I Upptäcktsresor inåt möts Robin Nyman från Jakobstad och Sofia Torvalds från Esbo.
I Upptäcktsresor inåt möts Robin Nyman från Jakobstad och Sofia Torvalds från Esbo.

Ny podd: Torvalds och Nyman tar an sina själars skrubbsår ute i etern

podd.

En ny podd har sett dagens ljus! I vinter vill Sofia Torvalds och Robin Nyman inspirera till hudlösa samtal, för att livet kan vara nog så ensamt ändå.

7.11.2023 kl. 08:00

Om ni skulle hiss-pitcha den här podden, vad skulle ni säga?

– I så fall får vi hoppas att det är en hög byggnad så att hissen tar väldigt länge, säger Robin Nyman.

– En skyskrapa typ. Men det är en podd där vi diskuterar det som vi är mest intresserade av, vilket är att gräva i våra själar. Vi pratar mycket om vad vi längtar efter, var det brister och vad vi har svårt med, säger Sofia Torvalds.

De betonar att Upptäcktsresor inåt inte är någon självhjälps-podd. Möjligen för dem själva i så fall. Deras mål är inte att ge råd om hur andra ska handskas med livet.

Men det finns faktiskt ett avsnitt där Sofia försöker ge Robin råd och rekommenderar hypnos, förbön, ansiktsoljor och dikter för att mota nedstämdhet i samband med årstidsväxlingar.

– Det misslyckas totalt. Det är också roligt, att vi är ganska olika, säger Sofia.

– Det är förvånande att vi ens står ut med varandra ibland, fyller Robin i.


Är de alla så här i Österbotten?

Ännu har de inte funderat på vad som vore ett vettigt samtal att ha i en podd, utan snarare utgått från vad som händer i livet.

– Oberoende av om vi spelade in eller inte så tror jag att vi skulle föra ungefär samma samtal, säger Robin.

Första gången de två poddvärdarna träffades var faktiskt på scen under en av bokförlaget Fontana medias turnéer. Sofia intervjuade Robin.

– Jag tänkte att det här var nog en ovanlig man, men kanske är de alla så här i Österbotten, säger Sofia.

– Jag tror att vi är bekväma med att vara precis som vi är, och det känns ganska värdefullt, säger Robin.

De konstaterar att de också är rätt varsamma med hur de hanterar varandras inren. Det krävs eftersom de pratar öppet om sådant som är känsligt för dem.


Foto: Matti Aspvik

Känner ni er sårbara i det?

– Jag känner mig trygg, för vi gör det tillsammans. Vi är också båda vana med att prata om våra sår och vår brustenhet i offentligheten, säger Sofia.

– Absolut, sen tror jag också att bådas våra varumärken är att vi längtar efter det som är äkta. Att fläka ut sig känns på något märkligt sätt bättre än att hålla på med trams och ytligheter, säger Robin.

Upptäcktsresor inåt ges ut av Kyrkpressen. De två poddmakarna betonar att det likväl är en podd som vem som helst kan lyssna på.

– Vi har båda våra rötter i kyrkan och i tron, men det vi har gemensamt är också att det finns mycket i kyrklighet och tro som skavet lite i oss och som vi har behov av att ventilera, säger Robin.


Vad är det som skaver?

– Till exempel vilket uttryck man har i tron, att man i vissa sammanhang måste ha ett visst uttryck och skådespela lite för att vara rätt, säger Sofia.

– För egen del tycker jag att mycket blivit väldigt vattenkammat och prydligt. Jag känner mig lite obekväm i den typen av sammanhang. Det jag längtar efter är att tron skulle få handla mer om livet som det är, inte som det borde vara, säger Robin.


Podden heter Upptäcktsresor inåt, har ni hittat något ögonöppnande under era eskapader?

En sak jag faktiskt tagit till mig från flera diskussioner vi haft är att jag håller på med bytesekonomi i relationer. Jag är väldigt fixerad vid rättvisa medan Robin tänker annorlunda, säger Sofia.

– Sen är vi ganska olika och det tycker jag att är skojigt, som Sofias begeistring i att be om bönesvar i situationer där jag tänker att det där måste man nog lösa själv. Vi har olika områden där vi är hemma. Sofia har ju de facto skrivit en bok om sin depression. Hon kan sortera mina gråa tankar och har koll på det området. Själv har jag vissa mörka och kalla månader om året då jag känner igen mig i det, men jag har aldrig klivit ut ur den garderoben.

Med det sagt vill Robin också slänga in en liten brasklapp.

– Om en lyssnare blir hemskt avtänd av ett tio minuter långt samtal om våra sår och vår oförmåga att se ljuset, så kan det nog hända att det någon gång klarnar i horisonten. Det är inte bara sorger och bedrövelser.

Sofia instämmer:

– Ibland har vi faktiskt väldigt roligt också.


Vad hoppas ni att lyssnarna får ut av podden?

– Om vi kan inspirera människor till att ha hudlösa samtal vore det fantastiskt. För livet kan vara nog så ensamt ändå.

Lyssna på podden här: https://upptacktsresorinat.podbean.com


Upptäcktsresor inåt

– Är en podcast som ges ut av Kyrkpressen med Sofia Torvalds och Robin Nyman i studion.

