– Vi har tagit lite i taget, rum för rum, annars får man nog magsår. Jag är också en person som inte tar stress i onödan, säger Mikael Nylund, ledare för kyrkprojektet Betesda Church i Ekenäs.
Huset, som inhyste lärarinneseminariet i ett sekel, byggdes år 1873. Byggnaden är cirka 1 100 kvadratmeter stor, och där har 2 500 kvinnliga folkskollärare fått sin utbildning.
I augusti i år invigdes kyrkan och stadsdirektör Petra Theman klippte av bandet. Alla Ekenäs andra församlingar var inbjudna, liksom också södra Finlands pingstförsamlingar.
Hur kommer det sig att ni köpte huset?
– Vår församling växte sakta med säkert ur vår gamla kyrka. Vi hade tittat på många fastigheter, men vi hade inte hittat någon lämplig lokal.
År 2019 fick den ledande pastorn Fredrik Martin ett intressant samtal.
– Kustregionens utbildningsfastigheter, som ägde seminariurhuset, frågade om vi var intresserade av att köpa det. De ville ha en värdig verksamhet i byggnaden. Byggnaden är väldigt känd bland många Ekenäsbor. Många har någon slags anknytning till den i Svenskfinland, säger Mikael Nylund.
Församlingen gav ett anbud på fastigheten och anbudet gick igenom. Köpesumman var 250 000 euro.
– Vi hade fått en del arv under årets lopp som vi har sparat just för den här typen av affärer. Vi kunde köpa huset med egna medel, men vi har tagit lån för renoveringen.
Intresset för renoveringen har varit stort.
– Väldigt många förbipasserande är nyfikna och intresserade.
Kyrksalen rymmer 200 personer. Foto: Edward Holmberg
Mycket kvar att göra än
Byggnaden är hela 1 100 kvadratmeter.
– Fast kyrksalen är klar har vi ännu mycket kvar att jobba med, till exempel den stora gymnastiksalen och många mindre rum. Vi öppnar upp rum efter rum efter hand när vi har renoverat klart.
Mikael har hållit i trådarna för projektet från början, men hela församlingen har stått bakom projektet.
– Ungefär 10–20 personer har jobbat med renoveringen varje vecka. Människor tycker att det är roligt att hjälpa till. Flera män från Hangö kommer och hjälper till, fast de inte ens hör till församlingen. Vi har också haft en person anställd med lönesubvention.
Församlingen har bildat en teknisk arbetsgrupp.
– Allt från ventilation, asbestsaneringar och akustikplanering skulle planeras och genomföras.
Huset är skyddat av museiverket, på insidan och utsidan.
– Det blev många kompromisser. Vi hade som mål att ha 200 sittplatser i kyrksalen, och det fick vi igenom, exempelvis med att riva en del väggar.
Hyra in sig
Tanken har varit att utomstående aktörer ska kunna hyra in sig i byggnaden.
– Raseborgs lokala Svenska dagen-fest hölls här och Ekenäs bokkalas hade två föreläsningar här.
Hur många talkotimmar har ni satt på renoveringen?
– Oj, det är nog mycket. Om jag snabbt räknar i huvudet har vi satt ungefär 7 000 timmar på projektet.
Utvärtes var Seminariehuset i ganska gott skick när församlingen köpte huset. FOTO: Christa Mickelsson
Talkoarbete är på väg neråt. Varför ville ni göra den här stora renoveringen på frivillig basis?
– Vi har en dröm och vision som är större än oss själva och församlingen skulle inte haft råd att anlita en byggfirma för att utföra renoveringen.
Hur kommer det sig att när många församlingar och friförsamlingar krymper växer ni?
– Det är en bra fråga. Jag tror att församlingen är en varm gemenskap där man får vara sig själv och blir accepterad som man är. I församlingen finns det också väldigt många olika språk och kulturer. Vi har också barn, ungdomar, familjer, vuxna och äldre.
De fungerande kakelugnarna används mest för mysfaktorn. Byggnaden är ansluten till fjärrvärmenätet. FOTO: Christa Mickelsson
Vad ska ni göra med den gamla kyrkan?
– Den har vi kvar och använder den till loppisverksamhet, kafé och samlingsutrymme. Vi har också ganska många cellgrupper, som behöver träffas någonstans.
Har du någon gång blivit trött under renoveringsprocessen?
– Jo, det har jag. Men det går i vågor. Ibland tänker man att det skulle vara skönt att få hela projektet klart. Men sen tänker jag: Ett rum till orkar vi nog.