Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

Familjerådgivning tappar hälften av pengarna – ”Situationen i Jakobstad skiljer ur"

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING.

I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar.

10.1.2024 kl. 10:55

I 40 år har kommunerna i Jakobstadsregionen, senare social- och hälsovårdsverket, och nu Österbottens välfärdsområde, samarbetat med församlingarna i Jakobstadsregionen kring familjerådgivningen.

Familjerådgivningen lyder administrativt under Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, men Österbottens välfärdsområde har stått för 50 procent av familjerådgivningens personalkostnader.

I början av december sade Österbottens välfärdsområde upp avtalet. I enlighet med avtalet fortsätter samarbetet dock fram till 31.12 2024 om inte Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet går med på att avsluta det tidigare.

Enligt Carola Lindén, chef för barn- och familjeservice inom Österbottens välfärdsområde, är anledningen till att avtalet sägs upp bland annat att välfärdsområdet ska erbjuda mer jämlik service över hela sitt område.

– Alla är inte heller bekväma med att gå till kyrkans familjerådgivning. Den familjerådgivning som nu byggs upp i välfärdsområdets egen regi finns i en mer neutral kontext, även om jag vet att de som jobbar i kyrkans familjerådgivning är professionella, säger hon.

I dagsläget erbjuder välfärdsområdet fostrings- och familjerådgivning i Vasaregionen. I Jakobstad och Närpes ska de starta upp fostrings- och familjerådgivning i egen regi.

– Även om vi haft ett avtal med församlingarna har samarbetet inte varit aktivt. Församlingarnas familjerådgivning har varit öppen för alla och välfärdsområdet har ingen insyn i vem som använder tjänsten, säger Lindén.

Vuxna utan barn kan hamna i kläm

Kyrkans familjerådgivning vänder sig, förutom till barnfamiljer, också till vuxna och par utan barn. Välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning riktar sig enbart till familjer med barn under 18 år.

Innan man får hjälp genom välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning görs en bedömning av servicebehovet. Klientkontakterna registreras och dokumenteras och det görs upp en klientplan.

– I kyrkans familjerådgivning kan man vara anonym och ingen klientdokumentation görs. Vi har inte fått uppgifter om vilka klientärenden de har eller ärendenas omfattning, säger Lindén.

I början av 2024 återupptas rekryteringen till den familjerådgivning som välfärdsområdet ska öppna i Jakobstad. Rekryteringen inleddes redan i höstas men stannade av på grund av samarbetsförhandlingar inom välfärdsområdet.

Det har beviljats tio nya vakanser för att starta upp verksamhet i Jakobstad och Närpes. Inledningsvis var tanken att rekrytera några av de anställda vid kyrkans familjerådgivning.

– Sen visade det sig att vi har så olika behörighetskrav att ingen som finns där är behörig att jobba i vår familjerådgivning, säger Lindén.

Till familjerådgivningarna i välfärdsområdet anställs enbart socialarbetare och politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne, men inte till exempel psykologer.

– Vi skulle gärna rekrytera psykologer, men på grund av stor brist på psykologer i välfärdsområdet rekryteras istället politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne.

Kyrkans familjerådgivning har en lämplig högre högskoleutbildning som behörighetskrav, men Kyrkostyrelsen har också ett eget, kompletterande, utbildningsprogram för sina familjerådgivare.

Lindén tror att kyrkans familjerådgivning och välfärdsområdets familjerådgivning på samma ort kommer att kunna komplettera varandra.

– Men det kan förstås hända att församlingen behöver krympa sin verksamhet när vi går ur samarbetet, säger Lindén.

Behovet minskar inte

Hur framtiden ser ut för kyrkans familjerådgivning i Jakobstadsregionen är ännu oklart enligt Diana Söderbacka, förvaltningsdirektör vid Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet.

– Vi vet inte ännu och har inte hunnit ta tag i det. Vi har många andra samarbetspartners och nu i början av året måste vi internt börja fundera på hur vi går vidare, säger hon.

Hon framhåller att det riskerar bli ett glapp i servicen vad gäller par som inte har barn eller som inte har barn under 18 år.

– I det här skedet vet jag inte vad vi gör om vi inte hittar finansiering. Det som bekymrar oss är att behovet inte minskar. Det växer.

Jakobstadsregionen sticker ut

År 2022 kartlades familjerådgivningarnas avtalssituation senast. Då fanns det totalt 37 familjerådgivningscentraler i landet underordnade Kyrkostyrelsen. Av dessa hade 15 ett aktivt avtal med en kommun, samkommun eller ett välfärdsområde.

”Överlag ser kontraktssituationen bra ut. Majoriteten av kontrakten har fortsatt oförändrat och åtminstone ett helt nytt kontrakt har undertecknats. I ljuset av det skiljer situationen i Jakobstadsregionen ur”, skriver Sari-Annika Pettinen, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen, per mejl.

Hon framhåller att kyrkans familjerådgivning har samarbetat med kommunerna i flera årtionden och att samarbetet i de flesta fall fortsatt också efter vårdreformen och välfärdsområdenas tillkomst.

”I många områden är kyrkans familjerådgivning det enda kostnadsfria alternativet till relationsstöd för klienter. Särskilt om det inte finns minderåriga barn i familjen. Kyrkans familjerådgivning efterfrågas i större utsträckning än vad som kan tillgodoses.”

Pettinen framhåller också att kyrkans familjerådgivning har möjlighet att arbeta förebyggande och ta emot klienter som inte lever i en akut kris, något som den offentliga sektorn inte har i samma utsträckning.


Kyrkans familjerådgivning

– Erbjuder kostnadsfri professionell samtalshjälp i par- och familjerelationer samt i krissituationer.

