Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.
Inom kyrkans familjerådgivning är efterfrågan större än utbudet.

Familjerådgivning tappar hälften av pengarna – ”Situationen i Jakobstad skiljer ur"

KYRKANS FAMILJERÅDGIVNING.

I Finland upprätthåller kyrkan 37 familjerådgivningscentraler. En av dem finns i Jakobstad. Där minskar finansieringen med hälften samtidigt som efterfrågan på tjänsterna ökar.

10.1.2024 kl. 10:55

I 40 år har kommunerna i Jakobstadsregionen, senare social- och hälsovårdsverket, och nu Österbottens välfärdsområde, samarbetat med församlingarna i Jakobstadsregionen kring familjerådgivningen.

Familjerådgivningen lyder administrativt under Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, men Österbottens välfärdsområde har stått för 50 procent av familjerådgivningens personalkostnader.

I början av december sade Österbottens välfärdsområde upp avtalet. I enlighet med avtalet fortsätter samarbetet dock fram till 31.12 2024 om inte Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet går med på att avsluta det tidigare.

Enligt Carola Lindén, chef för barn- och familjeservice inom Österbottens välfärdsområde, är anledningen till att avtalet sägs upp bland annat att välfärdsområdet ska erbjuda mer jämlik service över hela sitt område.

– Alla är inte heller bekväma med att gå till kyrkans familjerådgivning. Den familjerådgivning som nu byggs upp i välfärdsområdets egen regi finns i en mer neutral kontext, även om jag vet att de som jobbar i kyrkans familjerådgivning är professionella, säger hon.

I dagsläget erbjuder välfärdsområdet fostrings- och familjerådgivning i Vasaregionen. I Jakobstad och Närpes ska de starta upp fostrings- och familjerådgivning i egen regi.

– Även om vi haft ett avtal med församlingarna har samarbetet inte varit aktivt. Församlingarnas familjerådgivning har varit öppen för alla och välfärdsområdet har ingen insyn i vem som använder tjänsten, säger Lindén.

Vuxna utan barn kan hamna i kläm

Kyrkans familjerådgivning vänder sig, förutom till barnfamiljer, också till vuxna och par utan barn. Välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning riktar sig enbart till familjer med barn under 18 år.

Innan man får hjälp genom välfärdsområdets fostrings- och familjerådgivning görs en bedömning av servicebehovet. Klientkontakterna registreras och dokumenteras och det görs upp en klientplan.

– I kyrkans familjerådgivning kan man vara anonym och ingen klientdokumentation görs. Vi har inte fått uppgifter om vilka klientärenden de har eller ärendenas omfattning, säger Lindén.

I början av 2024 återupptas rekryteringen till den familjerådgivning som välfärdsområdet ska öppna i Jakobstad. Rekryteringen inleddes redan i höstas men stannade av på grund av samarbetsförhandlingar inom välfärdsområdet.

Det har beviljats tio nya vakanser för att starta upp verksamhet i Jakobstad och Närpes. Inledningsvis var tanken att rekrytera några av de anställda vid kyrkans familjerådgivning.

– Sen visade det sig att vi har så olika behörighetskrav att ingen som finns där är behörig att jobba i vår familjerådgivning, säger Lindén.

Till familjerådgivningarna i välfärdsområdet anställs enbart socialarbetare och politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne, men inte till exempel psykologer.

– Vi skulle gärna rekrytera psykologer, men på grund av stor brist på psykologer i välfärdsområdet rekryteras istället politices magistrar med utvecklingspsykologi som huvudämne.

Kyrkans familjerådgivning har en lämplig högre högskoleutbildning som behörighetskrav, men Kyrkostyrelsen har också ett eget, kompletterande, utbildningsprogram för sina familjerådgivare.

Lindén tror att kyrkans familjerådgivning och välfärdsområdets familjerådgivning på samma ort kommer att kunna komplettera varandra.

– Men det kan förstås hända att församlingen behöver krympa sin verksamhet när vi går ur samarbetet, säger Lindén.

Behovet minskar inte

Hur framtiden ser ut för kyrkans familjerådgivning i Jakobstadsregionen är ännu oklart enligt Diana Söderbacka, förvaltningsdirektör vid Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet.

– Vi vet inte ännu och har inte hunnit ta tag i det. Vi har många andra samarbetspartners och nu i början av året måste vi internt börja fundera på hur vi går vidare, säger hon.

Hon framhåller att det riskerar bli ett glapp i servicen vad gäller par som inte har barn eller som inte har barn under 18 år.

– I det här skedet vet jag inte vad vi gör om vi inte hittar finansiering. Det som bekymrar oss är att behovet inte minskar. Det växer.

Jakobstadsregionen sticker ut

År 2022 kartlades familjerådgivningarnas avtalssituation senast. Då fanns det totalt 37 familjerådgivningscentraler i landet underordnade Kyrkostyrelsen. Av dessa hade 15 ett aktivt avtal med en kommun, samkommun eller ett välfärdsområde.

”Överlag ser kontraktssituationen bra ut. Majoriteten av kontrakten har fortsatt oförändrat och åtminstone ett helt nytt kontrakt har undertecknats. I ljuset av det skiljer situationen i Jakobstadsregionen ur”, skriver Sari-Annika Pettinen, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen, per mejl.

Hon framhåller att kyrkans familjerådgivning har samarbetat med kommunerna i flera årtionden och att samarbetet i de flesta fall fortsatt också efter vårdreformen och välfärdsområdenas tillkomst.

”I många områden är kyrkans familjerådgivning det enda kostnadsfria alternativet till relationsstöd för klienter. Särskilt om det inte finns minderåriga barn i familjen. Kyrkans familjerådgivning efterfrågas i större utsträckning än vad som kan tillgodoses.”

