Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.
Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

Familjerådgivning tappar hälften av pengarna – ”Situationen i Jakobstad skiljer ur"

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING.

I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar.

10.1.2024 kl. 10:55

I 40 år har kommunerna i Jakobstadsregionen, senare social- och hälsovårdsverket, och nu Österbottens välfärdsområde, samarbetat med församlingarna i Jakobstadsregionen kring familjerådgivningen.

Familjerådgivningen lyder administrativt under Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, men Österbottens välfärdsområde har stått för 50 procent av familjerådgivningens personalkostnader.

I början av december sade Österbottens välfärdsområde upp avtalet. I enlighet med avtalet fortsätter samarbetet dock fram till 31.12 2024 om inte Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet går med på att avsluta det tidigare.

Enligt Carola Lindén, chef för barn- och familjeservice inom Österbottens välfärdsområde, är anledningen till att avtalet sägs upp bland annat att välfärdsområdet ska erbjuda mer jämlik service över hela sitt område.

– Alla är inte heller bekväma med att gå till kyrkans familjerådgivning. Den familjerådgivning som nu byggs upp i välfärdsområdets egen regi finns i en mer neutral kontext, även om jag vet att de som jobbar i kyrkans familjerådgivning är professionella, säger hon.

I dagsläget erbjuder välfärdsområdet fostrings- och familjerådgivning i Vasaregionen. I Jakobstad och Närpes ska de starta upp fostrings- och familjerådgivning i egen regi.

– Även om vi haft ett avtal med församlingarna har samarbetet inte varit aktivt. Församlingarnas familjerådgivning har varit öppen för alla och välfärdsområdet har ingen insyn i vem som använder tjänsten, säger Lindén.

Vuxna utan barn kan hamna i kläm

Kyrkans familjerådgivning vänder sig, förutom till barnfamiljer, också till vuxna och par utan barn. Välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning riktar sig enbart till familjer med barn under 18 år.

Innan man får hjälp genom välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning görs en bedömning av servicebehovet. Klientkontakterna registreras och dokumenteras och det görs upp en klientplan.

– I kyrkans familjerådgivning kan man vara anonym och ingen klientdokumentation görs. Vi har inte fått uppgifter om vilka klientärenden de har eller ärendenas omfattning, säger Lindén.

I början av 2024 återupptas rekryteringen till den familjerådgivning som välfärdsområdet ska öppna i Jakobstad. Rekryteringen inleddes redan i höstas men stannade av på grund av samarbetsförhandlingar inom välfärdsområdet.

Det har beviljats tio nya vakanser för att starta upp verksamhet i Jakobstad och Närpes. Inledningsvis var tanken att rekrytera några av de anställda vid kyrkans familjerådgivning.

– Sen visade det sig att vi har så olika behörighetskrav att ingen som finns där är behörig att jobba i vår familjerådgivning, säger Lindén.

Till familjerådgivningarna i välfärdsområdet anställs enbart socialarbetare och politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne, men inte till exempel psykologer.

– Vi skulle gärna rekrytera psykologer, men på grund av stor brist på psykologer i välfärdsområdet rekryteras istället politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne.

Kyrkans familjerådgivning har en lämplig högre högskoleutbildning som behörighetskrav, men Kyrkostyrelsen har också ett eget, kompletterande, utbildningsprogram för sina familjerådgivare.

Lindén tror att kyrkans familjerådgivning och välfärdsområdets familjerådgivning på samma ort kommer att kunna komplettera varandra.

– Men det kan förstås hända att församlingen behöver krympa sin verksamhet när vi går ur samarbetet, säger Lindén.

Behovet minskar inte

Hur framtiden ser ut för kyrkans familjerådgivning i Jakobstadsregionen är ännu oklart enligt Diana Söderbacka, förvaltningsdirektör vid Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet.

– Vi vet inte ännu och har inte hunnit ta tag i det. Vi har många andra samarbetspartners och nu i början av året måste vi internt börja fundera på hur vi går vidare, säger hon.

Hon framhåller att det riskerar bli ett glapp i servicen vad gäller par som inte har barn eller som inte har barn under 18 år.

– I det här skedet vet jag inte vad vi gör om vi inte hittar finansiering. Det som bekymrar oss är att behovet inte minskar. Det växer.

Jakobstadsregionen sticker ut

År 2022 kartlades familjerådgivningarnas avtalssituation senast. Då fanns det totalt 37 familjerådgivningscentraler i landet underordnade Kyrkostyrelsen. Av dessa hade 15 ett aktivt avtal med en kommun, samkommun eller ett välfärdsområde.

”Överlag ser kontraktssituationen bra ut. Majoriteten av kontrakten har fortsatt oförändrat och åtminstone ett helt nytt kontrakt har undertecknats. I ljuset av det skiljer situationen i Jakobstadsregionen ur”, skriver Sari-Annika Pettinen, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen, per mejl.

Hon framhåller att kyrkans familjerådgivning har samarbetat med kommunerna i flera årtionden och att samarbetet i de flesta fall fortsatt också efter vårdreformen och välfärdsområdenas tillkomst.

”I många områden är kyrkans familjerådgivning det enda kostnadsfria alternativet till relationsstöd för klienter. Särskilt om det inte finns minderåriga barn i familjen. Kyrkans familjerådgivning efterfrågas i större utsträckning än vad som kan tillgodoses.”