– Finns på 37 orter runt om i Finland.

– I Jakobstadsregionen samarbetar Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och församlingarna i Larsmo, Kronoby, Nykarleby och Vörå kring familjerådgivningen.

– Österbottens välfärdsområde är också en samarbetspartner, men har nu sagt upp avtalet.

– Även i Vasa har kyrkan en familjerådgivningscentral som tar emot klienter från Vasa, Vasa-
regionen och Sydösterbotten och som administreras av Vasanejdens kyrkliga samfällighet.

– De har inte samarbetat med Österbottens välfärdsområde.

– Man behöver inte vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan för att få hjälp från kyrkans familjerådgivning.

Text: Rebecca Pettersson


GUDSBILD. När Helena Rönnberg växte upp var Gud en sträng far som krävde ständiga prestationer – och matade hennes egen perfektionism. Idag är Gud bara en sak för henne: kärlek. 14.11.2022 kl. 15:13

ekonomi. Församlingarna får inte de utlovade sänkta pensionsavgifterna. Kyrkomötet ansåg att vi lever i osäkra tider och ändrade sitt beslut från i fjol höstas. Pengarna ska betalas till Helsingfors som förut. 11.11.2022 kl. 16:38

mission. Den lilla utbrytargruppen ur SLEY fick inte officiell status helt utan gnissel i kyrkomötet och biskopsmötet. 11.11.2022 kl. 13:50

KOMIKER. Komikern och författaren Alfred Backa räds inte utmaningar. När han fick frågan om han vill underhålla Borgå stifts alla präster med en show blev svaret naturligtvis ja. 10.11.2022 kl. 16:08

psalmbok. Nej, kyrkan ska inte slå fast vilka psalmer som hör till finländsk allmänbildning. Kyrkomötet i Åbo röstade ner initiativet direkt. 9.11.2022 kl. 16:33

FÖRSAMLINGSVAL. Igår började förhandsröstningen i församlingsvalet. Valdagen är den 20 november. 9.11.2022 kl. 12:21

radio. – Radions styrka är att berätta sådant människor inte visste de vill veta, säger Hedvig Långbacka. 22.11.2022 kl. 09:00

film. Kyrkpressen har mött regissören Klaus Härö i en pratstund om åldrande, kärlek och hur man ska lyckas balansera mellan bitterhet och tacksamhet. I höst är han aktuell med filmen My Sailor, My Love. 9.11.2022 kl. 09:00

HÖSTDAGARNA. Se mera bilder i artikeln! 7.11.2022 kl. 20:12

FÖRSAMLINGSVAL. Två tredjedelar av kandidaterna i församlingsvalets valkompass vill att kyrkan ska viga också par av samma kön. Frågan polariserar fortfarande Borgå stift tydligt. Ulla-Maj Wideroos hör kyrkfolk vara otåliga över att frågan fortfarande hänger i luften. 7.11.2022 kl. 10:27

FÖRSAMLINGSVALET. Tidiga resultat från församlingsvalet visar på att den nedåtgående trenden för röstningsprocenten fortsätter. Helsingfors hörde till de första samfälligheter som på söndagskvällen redovisade sina siffror. Tio procent av församlingsmedlemmarna i huvudstaden hade röstat. 20.11.2022 kl. 20:12

FÖRSAMLINGSVAL. Så här är kyrkans system för att påverka uppbyggt. Kyrkpressen reder ut begreppen inför valet. 7.11.2022 kl. 18:12

sorg. Sandra Holmgård har skrivit en bok om det som för många känns som det värsta man kan drabbas av: att förlora ett barn. – Oliver var fantastisk, och jag tycker att alla familjer borde ha fått en egen Oliver. Men för egen del kan jag säga att jag aldrig kommer att repa mig helt efter hans sjukdom och död. 5.11.2022 kl. 09:00

KYRKOMÖTET. Nästa vecka samlas evangelisk-lutherska kyrkans kyrkomöte – kyrkans riksdag – till höst­session i Åbo. På ärendelistan står bland annat budgeten för kyrkans central- och pensionsfond. 4.11.2022 kl. 10:02

TERRORBROTT. Centerledaren Annie Lööf och ärkebiskop Antje Jackelén stod på Theodore Engströms, 33, dödslista under sommarens Almedalenvecka på Gotland. Den tidigare nynazisten hade planerat att döda någondera av dem under de samtal med nattvard som ordnades i Visby domkyrka. 3.11.2022 kl. 17:48

KYRKOMÖTET. Expresspost från Åland var inte tillräckligt för att trygga valprocessen. De 22 röster som är borta avgör vem som blir prästombud i kyrkomötet. 15.2.2024 kl. 12:41

KYRKOMÖTET. Kvasten gick i kyrkomötet. Många av de sittande ombuden blev inte omvalda. Närmare två tredjedelar av plenisalen är nytt folk. Fortfarande finns inte kvalificerad majoritet i frågan om samkönade äktenskap 15.2.2024 kl. 12:14

fastan. Före påsken kommer en fyrtio dagar lång fasta. Den här tiden är en möjlighet att lämna bort och skala av för att hitta fokus inför påsken. 13.2.2024 kl. 14:19

PERSONEN. Han har varit lärare i engelska i fyra olika länder och lärt sig språket i tre av dem. Alasdair Pollock kom till Jakobstad för snart trettio år sedan. Språket, musiken, årstiderna, havet, skogen och människorna fick honom att stanna. – Jag har fått mycket mer än jag gett, säger han. 9.2.2024 kl. 09:58

profilen. Eva Andersson har varit i ropet sedan hon stickade vantar till påven. Färre vet att hon också räddat hundar i Korea och extraknäckt som risleverantör. 7.2.2024 kl. 13:40

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet