Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.
Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

Många stolar lediga när nytt kyrkomöte väljs i vinter

KYRKOMÖTET.

I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord.

24.10.2023 kl. 14:04

Ulla Maj Wideroos från Närpes: Lägger av som lekmannaombud.
Albert Häggblom från Pedersöre: Avvaktar som prästkandidat.
Martina Harms-Aalto från Helsingfors: Redo inför nominering som lekmannakandidat.

När kyrkomötet har samlats för sista gången för mandatperioden i Åbo i november står många stolar lediga på Borgå stifts bänkrad.

Av de sex svenska ombuden har ingen så här långt gett besked om att ställa upp på nytt.

Ex-rikspolitikern Ulla-Maj Wideroos slutar som lekmannaombud. Det gör också Ålands numera emerituslandshövding, juristen Peter Lindbäck och likaså teologen Patrik Hagman.

Hagman bor numera i Sverige, Lindbäck är nyvald lagtingspolitiker på Åland och Wideroos drar sig tillbaka av hälso­skäl.

Också präst­ombudet Rolf Steffansson har flyttat utom­lands och jobbar numera som präst för Finlands sjömanskyrka i Spanien.

Därefter återstår bara stiftsdekanen och präst­ombudet Mia Anderssén-Löf samt förre SLEF-verksamhetsledaren och lekmannaombudet Göran Stenlund. Ingendera har så här långt bestämt om de ska kandidera för en period till.

Samma falanger som förra gången

Startfältet ser ut att bli det samma som för fyra år med två huvudlistor med olika teologisk profil.

Listan För Kristi kyrka samlade senaste gång väckelserörelsernas kandidater kring mera traditionella teologiska betoningar. Den bildas på nytt också i år för lekmannamandaten.

– Vi hoppas nå hela Svenskfinland. Alla som kan omfatta våra värderingar är välkomna att höra av sig, säger listans ombud Krister Mård i Pedersöre.

Några konkreta skrivningar i kyrkans större knäckfrågor har listan inte i sitt program. Det har kompletterats något, men kärnan står kvar om "aktning för Gud och hans ord [...] för att så många som möjligt i vårt land och i vår värld ska få del av allt det goda som Kristus genom sin kyrka kan ge".

– De flesta vet vilka vi är och vad vi menar med de här skrivningarna, säger Krister Mård.

I valet 2020 fick listan in kyrkomötesveteranen Göran Stenlund på en av de fyra lekmanna­ombudsplatserna.

Liberala listan har kommit längst

Kyrkomötet har i allmänhet kritiserats för att genom sitt valsätt bli konservativare än kyrkfolket i gemen.

I valet 2020 fick Borgå stifts grupp där­emot en tydlig liberal övervikt. De båda prästombuden och tre av lekmannaombuden ställde sig liberalt till exempel i frågan om sam­könade äktenskap. Det gör också biskop Bo-Göran Åstrand, som automatiskt är medlem av kyrkomötet.

Max Mannola i Vanda är vid Kyrkpressens svep över kandidatnomineringen längst med listan En kyrka för alla. Den står för liberala samhälleliga värderingar som miljöfrågor, en generösare invandring och också uttalat för att kyrkan ska införa samkönat äktenskap.

På e-postlistan där nomineringarna diskuteras är slutliga namn inte ännu spikade. Stiftsfullmäktige verkar vara en språngbräda till kyrkomötet. Många som kandiderade inom stiftet för fyra år sedan är nu intresserade av kyrkomötet.

– Vi skulle behöva flera namn från Åbotrakten och från Österbotten. Och kanske gärna lite fler män, säger Max Mannola.

Ett av de starka namnen på listan blir sannolikt Martina Harms-Aalto, svensk förtroendevald från Johannes församling i Helsingfors; hon står i så fall på listan En kyrka för alla.

Andra starka kandidater i senaste val har tackat nej i år, bland dem Jakobstadsborna Annette Kronholm och Marcus Henricson; han har gått över till en frikyrka.

Som potentiell stark prästkandidat har verksamhetsledaren för evangeliska SLEF Albert Häggblom ännu inte bestämt sig.

"En jättestor besvikelse"

Det nya kyrkomötet kommer sannolikt att inleda en större reform av hur församling, samfällighet, stift och domkapitel fungerar.

Där behöver vi ju se till vilka förändringarna blir i Borgå stift, säger Berndt Berg i Replot, som koordinerar prästkandidater till en lista i valet.

Hans lista bär devisen Tillsammans för kyrkan och karaktäriseras som liberal.

Under den gångna valperioden anses bland annat den nyreviderade kyrkolagen ha varit en av de största kraftansträngningarna i kyrkomötet.

För att jobba med det övertalades den ålänningen och juristen Peter Lindbäck att ställa upp i kyrkomötet ännu för de gångna fyra åren. Men allmänt taget lämnar han plenisalen i Åbo i höst besviken.

– Jag har varit frustrerad. Det är en jättestor besvikelse att man inte har ändrat lagstiftningen om äktenskap mellan personer av samma kön. Och fortfarande kan någon bondpräst stå upp i plenisalen och tala emot kvinnor i prästämbetet, och gå emot hela biskopsmötet.

FAKTA


Kyrkoval i vinter

  • Kyrkomöte och stiftsfullmäktige väljs den 13 feb­ruari 2024 för en fyraårsperiod.
  • Valet är inte ett direkt medlemsval. De som röstar är församlingarnas förtroendevalda i församlingsråd och kyrkofullmäktigen.
  • Kyrkomötet med 109 delegater är den nationella kyrkans högsta beslutande organ.
Jan-Erik Andelin


Carolina Lindström är tf kyrkoherde i Saltvik, men också underlöjtnant i reserven.

FÖRSVAR. Carolina Lindström är kyrkoherde på Åland och underlöjtnant i 
reserven. Hon känner att folk plötsligt insett att försvarsmakten behövs till något. 12.5.2022 kl. 12:03
I det finländska städerna är det nya normala att man är religionslös.

RELIGIONSLÖSHET. Finlandssvenska kulturkretsar i Helsingfors utropade på 1900-talet religionen som ett etablerat hyckleri. Men ingen har forskat i hur religionslösheten har nedärvts privat i familjer. Som när skådespelaren Tobias Zilliacus växte upp. 11.5.2022 kl. 19:00
Bloggen har alltid skrivits av flera olika skribenter samtidigt.

Blogg. – Vi hoppas få fler läsare och ny luft under vingarna på Kyrkpressens plattform, säger Nina Österholm vid Helsingfors kyrkliga samfällighet. 11.5.2022 kl. 12:02
– Vi hade bokat Gladys del Pilar till vår vårkonsert redan 2020, men pandemin satte käppar i hjulet och vi har fått skjuta upp den här konserten i två år. Det känns extra roligt att äntligen kunna genomföra den, säger Elna Romberg.

gospel. Gospelkören His Master’s Noise tar farväl av dirigenten Elna Romberg med en hejdundrande konsert med gästartisten Gladys del Pilar från Sverige. 10.5.2022 kl. 15:52
Kaskö kyrka

SYDÖSTERBOTTEN. Biskoparna Bo-Göran Åstrand i Borgå och Matti Salomäki i Lappo har kallat kyrkoherdarna och ledande förtroendevalda i Närpes, Kristinestads svenska och finska församlingar till ett möte i Närpes den 2 juni. Till mötet kommer biskoparna med frågor och inte med svar. 6.5.2022 kl. 16:52
– Varför pratar vi ständigt om allt som hindrar oss? frågade Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo vid kyrkomötet i Åbo

KYRKOMÖTET. Biskop Teemu Laajasalo har skrivit tv-sketcher i sina dagar. Med en viss glimt i ögat luggade han kyrkan för att ha gått vilse i sin egen djungel av projekt och processer. Och kyrkomötet applåderade. 6.5.2022 kl. 13:45
Det finns ryska familjer som hört att de får hem sina stupade sedan när "specialoperationen" är klar.

KRIGET I UKRAINA. Den rysk-ortodoxa kyrkan har introducerat tanken om ett rättfärdigt, heligt krig i Ukraina. Samtidigt lämnas många av de stupade kvar på slagfältet. Finland lärde sig under sina krig hur viktigt det är för moralen att sända stupade soldater hem. Är det här en princip som det ryska krigsmaskineriet ignorerat? 28.4.2022 kl. 10:41
Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

BORGÅ STIFT. Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon. 25.4.2022 kl. 12:16
Sjukdomen lärde Sabine Forsblom att man måste vara varsam med sig själv och andra.

BRÖSTCANCER. Efter en sommar då Sabine Forsblom känt sig stark och glad insjuknade hon i aggressiv bröstcancer. Ett år senare var hon svullen och blek, utan hår, utan ett bröst, med uppsvälld arm. Hennes cancerdagbok innehåller de svartaste tankarna. – Jag är inte densamma som jag var. Jag har insett att livet är en fantastisk gåva. 29.4.2022 kl. 16:20
Ungdomsarbetsledaren Johanna Terho och kaplanen Heidi Jäntti är med och ordnar den tvåspråkiga regnbågsmässan i Esbo.