Pettinen framhåller också att kyrkans familjerådgivning har möjlighet att arbeta förebyggande och ta emot klienter som inte lever i en akut kris, något som den offentliga sektorn inte har i samma utsträckning.


Kyrkans familjerådgivning

– Erbjuder kostnadsfri professionell samtalshjälp i par- och familjerelationer samt i krissituationer.

– Finns på 37 orter runt om i Finland.

– I Jakobstadsregionen samarbetar Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och församlingarna i Larsmo, Kronoby, Nykarleby och Vörå kring familjerådgivningen.

– Österbottens välfärdsområde är också en samarbetspartner, men har nu sagt upp avtalet.

– Även i Vasa har kyrkan en familjerådgivningscentral som tar emot klienter från Vasa, Vasa-
regionen och Sydösterbotten och som administreras av Vasanejdens kyrkliga samfällighet.

– De har inte samarbetat med Österbottens välfärdsområde.

– Man behöver inte vara medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan för att få hjälp från kyrkans familjerådgivning.

Text: Rebecca Pettersson


Kriminalare för det goda (foto: May Wikström)

polis. Rättvisekänslan gjorde Leena Kontula till polis. Tron har burit henne i arbetet både här hemma och utomlands. 1.11.2012 kl. 09:03
Traditionen med ljuständning lever djupt i finländarnas hjärtan (foto: Johan Sandberg)

ljus. På Alla helgons dag är det fler människor än vanligt i rörelse på kyrkogårdarna runtom i landet. Helgen då finländarna minns de döda är en tid för reflektion och stillhet. 1.11.2012 kl. 09:32

Ett steg i rätt riktning, säger biskop Björn Vikström om förslaget till ny organisationsmodell för församlingarna. 1.11.2012 kl. 09:41
När Johanna och Christoffer Perret gifte sig visste de inte vad de gav sig in på, för det vet man inte. Femton år senare vet de att det inte är lätt men att det går att komma ut ur kriser och hopplöshet. (foto:Sofia Torvalds)

äktenskap . En sommar för femton år sedan intervjuade jag Johanna Andersén och Christoffer ”Toffi” Perret. De hade hängt ihop i ett år och skulle strax gifta sig. Många runt omkring dem tyckte att de var för unga för att fatta ett livslångt beslut och att det verkade våghalsigt. 25.10.2012 kl. 09:50

Europarlamentariker Sari Essayah (KD) är starkt kritisk till att det Europeiska parlamentet skickar en delegation till Iran. 26.10.2012 kl. 15:07
Drottning Silvia har profilerat sig som förkämpe för barns rätigheter. (foto: May Wikström)

drottning silvia. Barnens bästa. Drottning Silvia och president Sauli Niinistö vill bägge jobba för barn och unga. 25.10.2012 kl. 10:10
Biskop emeritus Gustav Björkstrand som skrev snabbutredningen påminner om att förrättningar ska man alltid få på sitt eget språk oberoende av församlingsstruktur. 
(foto: KP-arkiv)

Tankesmedjan Magma presenterade en snabbutredning om svenskans ställning sex dagar innan Kyrkostyrelsen kom med själva förslaget till förvaltningsmodell. 25.10.2012 kl. 10:20

Anders Ahlberg, chefredaktör för Kyrkans Tidning och vd för Berling Press, lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan. 23.10.2012 kl. 09:29
Den nya orgelsalen i Musikhuset i Helsingfors är ett av de ställen där Markus Malmgren undervisar sina elever i kyrkomusik. (foto: Christa Mickelsson)

Det är en villfarelse att tro att församlingen finns där en församlingsanställd är på plats. Så säger Markus Malmgren och menar att kyrkan ska vara en plats också för dem som inte känner sig särskilt andliga. 18.10.2012 kl. 09:00

Kyrkostyrelsen föreslår att alla församlingar från och med år 2015 ska höra till en samfällighet. 23.10.2012 kl. 14:57
Jyri Komulainen har forskat i indisk filosofi och teologi. Han säger att kristendomen alltid är och bör vara kontextuell. (foto: Christa Mickelsson)

yoga. Vissa reservationer finns, men visst kan man kombinera yoga med kristen tro. Åtminstone om man får tro docent Jyri Komulainen som talade på ett seminarium om kyrkans relation till yoga. 17.10.2012 kl. 15:10
Martin Glader från Pojo svenska, Tuula Huuhtanen från Karis finska och Ringa Sandelin från Ekenäs tror att tre församlingar ska räcka till i Raseborg. (foto: Rolf af Hällström)

Ett förslag om höjd kyrkoskatt fick de beslutande i Raseborgs åtta församlingar att vakna upp. Gemensamma kyrkofullmäktige röstade omkull höjningen från 1,45 till 1,6 procent och är mer eller mindre redo att skära ner antalet församlingar till tre. 17.10.2012 kl. 10:09

Kaskö församling förblir självständig åtminstone under nuvarande kyrkofullmäktiges mandatperiod. Fullmäktige bordlade fusionsplanerna senaste vecka. 17.10.2012 kl. 14:47
– Plågsamt att bli fotograferad, sa Plass och sökte tillflykt hos sin fru.

Den kristna satirikern Adrian Plass tror inte på att släpa in folk i en byggnad och ordna dem i rader. Läs hela intervjun med Plass här! 11.10.2012 kl. 00:00
Sara Högberg sätter ord på svårigheten att vara ung ,kristen tjej i sin blogg.

Det är inte lätt att vara ung kristen tjej idag. Man ska se bra ut, vara framgångsrik och ha en form av karriär.  Bloggaren Sara Högberg vill visa att tjejerna ska söka bekräftelse hos Gud på vilka fantastiska skapelser de är. Inte i samhället. 11.10.2012 kl. 09:39

Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20