Pettinen framhåller också att kyrkans familjerådgivning har möjlighet att arbeta förebyggande och ta emot klienter som inte lever i en akut kris, något som den offentliga sektorn inte har i samma utsträckning.


Kyrkans familjerådgivning

– Erbjuder kostnadsfri professionell samtalshjälp i par- och familjerelationer samt i krissituationer.

– Finns på 37 orter runt om i Finland.

– I Jakobstadsregionen samarbetar Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och församlingarna i Larsmo, Kronoby, Nykarleby och Vörå kring familjerådgivningen.

– Österbottens välfärdsområde är också en samarbetspartner, men har nu sagt upp avtalet.

– Även i Vasa har kyrkan en familjerådgivningscentral som tar emot klienter från Vasa, Vasa-
regionen och Sydösterbotten och som administreras av Vasanejdens kyrkliga samfällighet.

– De har inte samarbetat med Österbottens välfärdsområde.

– Man behöver inte vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan för att få hjälp från kyrkans familjerådgivning.

Text: Rebecca Pettersson


Samhälle. Författaren, ståuppkomikern och föreläsaren Oa Lönnbäck har valts till Finska Missionssällskapets första svensktalande Utjämningsambassadör. Han kommer att uppträda vid olika evenemang i Borgå stift under det kommande året. 31.3.2011 kl. 00:00

Människa. När hon bad Gud om hjälp körde vaktmästaren ut henne ur kyrkan. Som tur verkar bönen ha blivit hörd i alla fall. 31.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. En kopia av glasmålningen i Karleby stadskyrka har sålts till förmån för insamlingen Gemensamt ansvar i Karleby. 31.3.2011 kl. 00:00

Nina Österholm. Jag har alltid varit lika mycket värd som pojkarna på klassen, killarna i studiecirkeln och männen på jobbet. Visst känner jag till glastak och orättvisor men jag har aldrig personligen känt mig särskilt förfördelad eller åsidosatt för att jag är kvinna. Naiv, blåögd eller bara lyckligt lottad? Nu är jag arg. Inte för min egen skull men för mina systrars. 31.3.2011 kl. 00:00

Ledare. En sak vore onekligen intressant att få veta. Vad tänker ”Anni” just nu? 31.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. De gröna har startat en kampanj som utmanar finländare att låta bli att gifta sig eller registrera sitt parförhållande innan äktenskapslagen är jämställd. 30.3.2011 kl. 00:00

Världen. Ungt och gammalt möts i en het sammandrabbning i den arabiska världen. Lokala analytiker uppmanar de kristna att finnas med i smältdegeln. 30.3.2011 kl. 00:00

Kultur. Den svenska författaren och pastorn Tomas Sjödin ger ut sin första roman till hösten. ”Tusen olevda liv finns inom mig” kommer boken att heta. 30.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. Domkapitlen i fyra stift har tagit emot anmälan av de präster som är ansvariga för kampanjen Stå på dig, Älä aliistu. 30.3.2011 kl. 00:00

Världen. I FN jobbar folk stenhårt och det blir resultat. Det lärde sig Nina Österholm efter ett två veckors arbetspass i New York. 29.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. Pastorskanslierna måste nu dela upp sina arkiv i offentliga och inte offentliga delar. Kanslisterna kan också få mera arbete i att assistera släktforskare som inte själva får gå in i de nyare delarna. 29.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. Man känner bara igen krucifixet i Vörå församlingshem som invigdes på söndagen. 28.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. I dag är det viktigare än någonsin att bli rustas för den turbulenta tid vi lever i, säger Hans Weichbrodt, inspiratör för Oasrörelsen i Sverige och huvudtalare under Våroasen som ordnades i Jakobstad under helgen. 28.3.2011 kl. 00:00

Samhälle. Vad tycker jag, som redaktör för Radio Vegas Andrum, om det nya programmet Svängrum? Den frågan har jag fått så ofta att jag börjar tycka att det är tid för mig att samla mina tankar kring programmet. Inte minst eftersom flera undrar hur det känns ”med ett program som vill protestera mot Andrum”. 27.3.2011 kl. 00:00

Kyrka. En stor ekumenisk Taizésamling för ungdomar och unga vuxna ordnas nästa år i Helsingfors. Den ordnas av Taizékommuniteten tillsammans med finländska kyrkor och församlingar, skriver Kotimaa24. 26.3.2011 kl. 00:00

Mia Anderssén-Löf är kyrkoherde i Nykarleby församling.

utnämning. Det är uppenbart att vi i stiftet behöver fler kvinnor på ledande poster, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om att Mia Anderssén-Löf valts till kontraktsprost i Pedersöre prosteri. 19.12.2019 kl. 17:12

profilen. Såväl biskopen som ett antal kyrkoherdar och akademiker känner honom som sin religionslärare. Egentligen ville han bli biolog, men många små ögonblick stakade ut vägen till Sursikbacken. 21.12.2019 kl. 17:15
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01

profilen. Som tonåring ville Elefteria Apostolidou byta tillbaka till den ortodoxa kyrkan som hon döpts i. Men istället blev hon konfirmerad, blev hjälpledare, skrev religion i studenten och sökte in till teologin. En måndagsmorgon i butikskassan visste hon: Jag vill bli präst. 16.12.2019 kl. 16:13