REGNBÅGSMÄSSA. Den 6 maj ordnas den första regnbågsmässan någonsin i Esbo kyrkliga samfällighet – på svenska och finska. – Vi hoppas att alla ska nås av budskapet att du är älskad som den Gud skapat dig till, säger Heidi Jäntti. 29.4.2022 kl. 16:08
– Christian-genren har blivit så nischad och enkelspårig. Hillsong-stuk som kan fungera i gudstjänster, men som blir tradigt på en hel skiva, säger Stefan Härus efter 34 år med kristen musik i radio.

media. Radioredaktör Stefan Härus valde att jobba vid Yle till 68. Där med har han gjort radioprogrammet med andlig musik Tack och lov halva sitt liv. 27.4.2022 kl. 19:00
Barnverksamheten inom kyrkan drabbas nu oftast när församlingar väljer att samarbetsförhandla, säger man på kyrkfacket Kirkon alat.

SAMARBETSFÖRHANDLINGAR. Löneräknarna. Barnledarna. Gravgrävarna. När kyrkan skär bland sina 19 000 anställda står de här yrkesgrupperna nu oftast med sina jobb under luppen. 26.4.2022 kl. 19:00
Inka och Göran Fried har varit gifta i femton år. De är tacksamma över att ha fått stöd för sitt förhållande från församlingen.

Åbo. Inka och Göran Fried gifte sig för femton år sedan. Vart femte år har de haft förmånen att få sitt äktenskap välsignat. – Det är en trygghet, säger de. 26.4.2022 kl. 16:10

TINGSRÄTTEN. Pengar avsedda till välgörenhet som kanaliserats via ett privat konto är beskattningsbar inkomst. Det slår Österbottens tingsrätt i Karleby fast och dömer Johan Candelin för grovt skattebedrägeri till villkorligt fängelse. 25.4.2022 kl. 16:40
Kyrkomötet pågår från tisdag till fredag 3–6 maj i Åbo.

KYRKOMÖTET. Klicka på nyheten så får du se direktströmningen! 3.5.2022 kl. 18:14

Lika kyrkor, men olika roll för församlingsledarna.

kyrkoherdar. Den finländska kyrkoherdens roll och makt i församlingen är ett stående tema. Därför tittade Kyrkpressen på hur deras kolleger i tre andra nordiska länder, Henrik, Erik och Louise jobbar. 10.10.2023 kl. 18:24
Erik Wessman blev prästvigd under coronapandemin – och inom ett år kyrkoherde.

den norske kirke. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Norge. – – – Den norska kyrkoherden jobbar i en kyrka som söker sina former efter att ha slutat vara statskyrka 2012. Soknepresten är en av medlemmarna i församlingsrådet. Men chef på församlingskansliet är en "daglig leder", inte prästen. 9.10.2023 kl. 16:36
Louise Britze i Simeons kirke i Köpenhamn har fokus på studerande, unga vuxna och diakoni.

FOLKEKIRKEN I DANMARK. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Danmark. – – – Den danska kyrkoherden är traditionellt präst i en enprästförsamling i ett "sogn" som kan vara mycket litet. Sognepræsten är inte förman för församlingens anställda. Louise Britzes telefon i Köpenhamns förorten Nørrebro ringer dygnet runt ändå. 9.10.2023 kl. 16:34
– Filmen ger en bra bild av hur en kristen församling borde verka och hur Jesusrörelsen tog hand om människor.

film. Filmen Jesus Revolution, som skildrar Jesusfolket inom hippierörelsen på sextio-och sjuttiotalen i Kalifornen, har fyllt biografsalongerna i Sverige och USA. Nu går den i Finland där Caj Höglund plötsligt fann sig engagerad i distributionen av filmen. 9.10.2023 kl. 12:05
Församlingspastor Annica Smeds, kyrkoherde Per Stenberg och biskop Bo-Göran Åstrand.

KVINNA OCH PRÄST. På andra försöket lyckades församlingsrådet i Karleby svenska församling enas om ett utlåtande till domkapitlet i Borgå stift gällande Annica Smeds förordnande som församlingspastor till församlingen. Nu föreslår man att förordnandet blir tidsbestämt till två år och beslutet kom efter omröstning där rösterna föll 9-3. 6.10.2023 kl. 10:25