Lucas Snellman tror valet blir spännande.
Lucas Snellman tror valet blir spännande.

Många tomma stolar söker namn i kyrkomötet

KYRKOMÖTET.

Borgå stift har sex ombud i kyrkomötet: två präster, tre lekmän och ett ombud från Åland. Fyra av de tidigare ombuden ställer inte upp för omval. Det innebär ett spännande val för Borgå stift.

29.11.2023 kl. 16:48

Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, tycker det är spännande att vi i följande kyrkomöte kommer att ha många nya ombud från Borgå stift.

– På Jesus i centrum-listan finns kandidater kopplade till väckelserörelser, medan Tillsammans för kyrkan-listan är en bredare, mer folkkyrklig lista.

När han tänker på de två prästombuden, och på den sakkunskap det avgående ombudet Rolf Steffansson har haft, ser han att det finns starka namn på Jesus i centrum-listan.

– På den listan finns flera som har missionärsbakgrund och är insatta i den globala kyrkan: Albert Häggblom, Magnus Riska och Torsten Sandell. Albert fick också mycket röster i senaste val, även om han inte blev invald den gången.

Men att ha många jämnstarka kandidater på samma lista kan också vara en risk, eftersom bara den som får mest röster blir invald.

– På Tillsammans för kyrkan-listan finns i sin tur flera prästkandidater med till exempel domkapitelserfarenhet. Jag tänker på Mia Anderssén-Löf, Tomas Ray och Johan Westerlund.


Tror du att Mia Anderssén-Löf den här gången ligger sämre till för att hon nu är dekan vid domkapitlet och skulle tvingas jäva sig i vissa frågor?

– Jag blev nog lite förvånad över att hon kandiderar, eftersom många beslut i kyrkomötet kopplar till stift eller domkapitel. Samtidigt förstår jag att det behövs en viss kontinuitet i ett läge då många ombud slutar.

När det gäller lekmannalistorna tror Lucas Snellman att Göran Stenlund, som ställer upp för omval, ligger bra till för att trygga en viss kontinuitet bland lekmännen. Men vem "ärver" Ulla-Maj Wideroos och Patrik Hagmans röster?

– Jag tror att Martina Harms-Aalto kan ligga bra till när det gäller att få in någon med en liknande profil som Ulla-Maj, det vill säga en bakgrund inom Sfp och politiskt beslutsfattande.

Patrik Hagmans kunnande är svårt att ersätta.

Vem som blir invald istället för Patrik Hagman är en fråga som är svårare att svara på.

– Patriks kunnande är svårt att ersätta. Jag ser åtminstone inte någon tydlig efterträdare på de här listorna.

I valet till stiftsfullmäktige finns motsvarande listor.

– Den väckelsebetonade prästlistan motsvarar nästan listan till kyrkomötet. På den mer folkkyrkliga listan finns många nya och också unga kandidater.

Lucas Snellman, som i tiden satt med i det första stiftsfullmäktige, tycker att stiftsfullmäktige är en bra skola när det gäller att lära sig hur och var beslut fattas i kyrkan.

– När det gäller de lekmannalistorna kan jag konstatera att kyrkomöteslistorna månat mer om den regionala fördelningen än listorna till stiftsfullmäktige. På en av listorna är tolv av sjutton från Österbotten, på den andra är tretton av sjutton från södra Finland.

Text: Sofia Torvalds


Jesus inför Pilatus (Derick Baegert)

I prokuratorns residens. 29.3.2013 kl. 10:00
Petrus förnekelse (Okänd italienare)

På översteprästens gård. 28.3.2013 kl. 23:00
Jesus blir förrådd. (Giotto di Bondone)

I Getsemane trädgård. 28.3.2013 kl. 21:00
Jesus inför Kajafas (Gerrit van Honthorst)

I översteprästens palats. 28.3.2013 kl. 18:00
Martin Bahne spelar Jesus i årets Via Crucis i Helsingfors. FOTO: Frank Leiman

Påskvandringen Via Crucis involverar över hundra skådespelare. 25.3.2013 kl. 11:02

Matteus församling är bland de första i norden att använda sig av en skriba-app för telefoner. 25.3.2013 kl. 10:08

