand, Lisa Enckell och Bo-Göran Åstrand diskuterade bland annat väckelserörelserna under utfrågningen i Nykareby.

biskopsvalet 2019. Biskopskandidaterna fick svara på frågor om väckelserörelserna när de möttes för den sista utfrågningen i Nykarleby på lördagen. Alla var överens om att väckelserörelserna behövs i kyrkan. 18.2.2019 kl. 16:45

ENERGI. Kyrkostyrelsen har tidigare haft rådgivare som har hjälpt församlingarna att spara energi och el. Men i vinter får församlingarna gå till den kommunala rådgivningen. 24.10.2022 kl. 14:40
Metropoliten Jevgeni leder den estniska ortodoxa kyrka som lyder under Moskvapatriarkatet.

METROPOLITEN JEVGENI. Den estniska ortodoxa metropoliten Jevgeni (också kallad Eugene), vars kyrka lyder under Moskvapatriarkatet, har nu tagit avstånd från Moskvapatriarken Kirill. 25.10.2022 kl. 11:20
Johan Fagerudd bor i Stockholm, men jobbar som frilansande skådespelare i både Sverige och Finland.

UNG. I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. Skådespelaren Johan Fagerudd säger: – Jag är egentligen lika sträng mot mig nu som jag var då, och det stör mig lite. Han önskar också att han vågat mer som tjugoåring. 13.10.2022 kl. 15:13
Den mångtydiga Maria Åkerblom görs av Karoliina McLoud

OPERA. Mezzosopranen Karoliina McLoud i minioperarollen som väckelsepredikanten Maria Åkerblom får beröm. 14.10.2022 kl. 13:49

TYSKA FÖRSAMLINGEN.. Biskop Bo-Göran Åstrand installerar Deutsche Gemeindes nya ledare på söndag. 14.10.2022 kl. 13:03