I Upptäcktsresor inåt möts Robin Nyman från Jakobstad och Sofia Torvalds från Esbo.
I Upptäcktsresor inåt möts Robin Nyman från Jakobstad och Sofia Torvalds från Esbo.

Ny podd: Torvalds och Nyman tar an sina själars skrubbsår ute i etern

podd.

En ny podd har sett dagens ljus! I vinter vill Sofia Torvalds och Robin Nyman inspirera till hudlösa samtal, för att livet kan vara nog så ensamt ändå.

7.11.2023 kl. 08:00

Om ni skulle hiss-pitcha den här podden, vad skulle ni säga?

– I så fall får vi hoppas att det är en hög byggnad så att hissen tar väldigt länge, säger Robin Nyman.

– En skyskrapa typ. Men det är en podd där vi diskuterar det som vi är mest intresserade av, vilket är att gräva i våra själar. Vi pratar mycket om vad vi längtar efter, var det brister och vad vi har svårt med, säger Sofia Torvalds.

De betonar att Upptäcktsresor inåt inte är någon självhjälps-podd. Möjligen för dem själva i så fall. Deras mål är inte att ge råd om hur andra ska handskas med livet.

Men det finns faktiskt ett avsnitt där Sofia försöker ge Robin råd och rekommenderar hypnos, förbön, ansiktsoljor och dikter för att mota nedstämdhet i samband med årstidsväxlingar.

– Det misslyckas totalt. Det är också roligt, att vi är ganska olika, säger Sofia.

– Det är förvånande att vi ens står ut med varandra ibland, fyller Robin i.


Är de alla så här i Österbotten?

Ännu har de inte funderat på vad som vore ett vettigt samtal att ha i en podd, utan snarare utgått från vad som händer i livet.

– Oberoende av om vi spelade in eller inte så tror jag att vi skulle föra ungefär samma samtal, säger Robin.

Första gången de två poddvärdarna träffades var faktiskt på scen under en av bokförlaget Fontana medias turnéer. Sofia intervjuade Robin.

– Jag tänkte att det här var nog en ovanlig man, men kanske är de alla så här i Österbotten, säger Sofia.

– Jag tror att vi är bekväma med att vara precis som vi är, och det känns ganska värdefullt, säger Robin.

De konstaterar att de också är rätt varsamma med hur de hanterar varandras inren. Det krävs eftersom de pratar öppet om sådant som är känsligt för dem.


Foto: Matti Aspvik

Känner ni er sårbara i det?

– Jag känner mig trygg, för vi gör det tillsammans. Vi är också båda vana med att prata om våra sår och vår brustenhet i offentligheten, säger Sofia.

– Absolut, sen tror jag också att bådas våra varumärken är att vi längtar efter det som är äkta. Att fläka ut sig känns på något märkligt sätt bättre än att hålla på med trams och ytligheter, säger Robin.

Upptäcktsresor inåt ges ut av Kyrkpressen. De två poddmakarna betonar att det likväl är en podd som vem som helst kan lyssna på.

– Vi har båda våra rötter i kyrkan och i tron, men det vi har gemensamt är också att det finns mycket i kyrklighet och tro som skavet lite i oss och som vi har behov av att ventilera, säger Robin.


Vad är det som skaver?

– Till exempel vilket uttryck man har i tron, att man i vissa sammanhang måste ha ett visst uttryck och skådespela lite för att vara rätt, säger Sofia.

– För egen del tycker jag att mycket blivit väldigt vattenkammat och prydligt. Jag känner mig lite obekväm i den typen av sammanhang. Det jag längtar efter är att tron skulle få handla mer om livet som det är, inte som det borde vara, säger Robin.


Podden heter Upptäcktsresor inåt, har ni hittat något ögonöppnande under era eskapader?

En sak jag faktiskt tagit till mig från flera diskussioner vi haft är att jag håller på med bytesekonomi i relationer. Jag är väldigt fixerad vid rättvisa medan Robin tänker annorlunda, säger Sofia.

– Sen är vi ganska olika och det tycker jag att är skojigt, som Sofias begeistring i att be om bönesvar i situationer där jag tänker att det där måste man nog lösa själv. Vi har olika områden där vi är hemma. Sofia har ju de facto skrivit en bok om sin depression. Hon kan sortera mina gråa tankar och har koll på det området. Själv har jag vissa mörka och kalla månader om året då jag känner igen mig i det, men jag har aldrig klivit ut ur den garderoben.

Med det sagt vill Robin också slänga in en liten brasklapp.

– Om en lyssnare blir hemskt avtänd av ett tio minuter långt samtal om våra sår och vår oförmåga att se ljuset, så kan det nog hända att det någon gång klarnar i horisonten. Det är inte bara sorger och bedrövelser.

Sofia instämmer:

– Ibland har vi faktiskt väldigt roligt också.


Vad hoppas ni att lyssnarna får ut av podden?

– Om vi kan inspirera människor till att ha hudlösa samtal vore det fantastiskt. För livet kan vara nog så ensamt ändå.

Lyssna på podden här: https://upptacktsresorinat.podbean.com


Upptäcktsresor inåt

– Är en podcast som ges ut av Kyrkpressen med Sofia Torvalds och Robin Nyman i studion.

– Det första avsnittet släpps den 7 november och hittas på Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify och Kyrkpressens webbplats.

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Matti Aspvik


Carolina Lindström är tf kyrkoherde i Saltvik, men också underlöjtnant i reserven.

FÖRSVAR. Carolina Lindström är kyrkoherde på Åland och underlöjtnant i 
reserven. Hon känner att folk plötsligt insett att försvarsmakten behövs till något. 12.5.2022 kl. 12:03
I det finländska städerna är det nya normala att man är religionslös.

RELIGIONSLÖSHET. Finlandssvenska kulturkretsar i Helsingfors utropade på 1900-talet religionen som ett etablerat hyckleri. Men ingen har forskat i hur religionslösheten har nedärvts privat i familjer. Som när skådespelaren Tobias Zilliacus växte upp. 11.5.2022 kl. 19:00
Bloggen har alltid skrivits av flera olika skribenter samtidigt.

Blogg. – Vi hoppas få fler läsare och ny luft under vingarna på Kyrkpressens plattform, säger Nina Österholm vid Helsingfors kyrkliga samfällighet. 11.5.2022 kl. 12:02
– Vi hade bokat Gladys del Pilar till vår vårkonsert redan 2020, men pandemin satte käppar i hjulet och vi har fått skjuta upp den här konserten i två år. Det känns extra roligt att äntligen kunna genomföra den, säger Elna Romberg.

gospel. Gospelkören His Master’s Noise tar farväl av dirigenten Elna Romberg med en hejdundrande konsert med gästartisten Gladys del Pilar från Sverige. 10.5.2022 kl. 15:52
Kaskö kyrka

SYDÖSTERBOTTEN. Biskoparna Bo-Göran Åstrand i Borgå och Matti Salomäki i Lappo har kallat kyrkoherdarna och ledande förtroendevalda i Närpes, Kristinestads svenska och finska församlingar till ett möte i Närpes den 2 juni. Till mötet kommer biskoparna med frågor och inte med svar. 6.5.2022 kl. 16:52
– Varför pratar vi ständigt om allt som hindrar oss? frågade Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo vid kyrkomötet i Åbo

KYRKOMÖTET. Biskop Teemu Laajasalo har skrivit tv-sketcher i sina dagar. Med en viss glimt i ögat luggade han kyrkan för att ha gått vilse i sin egen djungel av projekt och processer. Och kyrkomötet applåderade. 6.5.2022 kl. 13:45
Det finns ryska familjer som hört att de får hem sina stupade sedan när "specialoperationen" är klar.

KRIGET I UKRAINA. Den rysk-ortodoxa kyrkan har introducerat tanken om ett rättfärdigt, heligt krig i Ukraina. Samtidigt lämnas många av de stupade kvar på slagfältet. Finland lärde sig under sina krig hur viktigt det är för moralen att sända stupade soldater hem. Är det här en princip som det ryska krigsmaskineriet ignorerat? 28.4.2022 kl. 10:41
Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

BORGÅ STIFT. Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon. 25.4.2022 kl. 12:16
Sjukdomen lärde Sabine Forsblom att man måste vara varsam med sig själv och andra.

BRÖSTCANCER. Efter en sommar då Sabine Forsblom känt sig stark och glad insjuknade hon i aggressiv bröstcancer. Ett år senare var hon svullen och blek, utan hår, utan ett bröst, med uppsvälld arm. Hennes cancerdagbok innehåller de svartaste tankarna. – Jag är inte densamma som jag var. Jag har insett att livet är en fantastisk gåva. 29.4.2022 kl. 16:20
Ungdomsarbetsledaren Johanna Terho och kaplanen Heidi Jäntti är med och ordnar den tvåspråkiga regnbågsmässan i Esbo.