– Det första avsnittet släpps den 7 november och hittas på Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify och Kyrkpressens webbplats.

Text: Rebecca Pettersson
Foto: Matti Aspvik


Olli Rehn lyfte fram att kyrkan har en uppgift i ett Europa som utmanas av nationalism och själviskhet.

europa. Europeiska kyrkokonferensen tar ställning till EU:s ekonomiska utveckling i en färsk publikation. 5.6.2017 kl. 15:02

Evangelisation. Församlingarna i Österbotten tar som bäst ställning till medverkan i missionskampanjen Kraft till förändring. Bakom den tvåspråkiga kampanjen står IRR-TV. 1.6.2017 kl. 10:58
Dage Härus funderar ännu på att fortsätta där han börjat och skriva den kompletta biografin om sitt liv.

livshistoria. Dage Härus är säljaren och företagaren som bokdebuterar vid 86. Han vill dela med sig av den kunskap han samlat under sin långa karriär, där självförtroende, entusiasm och nåd är tre nyckelingredienser. 1.6.2017 kl. 10:35

sley. Prästvigning av finländsk medarbetare vållar internationell oro. 29.5.2017 kl. 16:21

musik. Sopranen Minna Nyberg har levt sig in i 1600-talsnunnan Mariana Alcoforados liv. 24.5.2017 kl. 11:06

förtjänsttecken. Under kyrkodagarnas festmiddag i Åbo på lördag kväll agerade biskop Björn Vikström presidentens förlängda arm och dela ut två förtjänsttecken. 20.5.2017 kl. 22:44

Kyrkodagarna. Finlands asylpolitik var ett hett diskussionsämne på Kyrkodagarna. Biskopen har undertecknat medborgarinitiativ och uppmanar andra att bekanta sig med initiativet. 20.5.2017 kl. 18:37
Statsminister Juha Sipilä talade på  kyrkodagarna i Åbo  på fredagen. Han deltog också i religionernas fredsmarsch tillsammans med ärkebiskop Kari Mäkinen med flera.

flyktingpolitik. Statsminister Juha Sipilä är beredd att höja antalet kvotflyktingar som Finland tar emot. 20.5.2017 kl. 10:19
Barnkörer, ungdomskörer, kyrkokörer, kammarkörer, alla trängdes de i det strålande solskenet på Domkyrkans trappor.

Helsingfors. 4000 sångare i närmare 300 körer och musikgrupper från hela landet deltar under veckoslutet i Kyrkans musikfest i Helsingfors. Festen öppnades storslaget på Senatstorgets trappor på fredag kväll. 19.5.2017 kl. 19:55
Stiftsfullmäktige sammanträdde i Aurelia i Åbo på fredagen. Framtiden för organet är oviss efter beslutet att utreda om stiftsfullmäktige ska avvecklas.

beslutsfattande. Demokratin i stiften försämras om stiftsfullmäktige slopas. Det säger stiftsfullmäktiges ordförande Heidi Juslin-Sandin. 19.5.2017 kl. 15:19

biskop. Borgå stifts Björn Vikström bekräftar att han ämnar lämna över biskopsstaven efter ungefär tio år i ämbetet. Något han gick ut med redan när han vigdes till biskop i november 2009. 17.5.2017 kl. 16:27
Hennes barndom var fylld av lögner.  Men Gud bar Lena Salo.

profilen. Föräldrarna gav bort henne och adoptivmamman misshandlade henne. För fem år sedan inledde Lena Salo en process som resulterade i att hon kunde försonas med sin barndom och förlåta sina föräldrar. 17.5.2017 kl. 14:33

Helsingfors. Då nomineringstiden för kandidater i biskopsvalet i Helsingfors stift gick ut på måndagen hade tre kandidater ställts upp. 16.5.2017 kl. 10:54

orgel. Efter en tystnad på snart sextio år tar orgeln som Gustav Normann tillverkade för sockenkyrkan i Karleby 1879 ton igen. Den står nu rekonstruerad och återinvigd i all sin glans i Marie begravingskapell i staden. 16.5.2017 kl. 10:50
Rolf Steffansson på Lutherska Världsförbundets generalförsamling i Windhoek tillsammans med förbundets nya ordförande biskop Musa Panti Filibus och frun Ruth Filibus.

kyrkan. Frälsningen, människan och skapelsen är inte till salu. De teman som diskuterades när representanter för världens lutherska kyrkor samlades i Namibia beskriver kyrkornas utmaningar på olika håll i världen. 15.5.2017 kl. 16:00

– Jag brukar säga att genast när man svänger in på lägerområdet känner man det: Nu har jag kommit hem, säger Sabina Wallis.

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57
Det finns ännu några diskussioner som biskopen och den lagfarne assessorn ska föra. Dit hör bland andra namnfrågan.

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56
– Min valkampanj var mest att posta på Face­book och Instagram. Men bor man på en ny ort kan man få jobba lite, säger Nicolina Grönroos, som blev invald första gången som 18-åring.

FÖRSAMLINGSVALET. Låt inte studier och andra framtidsplaner hindra dig från att ställa upp i församlingsvalet, säger Nicolina Grönroos. 16.5.2022 kl. 13:11