I dag rider Jesus in i Jerusalem. Igen. 24.3.2013 kl. 09:00
FOTO: Malin Aho

Guds ord har sin egen kraft och Bibeln kan läsas och förstås helt utan akademiska förkunskaper. Men om man som KP:s redaktör inte kan låta bli att försöka förstå hur andra kristna tänker, då kan det där med olika bibelsyner bli minst sagt utmanande. 23.3.2013 kl. 12:00
FOTO: Heidi Hendersson

I snart sju år har Carolina Djupsjöbacka hållit i en syjunta med bön för kvinnor i Vasatrakten. Knypplandet och tebjudningen med sju sorters kakor har fått ge vika för samtal, umgänge och lekträffar med barnen. 22.3.2013 kl. 16:00
FOTO: Johan Sandberg

Sedan 1968 då Gud reste honom ur knarkträsket är det Jesus som gällt för Arne Selander. Som präst har han fått möta många missbrukare. 22.3.2013 kl. 14:43

Det nya missionsstiftet skapar förvirring anser biskoparna. Nu får alla lutherska präster brev. 22.3.2013 kl. 12:15

Katoliken Sara Torvalds frågar i veckans Radbyte varför redaktioner inte har journalister som har förutsättningar att förstå vad som händer inom den kyrkliga sfären. 21.3.2013 kl. 11:43

Nu diskuteras igen en könsneutral äktenskapslag och dess följder för kyrkan. Frågan är svår för alla samfund som har vigselrätt i Finland. Att behålla vigselrätten med risk för påtryckning – eller ge upp den? 21.3.2013 kl. 11:17
LIG EU-DIPLOMAT. Pastor Rüdiger Noll jobbar för 150 europeiska kyrkors samarbetsorgan i Europa. Han har tät kontakt med de europeiska politiska organen – och är bekymrad över att EU drivs så kraftigt av ekonomiska argument (FOTO: May Wikström)

I begynnelsen handlade hela Europaprojektet om etik och samhällsansvar, inte pengar. Det har glömts bort, anser de europeiska kyrkornas samhällsarbetare och talesman. 15.3.2013 kl. 09:00
– Vi får vara glada och tacksamma över den medicinska forskningen som ger helt nya livsmöjligheter. Den är i högsta grad helbrägdagörande, säger kyrkoherde Håkan Djupsjöbacka i Liljendal. Han ser ingen motsättning mellan bön och medicin. (FOTO: Rolf af Hällström)

– En sån tajming, säger kyrkoherden i Liljendal Håkan Djupsjöbacka som liksom alla andra präster i stiftet hade Jesus och den onda andarna som predikotext söndagen efter MOT-programmet i tv. 17.3.2013 kl. 12:00

Vi behöver stå ut med paradoxer i livet, säger Katarina Gäddnäs.

Bok. Katarina Gäddnäs har länge skrivit om tro och brottats med det religiösa språket. Nu ger hon ut en bok med texter om Guds kärlek mitt i motgångar och halvfärdigheter. 12.11.2020 kl. 09:57
Pia Bengts har i många år jobbat som tf stiftssekreterare.

utnämning. Pia Bengts blir stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik vid Borgå stift, slog domkapitlet fast vid sitt möte idag. 11.11.2020 kl. 14:33
– Jag vill hellre ge en läsupplevelse än en traditionell kommentar, säger Erik Vikström om sin nya bok.

Bok. En berättelse om kyrkans och världens nutid och framtid. Lagom till kyrkoårets slut – när temat är Kristi återkomst och den sista domen – ger Erik Vikström ut en bok om den apokalyptiska text som avslutar Bibeln. 11.11.2020 kl. 16:01
Anna Henning och hennes söners vardag är fylld av jobb, läxor och hobbyer. Men också av enkel samvaro. I och med coronan och distansjobb vann hon två timmar om dagen.

relationer. Anna Henning är ensam mamma till två pojkar, universitetslektor i socialpsykologi och kyrkligt förtroendevald i Borgå. Hon har lärt sig att fokusera på det som duger i stället för på det perfekta. Tro kan vara en suck uppåt, och föräldraskap en närvaro i vardagen. 11.11.2020 kl. 09:22
Den andra omgången i valet av biskop i Åbo ärkestift hålls mellan kandidaterna Leppänen och Lehikoinen den tredje december.

val. Stiftsdekanen i Åbo ärkestift Mari Leppänen fick flest röster (35,2 %) och kyrkoherden i Mikaelsförsamlingen i Åbo Jouni Lehikoinen fick 329 röster (32,5 %). 10.11.2020 kl. 13:42