REGNBÅGSMÄSSA. Den 6 maj ordnas den första regnbågsmässan någonsin i Esbo kyrkliga samfällighet – på svenska och finska. – Vi hoppas att alla ska nås av budskapet att du är älskad som den Gud skapat dig till, säger Heidi Jäntti. 29.4.2022 kl. 16:08
– Christian-genren har blivit så nischad och enkelspårig. Hillsong-stuk som kan fungera i gudstjänster, men som blir tradigt på en hel skiva, säger Stefan Härus efter 34 år med kristen musik i radio.

media. Radioredaktör Stefan Härus valde att jobba vid Yle till 68. Där med har han gjort radioprogrammet med andlig musik Tack och lov halva sitt liv. 27.4.2022 kl. 19:00
Barnverksamheten inom kyrkan drabbas nu oftast när församlingar väljer att samarbetsförhandla, säger man på kyrkfacket Kirkon alat.

SAMARBETSFÖRHANDLINGAR. Löneräknarna. Barnledarna. Gravgrävarna. När kyrkan skär bland sina 19 000 anställda står de här yrkesgrupperna nu oftast med sina jobb under luppen. 26.4.2022 kl. 19:00
Inka och Göran Fried har varit gifta i femton år. De är tacksamma över att ha fått stöd för sitt förhållande från församlingen.

Åbo. Inka och Göran Fried gifte sig för femton år sedan. Vart femte år har de haft förmånen att få sitt äktenskap välsignat. – Det är en trygghet, säger de. 26.4.2022 kl. 16:10

TINGSRÄTTEN. Pengar avsedda till välgörenhet som kanaliserats via ett privat konto är beskattningsbar inkomst. Det slår Österbottens tingsrätt i Karleby fast och dömer Johan Candelin för grovt skattebedrägeri till villkorligt fängelse. 25.4.2022 kl. 16:40
Kyrkomötet pågår från tisdag till fredag 3–6 maj i Åbo.

KYRKOMÖTET. Klicka på nyheten så får du se direktströmningen! 3.5.2022 kl. 18:14

Lika kyrkor, men olika roll för församlingsledarna.

kyrkoherdar. Den finländska kyrkoherdens roll och makt i församlingen är ett stående tema. Därför tittade Kyrkpressen på hur deras kolleger i tre andra nordiska länder, Henrik, Erik och Louise jobbar. 10.10.2023 kl. 18:24
Erik Wessman blev prästvigd under coronapandemin – och inom ett år kyrkoherde.

den norske kirke. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Norge. – – – Den norska kyrkoherden jobbar i en kyrka som söker sina former efter att ha slutat vara statskyrka 2012. Soknepresten är en av medlemmarna i församlingsrådet. Men chef på församlingskansliet är en "daglig leder", inte prästen. 9.10.2023 kl. 16:36
Louise Britze i Simeons kirke i Köpenhamn har fokus på studerande, unga vuxna och diakoni.

FOLKEKIRKEN I DANMARK. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Danmark. – – – Den danska kyrkoherden är traditionellt präst i en enprästförsamling i ett "sogn" som kan vara mycket litet. Sognepræsten är inte förman för församlingens anställda. Louise Britzes telefon i Köpenhamns förorten Nørrebro ringer dygnet runt ändå. 9.10.2023 kl. 16:34
– Filmen ger en bra bild av hur en kristen församling borde verka och hur Jesusrörelsen tog hand om människor.

film. Filmen Jesus Revolution, som skildrar Jesusfolket inom hippierörelsen på sextio-och sjuttiotalen i Kalifornen, har fyllt biografsalongerna i Sverige och USA. Nu går den i Finland där Caj Höglund plötsligt fann sig engagerad i distributionen av filmen. 9.10.2023 kl. 12:05
Församlingspastor Annica Smeds, kyrkoherde Per Stenberg och biskop Bo-Göran Åstrand.

KVINNA OCH PRÄST. På andra försöket lyckades församlingsrådet i Karleby svenska församling enas om ett utlåtande till domkapitlet i Borgå stift gällande Annica Smeds förordnande som församlingspastor till församlingen. Nu föreslår man att förordnandet blir tidsbestämt till två år och beslutet kom efter omröstning där rösterna föll 9-3. 6.10.2023 kl. 10:25